Linkuri accesibilitate

Kremlinul amenință BAE Systems: „Oricine produce arme folosite împotriva Rusiei devine o țintă pentru armata Moscovei”


Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în timpul unei conferințe de presă susținute la Kremlin.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în timpul unei conferințe de presă susținute la Kremlin.

Kremlinul a transmis vineri că deschiderea unei filiale a BAE Systems în Ucraina este văzută „în mod negativ” și că oricine produce arme folosite împotriva Rusiei devine o țintă pentru armata Moscovei.

„Desigur, orice facilități pentru producția de arme, mai ales dacă aceste arme trag în noi, devin obiecte de o atenție deosebită pentru militarii noștri”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-o conferință online cu jurnaliștii, relatează Reuters.

BAE a declarat că va lucra direct cu Kiev pentru a explora potențiali parteneri pentru un plan de a produce în cele din urmă tunuri de artilerie ușoară de 105 mm în Ucraina și pentru a înțelege mai bine cerințele Ucrainei.

În calitate de cel mai mare contractant de apărare al Regatului Unit, BAE a fabricat o mare parte din echipamentele pe care Marea Britanie și alte guverne le-au furnizat Ucrainei pentru a se apăra împotriva invaziei rusești.

BAE, care a beneficiat de creșterea cheltuielilor pentru apărare ca urmare a conflictului, oferă deja servicii de instruire și reparații forțelor armate ale Ucrainei.

Compania britanică de apărare BAE Systems înființează o entitate locală în Ucraina și a semnat acorduri cu guvernul său pentru a ajuta la creșterea furnizării de arme și echipamente.

BAE a spus că va lucra direct cu Kievul pentru a produce în cele din urmă tunuri de artilerie ușoară de 105 mm în Ucraina și pentru a înțelege mai bine cerințele Ucrainei.

În calitate de cel mai mare contractant de apărare al Regatului Unit, BAE a fabricat o mare parte din echipamentele pe care Marea Britanie și alte guverne le-au furnizat Ucrainei pentru a evita invazia Rusiei.

Marea Britanie este un furnizor cheie de apărare pentru Ucraina și a devenit în mai prima țară care a început să furnizeze Kievului rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune.

„Cele mai bune arme care îi ajută în prezent pe războinicii noștri să apere Ucraina ar trebui să fie produse în Ucraina”, a scris președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, pe Twitter (X), după o întâlnire cu directorul executiv al BAE, Charles Woodburn.

„Dezvoltarea propriei noastre producții de arme este o prioritate de vârf”, a spus el, citat de The Guardian.

Zelenski a declarat în mai că cele două părți lucrează la deschiderea unui birou BAE în Ucraina.

Kievul este dornic să-și sporească arsenalul, de la drone și muniții la tancuri, încercând totodată să sporească oportunitățile de angajare într-o economie devastată de război.

BAE, care a beneficiat de creșterea cheltuielilor pentru apărare ca urmare a conflictului, oferă deja servicii de instruire și reparații forțelor armate ale Ucrainei.

Ucraina a semnat, de asemenea, o declarație de intenție cu Suedia pentru a consolida cooperarea în producția și exploatarea familiei de vehicule blindate CV90, realizate de o unitate suedeză a BAE.

Companiile occidentale de apărare au cântărit oportunitățile de a produce arme în Ucraina față de posibilele riscuri de securitate.

O companie de armament din Ucraina, Ukrainska Bronetekhnika sau Ukrainian Armor, a anunțat, săptămâna trecută că a reluat complet producția și a livrat armatei ucrainene peste 600 de tunuri cu mortar .

„De la începutul unei invazii cu drepturi depline, o parte din capacitatea noastră de producție din estul țării a fost capturată de inamic”, a declarat Vladislav Belbas, CEO al Ukrainian Armor.

„Am găsit o modalitate de a relua ciclurile de producție, de a efectua teste de calificare și de a lansa producția de mortare de 60 mm, 82 mm și 120 mm la locațiile relocate”.

Compania a mai spus că produce muniție în parteneriat cu producători din mai multe țări europene, cu o mie inițială de obuze de artilerie de 122 mm livrate în ultima săptămână. Ukrainian Armor produce și vehicule blindate Varta și Novator.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG