Linkuri accesibilitate

Tragedia de la 2 Mai. Vlad Pascu a mai fost prins cu stupefiante de două ori, la 13 ani și la 18 ani


Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism explică acum că Vlad Pascu a fost anchetat în trecut dar procurorii au închis dosarele.
Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism explică acum că Vlad Pascu a fost anchetat în trecut dar procurorii au închis dosarele.

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) anunță că Vlad Pascu, tânărul care a produs accidentul mortal de la 2 Mai, a mai fost anchetat pentru deținere de droguri când avea 13, respectiv 18 ani.

Procurorii au închis dosarele pentru că băiatul avea cantități mici de droguri, iar ancheta ar fi fost prea scumpă.

DIICOT precizează într-un comunicat, că Vlad Pascu a fost prins cu droguri prima dată, pe 5 aprilie 2017. Jandarmii care l-au oprit pe o stradă din București au descoperit că băiatul, în vârstă de 13 ani atunci, avea la el o foiță de hârtie și o punguță din plastic în care erau 0,39 grame de canabis.

Procurorii explică acum că acest dosar penal a fost clasat pentru că potrivit legii, minorii mai mici de 14 ani nu răspund penal.

În februarie anul trecut, Vlad Pascu a fost prins din nou cu droguri asupra sa. Polițiștii l-au găsit în incinta unui centru comercial din București cu 0,68 de grame de canabis.

DIICOT justifică renunțarea la urmărire penală împotriva lui Vlad Pascu, în decembrie 2022, cu următoarele argumente:

  • legea prevede o pedeapsă cu închisoarea mai mică de 7 ani;
  • nu există un interes public în urmărirea faptei în raport cu mai mulți factori.

Printre acești factori invocați de DIICOT se află cantitatea redusă de drog deținut, „disproporția vădită între cheltuielile pe care le-ar implica desfășurarea procesului penal și gravitatea redusă a faptei”, dar și atitudinea băiatului „fără antecedente penale” apreciată de procurori ca fiind una sinceră la momentul constatării faptei.

Pe 10 ianuarie 2023, Tribunalul București a acceptat propunerea procurorilor DIICOT de închidere a dosarului.

Magistrații menționează în comunicat că i-au impus lui Vlad Pascu să accepte să fie evaluat de specialiști ai Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog din cadrul Agenției Naționale Antidrog, pentru a fi consiliat.

Totodată, DIICOT admite că au reușit să afle atunci de unde a luai tânărul drogul pe care îl avea la el.

Vlad Pascu a fost arestat preventiv pentru 30 de zile după ce sâmbătă noaptea, a intrat cu mașina în doi tineri care circulau pe marginea drumului în zona localității 2 Mai.

El a comis accidentul după ce fusese oprit de Poliție, iar agenții descoperiseră droguri în mașina pe care o conducea. Ulterior, polițiștii au descoperit că înainte de accident, consumase droguri.

Procurorii îl acuză de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi părăsirea locului accidentului.

  • 16x9 Image

    Anca Grădinaru

    Anca Grădinaru este senior correspondent la Europa Liberă din februarie 2023.
    Este jurnalist de 25 de ani. Anterior, a lucrat la Ziarul Adevărul, Antena 1, Antena 3, Digi 24 și Radio Europa FM.

    A realizat știri, anchete, reportaje și documentare, radio și de televiziune, în România, Ucraina, Irak, Statele Unite ale Americii, Canada și Australia.
     
    A transmis de la majoritatea summiturilor NATO de după aderarea României la Alianța Nord Atlantică și de la reuniuni ale Uniunii Europene, de la vizitele papilor la București și de la primele două ediții ale Jocurilor Invictus la care a participat România.

    Unele dintre reportajele Ancăi Grădinaru au fost premiate de New Mexico Associated Press și Asociația Profesioniștilor de Televiziune din România.

    La Europa FM, a realizat emisiunea „Interviurile Europa FM” și „Piața Victoriei”. Este absolventă a Universității “Lucian Blaga” din Sibiu și a unei burse de un an la New Mexico State University din Statele Unite ale Americii.

XS
SM
MD
LG