Linkuri accesibilitate

Senatorii americani au introdus un proiect pentru admiterea României în dosarul Visa Waiver


Senatorii americani Richard Durbin și Jeanne Shaheen au introdus miercuri, 15 martie 2023, un proiect de lege care recomandă includerea României în programul Visa Waiver.
Senatorii americani Richard Durbin și Jeanne Shaheen au introdus miercuri, 15 martie 2023, un proiect de lege care recomandă includerea României în programul Visa Waiver.

Ambasada României la Washington transmite că senatorii americani Richard Durbin, numărul doi în eșalonul conducerii democrate din Senat, și Jeanne Shaheen, preşedintele Subcomitetului pentru Europa din cadrul Comitetului pentru Relaţii Externe al Senatului Statelor Unite, au introdus miercuri, 15 martie 2023, un proiect de lege care recomandă includerea României în programul Visa Waiver.

Inițiativa legislativă vine în continuarea unei vizite pe care cei doi senatori au efectuat-o luna trecută în România.

„Proiectul de lege privind susținerea admiterii României în programul Visa Waver este cel mai puternic semnal legislativ pe care România îl primește din partea Statelor Unite pe acest dosar. De asemenea, proiectul de lege subliniază în fapt nevoia de a accelera eforturile ambelor guverne, al SUA și al României, de a face pași concreți în această direcție”, a declarat ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru.

„Nu în ultimul rând, inițiativa senatorilor americani arată susținerea și încrederea de care se bucură România ca partener și aliat strategic în regiunea Mării Negre”.

Proiectul senatorilor americani este intitulat „Romania Visa Waiver Act of 2023” și transmite un semnal politic important executivului american (Departamentul Securității Interne, care administrează programul Visa Waiver) privind desemnarea României ca stat participant, mai arată ambasada.

„În același timp, Guvernul României este încurajat să intensifice eforturile de combatere a traficului de persoane şi de îndeplinire a criteriilor tehnice pentru admiterea în program, așa cum sunt ele prevăzute în Legea americană a imigrării şi cetăţeniei”, se arată în comunicatul de presă de la Washington.

Ambasada SUA spune că senatorii americani au arătat „rolul important şi activ pe care România îl are în cadrul NATO şi al Uniunii Europene, subliniind relaţia apropiată de aliat puternic al Statelor Unite”.

„Ei au apreciat de asemenea sprijinul generos acordat refugiaţilor ucraineni în contextul agresiunii brutale a Rusiei împotriva Ucrainei”.

Cei doi senatori au vizitat România la finalul lunii februarie și ca urmare au evocat necesitatea includerii României în programul Visa Waiver „ca recunoaştere a eforturilor continue de promovare a idealurilor democratice, de susţinere a valorilor transatlantice şi ca măsură de consolidare a relaţiilor româno-americane”.

Săptămâna trecută, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Kathleen Kavalec, a declarat, într-un interviu acordat Agerpres că vizele pentru români vor fi pe agenda dialogului strategic dintre SUA și România și speră să obțină ceva în timpul mandatului său.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG