Linkuri accesibilitate

Washingtonul acuză coloniștii israelieni din Cisiordania de „atac terorist” după uciderea unui tânăr palestinian


Trupul tânărului palestinian ucis în Cisiordania este scos dintr-un spital din Ramallah.
Trupul tânărului palestinian ucis în Cisiordania este scos dintr-un spital din Ramallah.

Un palestinian în vârstă de 19 ani a fost ucis și alte persoane au fost rănite în localitatea Burqa din Cisiordania, pe fondul violențelor declanșate între palestinieni și israelieni. Washingtonul a catalogat drept „terorism” uciderea unui palestinian de către coloniști evrei, transmite Reuters.

Discursul tăios folosit de SUA reflectă frustrarea administrației de la Washington SUA față de violențele în creștere din Cisiordania, regiune ocupată sub guvernul israelian de extremă dreapta, notează Reuters.

Poliția israeliană a reținut doi coloniști în incidentul de vineri. Potrivit palestinienilor, ei făceau parte dintr-un grup care aruncau cu pietre, incendiau mașini iar în momentul în care s-au confruntat cu sătenii, au împușcat mortal tânărul și au rănit alți câțiva.

Constatările inițiale ale armatei israeliene au prezentat incidentul ca pe o confruntare care a escaladat, cu victime de ambele părți. Un avocat al apărării a declarat că coloniștii au acționat în legitimă apărare.

În actul de acuzare, a cărei transcriere a fost obținută de ziarul Haaretz, se spune despre coloniști că au comis o „omucidere deliberată", cu o motivație rasistă.

„Condamnăm cu fermitate atacul terorist al coloniștilor extremiști israelieni care a ucis un palestinian de 19 ani", a declarat Departamentul de Stat al SUA cerând „responsabilitate deplină și justiție".

Pe fondul atacurilor palestinienilor asupra comunităților de coloniști evrei, aceștia din urmă au făcut ravagii în mod repetat în satele din Cisiordania, provocând pagube materiale extinse, transmite Reuters. Printre victimele lor s-au numărat palestinieni cu dublă cetățenie americană.

Declarația Departamentului de Stat cu privire la uciderea tânărului palestinian a fost emisă simultan cu o alta prin care condamna drept terorism un atac palestinian care a ucis un ofițer de securitate la Tel Aviv.

Ministrul israelian de interne, un politician de extremă dreaptă, Itamar Ben-Gvir, a declarat pe rețelele de socializare că palestinienii de la Burqa „au încercat să ucidă evrei” și că se aștepta ca aceștia să fie investigați.

Potrivit Radioului Armatei din Israel, numărul atacurilor coloniștilor evrei împotriva palestinienilor din Cisiordania s-a dublat în acest an față de 2022.

„Ne confruntăm cu evoluția unui terorism naționalist evreiesc periculos”, a declarat parlamentarul de opoziție Benny Gantz, fost ministru al apărării.

Duminică, forțele de securitate israeliene au anunțat că au împușcat mortal trei militanți palestinieni în Cisiordania, transmite Reuters. .

Potrivit oficialilor israelieni de securitate, forțele speciale au dejucat planurile de atac ale unui grup de palestinieni.

În replică, reprezentanții organizației Hamas au spus că decesele palestinienilor nu vor rămâne nepedepsite.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG