Linkuri accesibilitate

Tânărul care a provocat tragedia din 2 Mai, găsit cu droguri în maşină cu câteva ore înainte


Tânărul de 19 ani conducea o maşină de epocă atunci când a intrat în plin într-un grup de 8 persoane, aflate pe marginea drumului dintre Vama Veche şi 2 Mai.
Tânărul de 19 ani conducea o maşină de epocă atunci când a intrat în plin într-un grup de 8 persoane, aflate pe marginea drumului dintre Vama Veche şi 2 Mai.

Autorul tragediei din 2 Mai a fost găsit cu mai multe droguri în maşină de către poliţişti, cu doar câteva ore înainte să provoace accidentul în care au murit doi tineri. A plecat din sediul Poliţiei cu mai puţin de o oră înainte, fără să fie testat şi, ulterior, ar fi consumat droguri.

Tânărul de 19 ani a fost reclamat în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă (ora 0:40) pentru că ar fi circulat neregulamentar pe drumul dintre Vama Veche şi 2 Mai, a declarat luni şeful IPJ Constanţa, chestorul Constantin Adrian Glugă, citat de Ziua de Constanţa.

Potrivit acestuia, două ore mai târziu poliţiştii l-au găsit pe tânăr în trafic „ocazie cu care au fost descoperite o țigară artizanală de tip joint și o folie marcată cu denumirea Bromazepam, care conținea patru pastile, și care au fost înaintate Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța, pentru continuarea cercetărilor.”

Drogurile găsite în autoturism sunt diferite faţă de cele indicate de aparatul Drug Test - cocaină, amfetamină și metamfetamină - după producerea tragediei.

Tânărul fost dus la secţia de Poliţie din Vama Veche, unde a stat aproximativ două ore. Etilotestul a indicat valoare negativă.

În schimb, nu a fost testat şi cu Drug testul, a spus chestorul Constantin Glugă, însă poliţiştii nu ar fi constatat semne de consum de subsanţe psihoactive.

Un ofiţer şi doi agenţi de poliţie trebuie să dea explicații de ce nu au recurs şi la acest tip de test.

Tânărul a părăsit sediul poliţiei la ora 4:30, iar la mai puțin de o oră, la 5:25, a spulberat doi tineri de 20 și 21 de ani care mergeau pe marginea drumului între localitățile Vama Veche și 2 Mai.

„Din verificări a reieșit că după ce părăsit sediul postului Poliție Vama Veche – 2 Mai, șoferul s-a deplasat la o locație din Vama Veche unde ar fi consumat substanțe interzise”, a spus şeful IPJ Constanţa.

Iertat de instanță

Tânărul, care a fost arestat preventiv după tragedia de la 2 Mai, a mai avut contacte și în trecut cu oamenii legii.

Tânărul ar fi fost cercetat anul trecut de DIICOT pentru deţinere fără drept de droguri de risc, pentru consum propriu, dar Tribunalul Bucureşti a decis la începutul acestui an, la recomandarea procurorilor, neînceperea urmăririi penale, scrie Libertatea.

Astfel, Matei-Vlad Pascu a fost prins, pe 3 februarie 2022, având asupra sa „0,68 g canabis, în vederea consumului”, potrivit deciziei instanţei, citate de publicaţia amintită.

DIICOT a deschis ulterior un dosar penal pentru infracţiunea de deținere de droguri de risc, fără drept, în vederea consumului propriu.

La aproximativ un an de la începerea cercetărilor au emis ordonanţă de neîncepere a urmăririi penale, invocând „cantitatea mică de droguri de risc deținută, faptul că suspectul a avut o atitudine sinceră, precum și existența unei disproporții vădite între cheltuielile pe care le-ar implica desfășurarea unui proces penal și gravitatea urmărilor produse sau care s-ar fi putut produce prin săvârșirea infracțiunii”.

Aceştia mai menţionau că nu există un interes public în eventuala începere a urmăririi penale.

La începutul anului, Tribunalul Bucureşti a confirmat recomandarea procurorilor, printr-o decizie a instanţei.

Cei care sunt prinşi cu droguri pentru consum propriu riscă fie amendă, fie închisoare între trei luni şi doi ani, însă în majoritatea cazurilor, procurorii dispun neînceperea urmăririi penale, dacă persoana în cauză nu este suspectă şi de trafic de droguri, spunea coordonatorul DIICOT pe combaterea traficului de droguri Viorel Cerbu într-un interviu acordat pentru Libertatea la începutul anului.

Atunci când decid neînceperea urmăririi penale în astfel de cazuri, procurorii pot impune în schimb mai multe obligaţii, precum urmarea unui program de consiliere, lucru care nu i-a fost impus şoferului care a provocat tragedia din staţiunea 2 Mai.

Înainte cu câteva ore a scăpat de sesizare la Poliţie pentru că secţia din Vama Veche era închisă

Mai există şi un alt moment, petrecut cu doar câteva ore înainte de accidentul care a avut loc în zorii zilei de sâmbătă, care ar fi putut preîntâmpina tragedia de pe şoseaua dintre Vama Veche şi 2 Mai, după cum a relatat Europa Liberă.

Mai exact, cu câteva ore înainte - în jurul orei 1 noaptea - un alt şofer, care se deplasa spre Vama Veche, a văzut Mercedes-ul decapotabil de epocă al tânărului parcat pe marginea drumului, cu avariile pornite. În autoturism se aflau atât tânărul carea avea să producă accidentul tragic, cât şi alţi patru tineri - trei fete şi un băiat.

A oprit pentru a oferi un eventual ajutor, întrucât maşina părea să funcţioneze sincopat, dar aceştia i-au comunicat că nu este nevoie.

Şi-a continuat drumul, dar după doar câteva minute, maşina tânărului s-a apropiat cu viteză din spate, depăşind 4-5 maşini, deşi acestea se aflau în coloană, iar un şofer de pe contrasens a trebuit să efectueze o manevră de prevenţie pentru a evita ciocnirea.

Fetele din maşină ar fi strigat, după care Mercedes-ul a intrat apoi pe o străduţă laterală.

Bărbatul a povestit pentru Europa Liberă că a vrut să alerteze poliţiştii din Vama Veche, dar la secţie nu se întrezărea nicio mişcare.

„Am vrut să anunț poliția, dar la sediul din Vama Veche nu se vedea niciun polițist. Nicio mașină afară, nimic. Cum eram într-o coloană, am mers mai departe”, a spus el.

Ulterior, a scris pe un grup dedicat mașinilor de epocă despre pățanie, în speranța că părinții băiatului vor vedea mesajul lui.

Câteva ore mai târziu, același băiat a omorât doi oameni și a rănit alți trei.

Părinţii tinerilor accidentaţi mortal, răvăşiţi

Părinţii tânărului de 21 de ani şi ai tinerei de 20 de ani care au murit după ce şoferul aflat sub influenţa drogurilor a intrat într-un grup de opt pietoni sunt răvăşiţi de durere şi cer să se facă dreptate, relatează Antena 3.

Roberta, tânăra care a murit, se afla prima dată la mare.

„Nu i-am luat maşină, i-am luat loc de veci. Am fost să o recunosc... nici pe soţie nu am lăsat-o să o vadă, nici pe bunica. Nu mai e copilul meu. Nu-mi doresc nimic de la oamenii ăştia, de părinţii lui decât să sufere şi ei, cum suferim noi. Atât şi nimic mai mult, puşcărie să facă băiatul”, a spus tatăl acesteia, potrivit sursei citate.

Unchiul tânărului decedat a povestit că acesta a mers la mare cu trenul, pentru că tatăl lui nu l-a lăsat să ia maşina, deoarece a considerat că este prea periculos.

„Era lumina familiei. El aducea zâmbetul pe buzele tuturor. Şi acum este total inuman. Familia nu îşi doreşte altceva, decât să se facă dreptate, am rămas fără el”, a spus unchiul băiatului, potrivit Antena 3.

Părinţii tinerei au mai relatat un detaliu important, anume că au aflat de la pompe funebre de tragedie şi de la vărul tinerei, care a scăpat cu şansă din accident.

Potrivit poliţiei, verişorul ar fi sunat familia mamei sale în prezenţa poliţiştilor, iar familia tânărului decedat a fost anunţată direct de poliţişti, mai relatează sursa citată.

A consumat droguri

Şoferul de 19 ani care a provocat tragedia este arestat în prezent pentru 30 de zile şi este cercetat pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, părăsirea locului accidentului şi conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe.

El a fost identificat ulterior de poliţişti, care l-au testat și au descoperit că acesta avea trei substanțe interzise în organism - cocaină, amfetamină și metamfetamină.

Potrivit unor surse citate de Antena 3, influenţa substanţelor era atât de puternică încât a putut fi audiat abia după 15 ore.

„Atitudinea lui este de regret total, este în stare de şoc, plânge şi îi pare rău. Da, a recunoscut că a consumat droguri, urmează să vedem acum persoana care i-a dat”, a spus avocata tânărului pentru sursa citată.

Acesta nu ar fi însă consumator şi ar fi primit drogurile în Vama Veche, susţine avocata.

XS
SM
MD
LG