Linkuri accesibilitate

Zelenski, după vizita la Atena: Grecia va participa la programul de antrenare a piloților ucraineni pe avioane F-16


Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și premierul grec Kyriakos Mitsotakis, cu ocazia întâlnirii de luni de la Atena.

Grecia va lua parte la programul de antrenare al piloților ucraineni pe avioane de luptă F-16, a anunțat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, după întâlnirea cu premierul elen Kyriakos Mitsotakis. Liderul de la Kiev a participat și la o reuniune informală cu liderii UE.

A fost a patra vizită a președintelui Zelenski într-o țară străină în ultimele zile, după vizitele din Suedia, Olanda și Danemarca, ultimele două urmând să trimită avioane F-16 Ucrainei.

La Atena, liderul de la Kiev s-a întâlnit atât cu premierul Kyriakos Mitsotakis, cât și cu președintele Katerina Sakellaropoulou și a participat totodată la o reuniune informală alături de lideri ai UE și ai statelor din Balcani.

„Azi am ajuns la un rezultat important legat de coaliția aviației - Grecia va lua parte în antrenarea piloților noștri pe F-16. Vă mulțumim pentru această ofertă”, a anunțat Volodimir Zelenski în discursul său postat pe site-ul administrației prezidențiale.

Amintim, piloți ucraineni vor fi antrenați pe avioane F-16 și în România.

Oficialii greci nu au oferit informații pe subiectul antrenării piloților și în Grecia, notează agenția Associated Press (AP), care menționează însă că premierul grec a făcut un apel la acordarea de sprijin militar Ucrainei atât timp cât va fi nevoie.

Zelenski l-a informat pe premierul grec despre situația de pe frontul ucrainean, iar discuțiile au atins și subiectul securității în Marea Neagră. Președintele ucrainean a solicitat astfel sprijin pentru securitatea Mării Negre și a porturilor ucrainene de aici.

„Ucraina a creat un «coridor al cerealelor» alternativ în Marea Neagră și poate funcționa. Dar pentru ca funcționarea sa să fie stabilă, trebuie să întărim scutul aerian pentru regiunea Mării Negre, în special pentru orașul nostru Odesa. Și aceasta ar putea fi o contribuție istorică a Greciei la securitatea europeană, dacă ne ajutați cu protecția zonei Mării Negre. În privința sistemelor de apărare aeriană, am propus opțiuni cu privire la modul de a face acest lucru”, a mai spus președintele Ucrainei.

Potrivit AP, premierul grec a reconfirmat sprijinul Greciei pentru reconstrucția Ucrainei și a transmis susținerea țării sale pentru guvernul de la Kiev, condamnând invazia Rusiei și războiul declanșat de aceasta.

Cei doi lideri au semnat un acord comun cu privire la susținerea Greciei pentru aderarea Ucrainei la NATO, când „aliații își dau acordul și condițiile sunt îndeplinite.”

În întâlnirea cu președintele Greciei, Katerina Sakellaropoulou, Volodimir Zelenski a mulțumit pentru sprijinul acordat refugiaților ucraineni ajunși aici și pentru implicarea în programul de reabilitare al copiilor ucraineni afectați de agresiunea rusească.

De asemenea, Zelenski a subliniat legăturile istorice dintre Odesa și Grecia, salutând implicarea Atenei în reconstrucția orașului și a regiunii. El a invitat Grecia chiar să preia patronajul acestei regiuni.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG