Patronii stației GPL din Crevedia au reacționat public la două zile după explozii
Ionuț Doldurea și Cosmin Stîngă, proprietarii stației GPL din Crevedia, au emis luni după-amiază un comunicat prin intermediul companiei Flagas SRL pe care o dețin, conform Digi24.
„Ne găsim cu prioritate preocupați în aceste zile de situația victimelor și a tuturor persoanelor care au avut și au de suferit în orice mod din pricina acestui accident”, spun cei doi coproprietari.
„La nivelul companiei și la nivel personal, ca administratori ai acesteia, căutăm să identificăm cu rapiditate și eficiență soluții concrete care să sprijine persoanele în suferintă și efortul autoritătilor, și care să completeze mobilizarea impresionantă și angajamentul pe care deja mulți oameni de bună credință le-au dovedit fără ezitare”, mai spun Doldurea și Stîngă, fără să dea vreun exemplu în acest sens.
Cei doi coproprietari completează că sunt „încercați de nespusă mâhnire” și că „înțelegem devastați încercarea extremă prin care trec atât de multe familii” și „sperăm să nu fim descalificați în străduința asumată de a o alina”.
„În contextul dat și din respectul datorat îndeosebi celor direct afectați de această nenorocire, comunicările noastre vor fi rare și reținute, inclusiv procedurile penale deja inițiate impunându-ne, chiar dacă astăzi nu la nivel formal, o astfel de conduită”, se precizează în comunicatul transmis presei.
12 oameni au fost externați. 32 rămân în spitalele Capitalei
Ministerul Sănătății a transmis luni după-amiază noi informații despre starea persoanelor rănite. 32 de răniți se află în spitalele din București, 29 dintre ei în stare medie sau ușoară.
Alți trei sunt în stare foarte gravă, fiind intubați și ventilați mecanic: doi sunt tratați la Spitalul Clinic de Urgență, iar unul la Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar Arseni”.
Până acum, 12 pacienți au fost transferați în străinătate, deși România a solicitat asistență prin Mecanismul european de protecție civilă pentru tratarea a 18 pacienți cu arsuri grave.
Printre aceștia se numără persoane care au suferit arsuri pe suprafața corpului între 10 și 80%. În cazul acestuia din urmă, transferat la Milano/Italia, medicii au transmis că este în continuare intubat și ventilat mecanic, fiind instabil hemodinamic și necesită suport vasopresor intensiv.
Alți 12 oameni răniți ușor în explozii au fost deja externați.
Raed Arafat: Mulți pacienți de la Crevedia au fost intubați
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a anunţat luni că au fost mulţi pacienţi intubaţi, răniţi în exploziile de la Crevedia, transferaţi în străinătate, cazurile au fost complexe, inclusiv ale pompierilor care au avut probleme la mâini.
El a precizat că în cazul exploziei nu a fost respectată legislația deoarece staţia GPL fusese închisă. Raed Arafat a fost întrebat şi despre apariţia în mediul online a unor căşti de pompieri topite despre care se afirmă că ar aparţine pompierilor care au intervenit la Crevedia.
„Eu nu am văzut astfel de poze şi dacă le vedem o să fie analizate. Asta pot să vă spun acuma. Eu nu am văzut poze la această situaţie al unor căşti care au fost topite. Asta, de exemplu, este o cască pe care eu nu am văzut-o folosită pompierii noştri în ultima perioadă. Dumneavoastră îmi arătaţi o cască argintie. Pompierii noştri au căşti roşii, în mare parte. Dacă cineva a avut cască personală, înseamnă că avem o problemă. Această cască nu ştiu să facă parte din dotare. Casca este argintie. Nu este o cască care există la noi în dotare. Dumneavoastră folosiţi o poză în care este argintie, nu face parte din dotarea pompierilor. V-aţi pus problema că dumneavoastră poate că luaţi de pe internet nişte chestii care nu sunt reale şi care sunt false? Eu asta trebuie să verific dacă este a lor şi dacă în final a fost introdusă ca şi cască autorizată de către pompieri”, a afirmat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.
Victor Ponta: Pacienții arși în stare rea sunt lăsați în România, să moară aici
Consilier al premierului Marcel Ciolacu, fostul premier Victor Ponta a făcut declarații despre transferul victimelor de la Crevedia pentru tratament în străinătate.
„Spitalele din străinătate se ocupă doar de pacienții care sunt în stare bună. Pacienții în stare rea sunt lăsați în România, să moară aici. Vor doar să trimită facturi uriașe către statul român, acesta este interesul lor”, a declarat duminica seara Victor Ponta la România TV.
Fostul premier al României a făcut o paralelă dintre explozia de sâmbătă seară din Dâmbovița și tragedia de la Colectiv care a avut loc în octombrie 2015 și spus că românii nu învață din greșeli și că nu își explică de ce după 8 ani de la Colectiv România nu are centru de mari arși.
„Incidentul de la Crevedia ne demonstrează că noi nu învățăm niciodată din greșeli. Sunt două categorii: Cei care învață și proștii. Noi suntem ăia proști, de ce trebuie întotdeauna ca noi să fim ăia proști? Au fost lăsați pompierii să meargă acolo și să își riște viața. Cineva trebuia să spună: Noi mergem acolo dar nu mergem să murim. Pompierii noștri sunt cei mai importanți oameni ai acestei țări și noi îi aruncăm în foc, la propriu. România a tratat după Colectiv 182 de arși, acum că sunt șapte începem să îi trimitem prin străinătate”, a declarat Victor Ponta, în exclusivitate, la România TV.
De asemenea, noul consilier onorific al premierului a subliniat că atunci când se decide transferul unor pacienți arși în Europa, spitalele din străinătate se ocupă doar de pacienții a căror stare de sănătate este una bună, cei în stare gravă sunt lăsați în România.
„Spitalele din străinătate se ocupă doar de pacienții care sunt în stare bună. Pacienții în stare rea sunt lăsați în România, să moară aici. Vor doar să trimită facturi uriașe către statul român, acesta este interesul lor. Guvernul a făcut foarte bine că i-a pus în avion și i-a trimis în străinătate pe cei care aveau nevoie de îngrijiri medicale de specialitate, dar e posibil ca românii să se întrebe: Noi nu plătim taxe? Pe noi de ce nu ne trimit în străinătate”, a mai spus fostul premier.