Linkuri accesibilitate

Secretarul de stat al SUA Anthony Blinken a sosit la Kiev. „Vrem să ne asigurăm că Ucraina are ceea ce îi trebuie!”


Ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba şi secretarul de stat al SUA Anthony Blinken, înainte de întâlnirea oficială a celor doi.
Ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba şi secretarul de stat al SUA Anthony Blinken, înainte de întâlnirea oficială a celor doi.

Secretarul de stat al SUA Anthony Blinken a sosit miercuri la Kive, într-o vizită neanunţată, în pe parcursul căreia se va întâlni cu preşedintele Volodimir Zelenski şi cu mai mulţi miniştri ai Ucrainei.

Înaltul oficial american a sosit la Kiev la câteva ore distanţă de la un atac cu rachete al armatei ruse asupra capitalei, primul în decurs de o săptămână.

Chiar dacă vizita lui Anthony Blinken în Ucraina a fost una neanunţată, nefiind oferite astfel detalii, aceasta ar avea ca scop evaluarea progresului contraofensivei Ucrainei, în condiţiile în care unii aliaţi occidentali manifestă îngrijorări cu privire la avansaul acesteia după un an şi jumătate de război, notează Associated Press (AP).

De asemenea, secretarul de stat al SUA ar urma să anunţe un nou pachet de sprijin militar din partea SUA, în valoare de aproximativ 1 miliard de dolari.

El ar urma să se întâlnească cu preşedintele Volodimir Zelenski, dar şi cu premierul şi cu ministrul de Externe.

Discuţiile ar urma să vizeze concret şi intensificarea atacurilor ruseşti în regiunea Odesa şi în zona porturilor de la Dunăre, respectiv identificarea de rute alternative pentru transportul cerealelor ucrainene, potrivit unor oficiali americani.

După sosirea la Kiev, Anthony Blinken a depus o coroană de flori la cimitirul Berkovetske al orașului în memoria membrilor forțelor armate ucrainene care și-au pierdut viața pentru apărarea ţării.

„Vrem să ne asigurăm că Ucraina are ceea ce îi trebuie, nu numai pentru a reuși în contraofensivă, dar are ceea ce îi trebuie pe termen lung, pentru a ne asigura că are un factor de descurajare puternic”, a spus Blinken în timpul vizitei, conform AP.

„De asemenea, suntem hotărâți să continuăm să lucrăm cu partenerii noștri în timp ce aceștia construiesc și reconstruiesc o economie puternică, o democrație puternică.”, a adăugat el.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că asistența SUA pentru Ucraina „nu poate influența cursul operațiunii militare speciale”, menţionează agenţia de presă.

Pe parcursul călătoriei sale spre Ucraina, efectuată cu trenul, Blinken s-a întâlnit şi cu prim-ministrul danez Mette Frederiksen, într-o vizită oficială.

Oficialul de la Casa Albă i-a mulțumit premierului danez pentru că Danemarca s-a alăturat coaliţiei care antrenează piloți ucraineni pe F-16 și pentru că a promis că va trimite avioanele de luptă Ucrainei, conform purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat Matthew Miller, citat de agenţie.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG