Linkuri accesibilitate

Prima navă care folosește coridorul umanitar ucrainean a ajuns la Istanbul


Nava cu pavilion turcesc Polarnet, care transportă cereale ucrainene
Nava cu pavilion turcesc Polarnet, care transportă cereale ucrainene

Prima navă care a folosit un coridor temporar către și dinspre porturile maritime ale Ucrainei a intrat în strâmtoarea Bosfor pe 18 august, a informat agenția de stat Anadolu. 

Nava de containere sub pavilion Hong Kong, operată de o firmă germană, a părăsit partea ucraineană a Mării Negre în seara zilei de 16 august, la câteva ore după ce a părăsit portul Odesa.

Nava de containere Joseph Schulte, sub pavilion Hong-Kong, care a părăsit portul ucrainean Odesa, blocat de Rusia, la Marea Neagră, la începutul acestei săptămâni, era blocată în port din 23 februarie 2022, cu o zi înainte de invadarea Ucrainei de vecina sa, Federația Rusă.

Nava a fost blocată acolo de la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, în urmă cu 18 luni.

Kievul a înființat coridorul după ce Rusia a reziliat luna trecută un acord intermediat de ONU pentru a muta exporturile de cereale din porturile ucrainene blocate.

Moscova nu a indicat dacă va respecta coridorul de transport maritim, iar surse din transportul maritim și-au exprimat îngrijorarea cu privire la siguranța transporturilor, scrie Reuters.

Ucraina a declarat că coridorul va fi folosit în principal pentru evacuarea navelor care au rămas blocate în porturile ucrainene.

Radiodifuzorii locali au spus că nava va ancora în portul Ambarli din sudul Istanbulului.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG