Linkuri accesibilitate

Coaliția F-16 | O companie americană a început recrutările pentru antrenarea piloților ucraineni în România, la Fetești


România nu a avut până acum capacitatea de a antrena piloți pentru avioanele de luptă F-16. Piloții români se antrenează în alte țări.
România nu a avut până acum capacitatea de a antrena piloți pentru avioanele de luptă F-16. Piloții români se antrenează în alte țări.

Compania americană Draken International, LLC, ce activează în domeniul pregătirii militare, a început deja recrutările pentru instructori de piloți de avioane de luptă F-16 pentru pregătirea piloților ucraineni în România.

În anunțul de angajare, compania precizează că instructorii militari vor activa la Bază Militară Fetești. Anunțul este public și vine în contradicție cu intenția autorităților române de a păstra locul antrenamentelor secret.

Pentru hub-ul de antrenare a piloților la Fetești, compania angajează și alte tipuri de personal, printre care tehnicieni pentru mentenanță, electricieni, alți specialiști în avianică.

Potrivit anunțului, candidații trebuie să aibă cel puțin 5 ani de experiență în activitate asociată avioanelor F-16, iar cei care vor fi angajați vor sta în România între 3 și 19 luni.

Marți, la Vilnius,în Lituania, unde a avut loc summitul Alianței Nord Atlantice, 11 țări din NATO, inclusiv România, și Ucraina au semnat memorandumul care va permite antrenarea piloților ucraineni în România, într-un viitor nou centru (hub) de antrenament al NATO.

Cele 11 țări semnare ale memorandumului sunt: Ucraina, România, Olanda, Danemarca, Belgia, Canada, Luxemburg, Norvegia, Polonia, Portugalia, Marea Britanie și Suedia. Coaliția este condusă de Danemarca și Olanda.

Ministrul ucrainean al Apărării a adăugat că documentul va permite pregătirea piloților, dar și instruirea tehnicienilor și a altor categorii de personal. In plus, a scris Reznikov pe contul său de twitter, memorandumul oferă și posibilitatea includerii în program și a altor tipuri de avioane.

Potrivit ministrului Apărării de la Kiev, citat de presa din Ucraina, antrenamentele vor începe chiar luna viitoare.

Surse din cadrul NATO au precizat pentru Europa Liberă că Olanda va aduce avioane F-16 în România în scopul pregătirii piloților ucraineni, iar Belgia va participa la program cu constructori și expertiză pentru mentenanța aparatelor de zbor.

​Europa Liberă România e pe Google News. Vă puteți abona AICI.

  • 16x9 Image

    Anca Grădinaru

    Anca Grădinaru este senior correspondent la Europa Liberă din februarie 2023.
    Este jurnalist de 25 de ani. Anterior, a lucrat la Ziarul Adevărul, Antena 1, Antena 3, Digi 24 și Radio Europa FM.

    A realizat știri, anchete, reportaje și documentare, radio și de televiziune, în România, Ucraina, Irak, Statele Unite ale Americii, Canada și Australia.
     
    A transmis de la majoritatea summiturilor NATO de după aderarea României la Alianța Nord Atlantică și de la reuniuni ale Uniunii Europene, de la vizitele papilor la București și de la primele două ediții ale Jocurilor Invictus la care a participat România.

    Unele dintre reportajele Ancăi Grădinaru au fost premiate de New Mexico Associated Press și Asociația Profesioniștilor de Televiziune din România.

    La Europa FM, a realizat emisiunea „Interviurile Europa FM” și „Piața Victoriei”. Este absolventă a Universității “Lucian Blaga” din Sibiu și a unei burse de un an la New Mexico State University din Statele Unite ale Americii.

    serbana@rferl.org

XS
SM
MD
LG