Linkuri accesibilitate

Noi bucăți de dronă în jud. Tulcea. Președinte: S-a încălcat spațiul aerian românesc. MApN: Cel mai probabil provin de la drone diferite


Președintele României, Klaus Iohanis, a declarat că elementele de dronă găsite în județul Tulcea arată o încălcare inacceptabilă a spațiului aerian al României.
Președintele României, Klaus Iohanis, a declarat că elementele de dronă găsite în județul Tulcea arată o încălcare inacceptabilă a spațiului aerian al României.

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis sâmbătă că identificarea la granița României cu Ucraina a unor noi fragmente de dronă, similară cu cele folosite de Rusia, reprezintă o încălcare absolut inacceptabilă a spațiului aerian suveran al României, stat aliat NATO.

Președintele României a mai transmis într-un comunicat că atacurile repetate ale Rusiei împotriva populației și a infrastructurii civile ucrainene, inclusiv cele asupra porturilor ucrainene de pe Dunăre, din apropierea frontierei cu România încalcă normele de drept internațional, fiind crime de război.

„Identificarea astăzi de către autorităţile române pe teritoriul României, în proximitatea frontierei cu Ucraina, de noi fragmente de dronă, similară cu cele folosite de armata rusă, indică faptul că a avut loc o încălcare absolut inacceptabilă a spaţiului aerian suveran al României, stat aliat NATO, cu riscuri reale la adresa securităţii cetăţenilor români din zonă”, declară şeful statului într-un comunicat al Președinției României.

Klaus Iohanis anunță, de asemenea, că a discutat telefonic cu Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, iar acesta a reafirmat solidaritatea deplină a Alinței cu România.

Președintele României mai transmite că, în cadrul NATO, România este foarte bine apărată și beneficiază de cele mai puternice garanții de securitate din întreaga noastră istorie.

Reacția Președintelui României vine la puțin timp după ce un comunicat de sâmbătă al Ministerului Apărării a anunța că militari din Forțele Navale Române au descoperit „elemente de dronă la aproximativ 2,5 kilometri sud-est de localitatea Plauru”, județul Tulcea.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării Naționale (MApN), Constantin Spânu, a declarat pentru Europa Liberă, că, cel mai probabil, este vorba de o a altă dronă, având în vedere distanța relativ mare între cele două locuri unde au fost găsite fragmentele.

Constantin Spânu precizează că numai expertiza militară, care durează aproximativ o săptămână, va putea clarifica dacă fragmentele găsite până acum provin de la aceeași dronă sau de la drone diferite.

NATO nu are indicii că noile fragmente dintr-o dronă rusească găsite sâmbătă, 9 septembrie, lângă localitatea Plauru din județul Tulcea, au fost cauzate de un atac intenționat asupra României, membră a Alianței Nord-Atlantice, a transmis secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Șeful NATO afirmă, pe contul său oficial X (fost Twitter), că a vorbit cu președintele Klaus Iohannis despre atacurile rusești la porturile ucrainene de la Dunăre și despre bucățile de drone găsite în România.

„Nu există vreo informație care să indice un atac intenționat asupra NATO, dar loviturile sunt destabilizatoare”, a transmis Jens Stoltenberg.

Șeful NATO a adăugat că Alianța este solidară cu România și a salutat decizia SUA de a desfășura suplimentar avione F-16 în România care să consolideze misiunea de poliţie aeriană a NATO.

MApN a transmis sâmbătă că zona a fost securizată de militari, iar elementele descoperite vor fi ridicate pentru analiză și expertizare tehnică.

Ministerul mai anunță că militarii vor continua cercetările în zonele aflate în apropierea locurilor unde forțele ruse atacă infrastructurile portuare ucrainene de la Dunăre.

De asemenea, MApN anunță că e în contact permanent cu structurile aliate, care sunt informate în timp real de evoluția situației.

Deocamdată nu e clar dacă elementele de dronă găsite de militari sâmbătă provin de la altă dronă decât cele confirmate miercuri de autoritățile române.

VIDEO | Fragmente din drona explodată pe malul românesc al Dunării, recuperate de Europa Liberă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:54 0:00

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG