Linkuri accesibilitate

Parisul a interzis trotinetele electrice de închiriat


Peste 15.000 de trotinete au fost scoase peste noapte de pe străzile Parisului.
Peste 15.000 de trotinete au fost scoase peste noapte de pe străzile Parisului.

Fără trotinere electrice de închiriat la Paris, chiar de azi - 1 septembrie. Este un proiect plănuit de către autoritățile locale de câteva luni, după ce traficul haotic a dus la numeroase accidente și a îngreunat viața pietonilor și a șoferilor deopotrivă.

Decizia a fost luată după un referendum local din luna aprilie, la care au participat doar 7,5% dintre parizieni (în jur de 130.000 de oameni). 90% dintre ei s-au pronunțat pentru interzicerea acestor mijloace de transport din capitala Franșei.

Însăși primărița Parisului, Anne Hidalgo, a făcut campanie împotriva trotinetelor.

Parisul este prima capitală europeană care a luat o astfel de decizie.

„Trotinetele electrice erau folosite foarte haotic, așa că făceau 'meseria' de pieton în Paris și mai periculoasă decât înainte”, spune Ines, o tânără locuitoare a Parisului, pentru Europa Liberă.

În noaptea de joi, trotinetele au fost ridicate de pe străzi de către cele trei companii care le închiriau în Paris. Ele vor fi redistribuite în alte orașe în care operează companiile, inclusiv în unele suburbii ale capitalei.

Trotinetele electrice au ajuns sursa nemulțumirii parizienilor - mulți au spus că sunt îngrijorați de siguranța lor, pietonii și șoferii de-o potrivă s-au plâns de faptul că încurcă traficul atât pe străzi, cât și pe trotuar. Multe trotinete erau adesea aruncate în grămezi în loc să fie parcate organizat.

Potrivit viceprimarului Parisului responsabil de Transport, David Belliard, trotinetele electrice au fost „folosite abuziv și au creat o senzație puternică de nesiguranță”.

„Cu trotinete, dar cu permis de condus special și printre mașini. Sau pe o bandă specială, NU pe trotuar!!”, spune o cititoare Europa Liberă pe Facebook.
„Fără, sunt abandonate aiurea prin oraș”, consideră un alt cititor.
„Sincer, îmi plac, dar sunt extrem de periculoase pentru toți”, răspunde o altă cititoare.

În 2021, 24 de persoane au murit în Franța în urma unor accidente în care a fost implicată o trotinetă electrică. Doar în Paris, în 2022, au fost raportate 459 de accidente cu trotinete electrice, dintre care trei fatale.

Traficul iresponsabil se datora mai degrabă turiștilor, care foloseau trotinetele de închiriat.

Începând din 2018, în Paris au existat mai multe firme care ofereau trotinete spre închiriat. În urma plângerilor referitoare la piața dezorganizată, Parisul a redus numărul la trei firme, care ofereau peste 15.000 de trotinete (Lime, Tier și Dott). Condiția a fost ca acestea să nu poată depăși 20 km/h și să fie parcate doar în locuri special delimitate.

Apoi, au intrat în vigoare alte reglementări: cei care le folosesc să fie majori, trotinetele să aibă plăcuțe de înmatriculare pentru a putea fi identificate de către poliție și a fost introdusă limita de un pasager per trotinetă.

Trotinetele electrice personale pot circula în continuare în Paris, pe benzile de bicicletă.

În orașele care au interzis în trecut trotinetele electronice de închiriat, precum Madrid și Copenhaga, acestea au fost reintroduse la scurt timp.

XS
SM
MD
LG