Ultimul mesaj pe care Oana Maxim l-a primit de la cea mai bună prietenă a sa Alexandra a fost: „mă simt rău, sângerez, am dureri de burtă.”
Câteva minute mai târziu, Alexandra Ivanov, de 25 de ani, mamă a trei copii - de 1, 4 și 5 ani - și însărcinată în 13 săptămâni, a ajuns la maternitatea din orașul său natal, Botoșani, cu dureri îngrozitoare în zona abdominală și cu speranța că medicii o vor face bine.
Doar că medicii care ar fi trebuit să-i scoată din burtă bebelușul mort, pentru a-i salva viața, nu se aflau atunci în spital. Nu au venit nici după ce tânăra gravidă i-a implorat, prin mesaje, să vină să o chiureteze.
Să aștepte până a doua zi, i-au spus aceștia.
Câteva ore mai târziu, în dimineața zilei de vineri, 18 august, Alexandra a murit.
Iar detaliile cazului său, care s-au împrăștiat pe social-media, i-au revoltat nu doar pe cei care au cunoscut-o și iubit-o pe Alexandra, ci și pe mii de alte persoane care au auzit povestea ei.
„Nu mai am aer”, printre ultimele cuvinte transmise de Alexandra familiei sale, a devenit motto-ul unor proteste care au început la Botoșani după moartea tinerei și care continuă și în zilele următoare.
Pe social-media, protestul este chiar și mai numeros, cu mii de oameni care au postat indignați despre moartea Alexandrei; unii și-au pus la profil motto-ul „nu am aer”, alții au cerut demisia celor responsabili.
Oana Maxim (27 de ani) este prietena și nașa primului copil al Alexandrei.
Tânăra locuiește în Cluj-Napoca, dar luna aceasta va sta la Botoșani, acolo unde a cunoscut-o pe Alexandra în clasele gimnaziale, când mergeau împreună la diverse activități școlare.
Soțul Alexandrei este cel care, în dimineața în care Alexandra avea să moară, a chemat ambulanța pentru ca gravida în suferință să fie transportată la spital. Oana știa fiecare pas făcut pentru prietena ei.
„Ne-a scris în seara în care s-a dus la maternitate și a zis «mă simt rău, sângerez și am dureri de burtă». Am chemat salvarea, a fost întrebată dacă are nevoie să o ajutăm cu ceva, a zis că nu. Și apoi nu am mai dat niciun semn”, povestește Oana.
Vineri, la 5 dimineața, Oana a întrebat-o pe fina sa cum se simte. Avea dureri groaznice, i-a răspuns Alexandra, cu câteva ore înainte să moară.
„Ultimul mesaj a fost la 6:20. Aștepta. Era în dureri mari și își aștepta medicul pentru că ceilalți au spus că nu pot să-i facă nimic”, a spus Oana Maxim pentru Europa Liberă.
Cele două erau prietene apropiate; vorbeau în fiecare zi, se vedeau cel puțin o dată pe lună. Oana spune că Alexandra nu obișnuia să se plângă de orice durere, ci doar atunci când aceasta era chiar insuportabilă.
Alexandra Ivanov a murit de edem pulmonar, urmare a unei insuficiențe cardio-respiratorii, potrivit certificatului medical constatator al decesului. Acesta mai relevă ce a stat la origine: „sarcină oprită în evoluție complicată infecțios”.
Cazul este investigat acum de Poliție, Direcția de Sănătate Publică (DSP) și Ministerul Sănătății.
Despre schimbul de mesaje telefonice dintre Alexandra și medicii pe care îi implora să o opereze vorbește într-un raport oficial și DSP, care admite că, timp de șapte ore, gravida nu a primit niciun fel de îngrijiri medicale.
Familia Alexandrei a dezvăluit pe rețelele sociale capturi ale unora dintre aceste mesaje, imaginile fiind redistribuite de mii de persoane și contribuit la amplificarea indignării publice.
Mesaj trimis de Alexandra doctoriței căreia îi cerea să o ajute:
Mesaj trimis de Alexandra mamei sale vineri, 18 august, la 7:05:
Fratele Alexandrei: „A fost un film de groază”
Vlad Miron, fratele Alexandrei, nu a știut până dimineața că sora lui este la maternitate.
„A fost un film de groază, o nepăsare. Pot să spun că s-a întâmplat o crimă, dar o crimă ieșită din comun. Dacă știam, poate încercam să fac ceva, dar am aflat dimineață de la mama mea când m-a sunat prima dată, și apoi la 10 minute m-a sunat și mi-a spus că a murit”, a spus Vlad Miron.
Fratele Alexandrei spune că sora lui nu se afla prima dată la maternitatea Botoșani, ci primele trei nașteri le-a făcut tot la aceeași maternitate, la aceeași doctoriță.
„Sunt vinovați medicii care erau în spital și medicul curant care nu s-a implicat deloc. Păi cu atâtea mesaje și telefoane și să îi spui «ce mă deranjezi la ora asta?» și îi închizi telefonul în nas?”, ne-a spus, plângând, Vlad Miron.
Împreună cu familia, Vlad Miron va da în judecată și spitalul și medici.
„Eu nu am pomenit așa ceva. Destinul lor este să salveze vieți, nu să omoare oameni. Când te duci la spital te duci cu gândul să te faci bine. Acolo i-a făcut o simplă perfuzie”, a spus fratele Alexandrei.
„Eu sunt Alexandra”
La înmormântarea Alexandrei, de luni, femei tinere și adulte deopotrivă vorbeau despre alte „cazuri Alexandra”, spune Oana Maxim.
„Ne povesteau ce orori au trăit și ele, cum nu au fost băgate în seamă, cum asistentele medicale nu le îngrijeau corespunzător sau aveau comentarii total nepotrivite la naștere”, povestește tânăra.
De altfel, spune femeia, protestele de la Botoșani nu au fost începute de familia sau prietenii Alexandrei, ci de oamenii revoltați de situație.
„Au fost oamenii care au simțit nedreptatea asta ca pe un exemplu nefast, pe care trebuie să-l folosim ca să nu mai vină altele măcar. Alexandra reprezintă o dramă care s-a tot repetat de-a lungul anilor și e cazul să nu se mai repete”, spune Oana Maxim, care participă în fiecare seară la proteste.
„Am fost la maternitate, la gardul maternității, s-au aprins lumânări, s-au adus flori, s-au scandat ultimele cuvinte ale Alexandrei, care au fost «Nu am aer» și s-a cerut cumva dreptate pentru Alexandra.”
„Dacă este ca un om să moară, măcar să moară în pace. Nu nebăgat în seamă, în dureri, cu apeluri, cu mesaje implorând să vină cineva să-i vadă durerea și să o ajute”, spune Oana Maxim.
Un prieten al Alexandrei, Cristian Tofan, a creat un grup pe Facebook „Eu sunt Alexandra” ca să ajute familia Alexandrei, dar și să aducă schimbări în domeniul medical.
„Lumea e pornită. Sunt multe nemulțumiri. Noi ne propunem să facem proteste în fața maternității timp de o lună de zile”, a spus Cristian Tofan.
Miercuri, Angel Călin, managerul interimar al Spitalului Judeţean de Urgenţă „Mavromati” Botoşani, a fost eliberat din funcţie, la cinci zile după moartea Alexandrei.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a spus miercuri, despre moartea tineri Alexandra Ivanov, că „acest eveniment nu a fost atât de mult legat mai degrabă de o eroare medicală, cât de o lipsă de interes şi empatie.”
Ministerul a demarat o anchetă și a sesizat și alte instituții care ar trebui să investigheze acest caz.