Europa Liberă a discutat cu specialiști și foști pompieri militari pentru a explica numărul mare de victime, mai ales în rândul salvatorilor, făcute în special de a doua explozie.
Ei spun că, cel mai probabil, pompierii care au intervenit la Crevedia nu au știut care este potențialul de explozie la fața locului.
Cel mai probabil nu știau, adaugă experții, câte cisterne sunt, cum sunt așezate, ce cantitate de gaz e stocată acolo, câte persoane sunt în zonă.
Intervenția pompierilor, pornind de la informații esențiale incomplete, este extrem de riscantă, atrag atenția specialiștii.
Costel Stoica, fost pompier militar, ofițer în rezervă, spune că în cazul de la Crevedia pare să fi lipsit activitatea de prevenție a incendiilor, așa cum era făcută aceasta în trecut.
„Te duci la o intervenție și ai puțin habar de ce e acolo”, spune fostul pompier militar, care adaugă ca activitatea de prevenție a pompierilor s-a limitat foarte mult în ultimii ani.
Nu mai există evaluare de risc la incendiu
„În trecut, comandantul pompierilor și șeful prevenției aveau libertatea nu doar să se uite pe documente. Se uitau cu proprii ochi. Ieșeau pe teren și puteau întreba «ce e aici băieți?»”
Acum însă, afirmă fostul pompier militar, aceste intervenții preventive sunt foarte puține. Din lege s-a scos, spune el, evaluarea de risc la incendiu, pe care fiecare firmă o făcea obligatoriu o dată pe an. Nu mai e obligatorie nici întocmirea unui plan de intervenție în caz de incendiu.
Aceste „relaxări” ale legii scad posibilitatea de prevenție și cresc riscul unor asemenea dezastre, crede fostul pompier militar.
În cazul de la Crevedia, spune Costel Stoica, lipsa prevenției și a verificării locului e cu atât mai gravă cu cât par să fi existat anterior sesizări venite de la locuitori, legate de mirosul de gaze.
„În momentul în care ai sesizări pentru o firmă, chiar dacă nu mai are autorizare, te duci peste ea, pentru că pericolul nu este numai în acte.”
Pericolul nu este numai în acte.
De cealaltă parte, puterea celei de-a doua explozii a fost foarte puternică.
Specialiștii consultați de Europa Liberă estimează că suflul și efectele exploziei au depășit limitele oricărei dimensiuni a perimetrului de siguranță prevăzut în regulile pompierilor.
În plus, cei mai mulți pompieri răniți, spun ei, sunt cei care lucrau ca să limiteze incendiile de la locuințele din apropiere.
Momentele cheie ale exploziilor de la Crevedia de sâmbătă, 26 august
- Ora 18:48. Are loc prima explozie urmată de incendiu la stația GPL din Crevedia. Cinci persoane suferă arsuri grave. Zeci de pompieri au fost trimiși să stingă focul. Flăcările au aprins o locuință din apropiere.
- La jumătate de oră de la prima explozie, ISU Dâmbovița evacuează locuitorii de pe o rază de 300 de metri. Pompierii pregătesc perimetrul de intervenție la focarul primei explozii și limitează incendiile declanșate la casele din apropierea stației GPL.
- Ora 20:56. Are loc a doua explozie, mai puternică decât prima. Zeci de persoane au fost rănite, cei mai mulți sunt pompieri salvatori. Suflul exploziei s-a simțit la sute de metri de locul exploziei
- Ora 21:46. Are loc a treia explozie.
Fostul ofițer militar de pompieri, Costel Stoica, mai spune și că modul de acțiune a pompierilor s-a schimbat în ultimii ani. Riscul celei de-a doua explozii și al apariției zecilor de victime ar fi fost mai mic dacă se intervenea direct, pe principii militare:
„Pe vremea mea, noi «atacam» pur si simplu locațiile, știam cu ce ne confruntam, timpul e esențial. Trebuia atacat direct primul incendiu.”
Șeful Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă (INSEMEX) Petroşani, George Găman, spune, potrivit Adevărul, că a doua explozie, cea mai gravă, ar fi putut fi evitată.
„Ar fi fost evitată, dacă se respectau legile, adică dacă toate acele instalaţii erau în construcţie anti-explozivă. Dacă exista emis un raport de protecţie la explozie de către Institutul nostru care este autoritate naţională în acest domeniu”.
Din primele informații oficiale oferite de Procurorul General, primul incendiu s-a produs după ce angajați ai societății au încercat să facă un transfer de gaz GPL dintr-o cisternă în alta. Sub cisterna în care era alimentat gazul a apărut o sursă de foc, iar angajații au fugit în stradă. La scurt timp după asta, are loc prima explozie.
După aproximativ o oră, ajung în zonă pompieri, jandarmi, poliție. Începe securizarea zonei. Are loc apoi a doua explozie, mult mai puternică, care duce la un număr mai mare de victime și la avarierea locuințelor din vecinătate.
Parchetul Militar a început o anchetă legată de intervenția pompierilor. Deocamdată, această anchetă, doar una din cele patru inițiate în cazul Crevedia, vizează faptele și nu persoanele implicare, și este o procedură lansată oricând apar victime din rândul militarilor.