Explozii la o stație GPL din Crevedia/Dâmbovița, la 27 de kilometri de București. A fost activat mecanismul de protecție civilă
O explozie a avut loc sâmbătă seară la o stație GPL din Crevedia/județul Dâmbovița, de pe DN1A, la 30 de km de București, soldată cu un incendiu și mai multe explozii consecutive.
Stația era închisă în urma controalelor, dar funcționa și avea 6 cisterne de 10.000 de litri, din care două pline.
Autoritățile au activat planul roșu de intervenție, iar spitalele la care au fost trimiși răniți, planul alb, adică întreg personalul medical este convocat la spital pentru a întări liniile de gardă.
O persoană a murit la spital după ce a intrat în stop respirator. A fost resuscitată dar a făcut infarct, a explicat sâmbătă seara șeful Departametului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.
A fost activată celula de criză la Ministerul de Interne la care a participat și premierul Marcel Ciolacu.
A fost activat mecanismul european de protecție civilă pentru a putea permite trimiterea pacienților răniți grav la spitalele din țările membre UE.
Un mort, 57 răniți, din care 43 sunt cadre MAI: 39 pompieri, 2 polițiști și 2 jandarmi. Doi pompieri în stare gravă, trimiși în Belgia. Doi civili, în Italia
O persoană a murit după ce a făcut infarct, iar 57 sunt rănite, dintre care 43 sunt cadre MAI: 39 de pompieri, 2 polițiști și doi jandarmi.
Doi pompieri au fost trimiși în Belgia, iar doi răniți civili vor fi trimiși în Italia la ora 8.00, în baza mecanismulu european de protecție civilă.
Apel pentru donatorii de sânge. Centrele de transfuzii s-au deschis duminică în toată țara
Șefa centrului de transfuzii din București, Doina Goșa, a anunțat că centrele de transfuzie din București și din toată țara sunt deschise duminică pentru cei care vor să doneze sânge pentru victimele exploziilor de la Crevedia. Persoana care donează trebuie să nu fi consumat alcool și să nu fi fumat cel puțin cu o oră înainte, să aibă peste 50 de kilograme și să fie sănătoasă.
Parchetul General a preluat ancheta de la Crevedia
Experți criminaliști, ofițeri judiciari vor fi la Crevedia pentru a face cercetări la fața locului, pentru a ridica probe. Operațiunea ar putea dura și câteva zile. Este de așteptat să fie ridicate documente de la firma care deținea stația GPL, solicitate deja de ISU Dâmbovița.
„Secția de urmărire penală și criminalistică din cadrul PÎCCJ a preluat dosarul având ca obiect explozia care a avut loc în localitatea Crevedia, județul Dâmbovița, în cursul zilei de 26 august 2023. În cauză se efectuează cercetări in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru ( art. 255 alin 1 și 2 din Codul Penal). A fost începută cercetarea la fața locului, aceasta fiind coordonată de către procurorul de caz din cadrul PÎCCJ. Au fost cooptați ofițeri de poliție judiciară din cadrul IGPR, specialiști din cadrul Institutului Național de Criminalistică din cadrul IGPR, experți de la Institutul Național de Expertize Criminalistice din cadrul Ministerului Justiției, specialiști de la INSEMEX Petroșani, inspectori de inspecția muncii, ofițeri din cadrul IPJ Dâmbovița”, transmite Parchetul General.
Depozitul de la Crevedia în care au explodat sâmbătă seară mai multe cisterne aparţine firmei SC Flagas, deținută de Ionuț Doldurea, fiul primarului din Caracal. Asociat la firmă este Ionuț Cosmin Stîngă, care apare ca membru al echipei de fotbal al Rompetrol.
Distrugere din culpă este prima infracțiune pentru care s-au sesizat procurorii, care se pedepsește cu până la 12 ani de închisoare, dar cel mai probabil vor fi adăugate noi infracțiuni care vor lua în calcul și victimele.