Linkuri accesibilitate

Fotbal & geopolitică. Ultrasul Gogoașă: Kosovo e Serbia, o spune chiar statul român. Acest meci nu trebuia jucat!


Ultrașii de la Uniți sub Tricolor au afișat bannere pe care scria „Kosovo e Serbia”.
Ultrașii de la Uniți sub Tricolor au afișat bannere pe care scria „Kosovo e Serbia”.

50 de minute de întrerupere a avut partida de fotbal România-Kosovo de marți seară. Incidentul a fost cauzat de un banner cu mesajul „Kosovo e Serbia” afișat în tribune, și de torțele aruncate în teren. UEFA a deschis o investigație pentru discriminare și rasism. Europa Liberă l-a intervievat pe unul din ultrașii care au afișat bannerul.

„După ce la meciul tur din Priștina, imnul nostru a fost huiduit îndelung de întregul stadion, iar suporterii români au fost ținta injuriilor continue și a jignirilor repetate ale suporterilor kosovari, o mare parte din fani fiind evacuați, arestați, agresati și amendați doar pentru că au afirmat un adevăr istoric subliniat și la nivel de stat, a venit vremea returului”, anunțau ultrașii de la Uniți sub Tricolor, înaintea meciului de marți seară, pe pagina oficială de Facebook.

Și s-au ținut de cuvânt.

Partida de pe Arena Națională din București a început cu scandările ultrașilor în timpul intonării imnului național al echipei din Kosovo. Acești suporteri radicali au strigat „Serbia, Serbia”. La Peluza Sud era afișat și un banner mare pe care scria „Kosovo je Srbija” (Kosovo e Serbia).

În minutul 18 al meciului dintre România și Kosovo, de pe stadionul național, ultrașii au aruncat cu torțe în teren, iar partida a fost întreruptă de arbitrul francez. Jucătorii au plecat la vestiare.

După negocieri între forțele de ordine, jucătorii Naționalei și ultrași, aceștia au renunțat la banner și partida s-a reluat. Meciul s-a terminat cu o victorie a tricolorilor, dar și cu un nou scandal care va avea efecte asupra fotbalului românesc.

Cu tricouri negre sau chiar la bustul gol, ultrașii au ajuns, din nou, în presa din toată lumea.

Dar sunt obișnuiți să fie vedete.

Uniți sub tricolor, cu mesaje xenofobe și petarde

Uniţi sub tricolor este un grup ultras care susţine în mod independent echipa naţională a României”.

Descrierea aparține chiar grupului și apare pe paginile de pe rețelele de socializare. Înființată în 2013, gruparea a ajuns în atenția publică câțiva ani mai târziu, prin scandaluri provocate pe stadioane și nu numai.

În mai toate incidentele cu violență în care a fost implicată gruparea Uniți sub Tricolor” apare și numele lui Andrei Preda, zis Gogoașă, liderul Peluzei Sud de la Craiova. Fotografiile cu el, la bustul gol și plin de tatuaje, au invadat spațiul public după meciul de seara trecută cu Kosovo.

Europa Liberă a stat de vorbă cu Andrei Preda, zis Gogoașă, despre incidentele de la meciul cu Kosovo. El susține că bannerul „Kosovo e Serbia” pe care l-a expus împreună cu alții, reprezintă chiar poziția statului român, deci nimic greșit.

Uniți sub tricolor are însă o istorie controversată.

Într-un interviu acordat Gazetei Sporturilor, în 2020, liderul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion, a recunoscut că a fost unul dintre fondatorii grupului, dar a negat că ar fi fost vreodată lider.

AUR este singurul partid radical din România, cu 10% din locurile din Parlament și, potrivit celor mai recente sondaje, cu perspectiva de a deveni al doilea partid ca mărime din România, la alegerile din 2024.

„Am participat la fondarea acestei structuri, pentru că Naționala nu avea o susținere coagulată. Veneau galeriile de la Steaua și Dinamo și se luau la bătaie, cum se întâmplă și acum. E regretabil. Am ajutat și la crearea primelor fulare. Am mers cu UST alături de naționala de tineret la Euro U21 din Italia, unde am descoperit, în sfârșit, o echipă senzațională, care m-a făcut să iubesc din nou fotbalul. «Deșteaptă-te, române!» cântat pe stadionul semifinalei mi-a redat cheful și sensul pentru acest sport”, a povestit George Simion jurnaliștilor GSP.

În iulie 2015, presa scria că membrii Uniți sub Tricolor (UST) se pregătesc pentru meciul cu Ungaria care urma să se desfășoare la Budapesta, împreună cu suporterii mai multor echipe. Sloganul deplasării a fost unul cuminte: „Cu toții la Budapesta”.

Un an mai târziu, mai exact în toamna lui 2016, ultrașii de la Uniți sub Tricolor atrag atenția pentru prima oară printr-un mesaj politic scris pe un banner pe care voiau să-l ducă la stadion, la Erevan, și care făcea referire la nerecunoașterea genocidului armenilor de către Turcia.

„1,5 milioane de cruci strălucesc pe cer. Măcar spune «Iartă-ne!». Cineva ar trebui să încerce.

Cuvântul „cineva” era scris sub forma semilunei turcești.

Autoritățile din Armenia au reclamat probleme cu ultrașii români și în timpul meciului dintre echipa națională a României și cea a Armeniei.

2018 este anul în care gruparea de ultrași devine tot mai activă și totodată vedeta meciurilor naționalei României.

Dar și anul în care mesajele grupării se nuanțează și depășesc stadioanele. Ultrașii punctează evenimente importante cu prezența fizică și cu bannere afișate în diverse locuri din țară - sărbătoarea Centenarului, aniversarea Revoluției Române, inculparea lui Ion Iliescu în dosarul Revoluției, marșurile de după incendiul din clubul Colectiv.

Postările de pe pagina de Facebook îmbină mesajele naționaliste, xenofobe cu cele legate de fotbal și de meciurile naționalei.

În septembrie 2018, între ultrașii de la Uniți sub Tricolor și cei sârbi începe o frumoasă prietenie. Pe stadionul Partizan din Belgrad, în timpul meciului dintre cele două naționale, fanii români au strigat „Kosovo je Srbija” și au afisat bannnere pe care scria „Kosovo je srce Srbije”(Kosovo e inima Serbiei).

La returul desfășurat la București în octombrie 2018, peluza a scandat din nou „Kosovo je Srbija” și „Basarabia e România”. Suporterii sârbi au venit și ei cu un banner pe care scria „Mulțumim fraților români!”.

În 2020, ultrașii de la Uniți sub Tricolor au fost în centrul unui alt scandal, de altă natură. S-au opus naturalizării lui Mario Camora la echipa naţională a României, într-o postare intitulată "Fără străini în naţională".

„Echipa națională, prin doctrina ei, nu poate conține decât jucători români, deoarece aceasta îi este menirea și orice implant străin îi denaturează total scopul și o face să semene cu o echipă de club, deși conceptele sunt totalmente diferite. După cum îi spune și numele, o echipă națională trebuie compusă din jucători nativi ai țării pe care aceștia o reprezintă. Altfel, dacă ar îngloba și jucători străini, s-ar putea numi fără echivoc «echipă internațională»", își argumenta gruparea poziția.

Primele violențe majore în care au fost implicați fanii de la Uniți sub Tricolor s-au petrecut în septembrie 2022, la un meci cu Bosnia desfășurat la București, când s-au luat la bătaie cu suporterii bosniaci.

2023 - violențe în tribune, mesaje anti-Ucraina și războiul cu echipa din Kosovo

Primele meciuri ale Naționalei din acest an, în Andorra și pe teren propriu, cu Belarus, au fost marcate, ambele, de incidente generate de ultrașii de la Uniți sub Tricolor. Mai exact, bătăi în tribune și mesaje xenofobe scandate la adresa maghiarilor.

După meciul din martie cu Belarus, UEFA a decis sancționarea Federației române cu 15.000 de euro și a obligat-o să închidă anumite sectoare de pe Stadionul Național la meciurile echipei României.

La un meci desfășurat în iunie, între echipele de tineret ale României și Ucrainei, ultrașii au afișat un banner critic la adresa Ucrainei.

La meciul de tineret dintre echipele României și Ucrainei, ultrașii de la UST au arborat un banner cu un mesaj critic la adresa politicii Ucrainei cu privire la minorități.
La meciul de tineret dintre echipele României și Ucrainei, ultrașii de la UST au arborat un banner cu un mesaj critic la adresa politicii Ucrainei cu privire la minorități.

Și tot în iunie a debutat și războiul grupării Uniți sub Tricolor cu echipa națională din Kosovo. La partida tur, desfășurată la Priștina, fanii români au fost scoși de pe stadion după ce au scandat „Kosovo je Srbija”.

Au promis răzbunare și s-a întâmplat marți seară.

Cine e Gogoașă din Peluza Sud

Fost portar la FCU Craiova, echipa lui Adrian Mititelu, Andrei Predaa, poreclit Gogoașă, a devenit, după ce s-a lăsat de sport, liderul galeriei echipei acestuia și care se considera singura moștenitoare a echipei Craiova Maxima.

Din cauza comportamentului său violent, a avut de trei ori interdicție de intrare pe stadion timp de un an, și alte sancțiuni aplicate de Brigada Mobilă de Jandarmi Dolj.

„În perioada 2018-2023, Gruparea de Jandarmi Mobilă Craiova l-a sancționat contravențional pe numitul Preda Aurel Romis Andrei cu trei sancțiuni contravenționale aplicate la Legea 4/2008, în valoare totala de 2000 lei. Cu aceasta ocazie i-au fost aplicate măsuri complementare de interzicere a accesului la meciurile de fotbal”, a transmis Jandarmeria Craiova pentru Europa Liberă.

A fost chiar condamnat în primă instanță la închisoare cu executare pentru lovire și alte violențe, după ce ar fi bătut două persoane în Craiova. După ce victimele sale și-au retras plângerile, a fost achitat de Curtea de Apel Craiova.

Lanțul de iubire dintre Peluza Sud, implicit Andrei Preda, și Adrian Mititelu s-a rupt la începutul lunii august. Suporterii au anunțat că nu vor mai veni pe stadion la niciun meci al echipei FCU Craiova. Doar la cele ale Naționalei.

Andrei Preda a fost în mijlocul ultrașilor la partida de fotbal România Kosovo. El este liderul Peluzei Sud din Craiova.
Andrei Preda, zis Gogoașă, în mijlocul ultrașilor de la Peluza Sud Craiova, veniți la meciul România Kosovo.

În interviul acordat Europei Libere, Andrei Preda, zis Gogoașă, susține că tot ce s-a întâmplat a fost provocat de jucătorii kosovari care își doreau ca meciul să fie oprit și să câștige la masa verde.

„Meciul s-a oprit din cauza banner-ului și din cauză că am strigat noi Kosovo je Srbija și au venit jucătorii la noi, de la echipa albaneză, și ne-au înjurat, ne-au arătat semne obscene. De acolo a pornit incidentul cu fumigenele”, a explicat Andrei Preda.

Acesta mai susține că acțiunile jucătorilor au fost premeditate pentru că se așteptau la astfel de mesaje afișate pe stadion și la scandări.

„Adică să-i înjurăm, să-i jignim și strigăm Kosovo je Srbija, pentru că ei se așteptau la chestia asta, au și premeditat chestia asta, ca să ne ațâțe. Probabil și-au dorit să câștige la masa verde.”

Andrei Preda neagă orice implicare politică în mesajele pe care ultrașii de la Uniți sub Tricolor le promovează și susține că nu-l cunoaște pe George Simion și nici nu vede cu ce l-ar ajuta acțiunile lor.

El mai spune mesajul pe care l-au scandat aseară nu reprezintă altceva decât poziția statului român. Au intrat cu bannerul pe stadion, jandarmii l-au văzut și i-au lăsat să treacă, susține acesta.

„Dacă statul român în care trăiesc eu spune Kosovo e Serbia, am fost lăsați cu bannerul de Jandarmerie, am fost lăsați de cei de la pază. E problema celor de la UEFA. Acest meci nu trebuia jucat. Statul român nu recunoaște această echipă”, mai adaugă acesta.

Uniți pentru Tricolor nu a răspuns, până în acest moment, solicitării Europa Liberă pentru un punct de vedere.

Reacții după meci

Primul comunicat după incidentele de la meciul de marți seară a venit de la Jandarmeria Capitalei, care a explicat modul în care s-a intervenit pentru aplanarea situației, dar și pentru a evita ca echipa națională să piardă la masa verde.

„În urma consultării cu reprezentanţii UEFA şi cei ai Federaţiei Române de Fotbal, s-a hotărât de comun acord ca forţele de ordine să gestioneze această situaţie prin dialog, fără a fi nevoie de evacuarea persoanelor şi neexistând nicio solicitare din partea celor două foruri în acest sens. După evaluarea situaţiei şi obţinerea asigurărilor din partea suporterilor că astfel de comportamente nu vor mai avea loc, meciul a fost reluat în condiţii de siguranţă, fără a exista violenţe”, arată Jandarmeria Capitalei.

Jandarmeria a amendat 17 persoane cu 8.000 de lei și a întocmit trei dosare penale, pentru deținerea de materiale pirotehnice.

Și Federația Română de Fotbal a reacționat, a condamnat incidentele și i-a numit pe ultrași huligani.

„Reiterăm în primul rând principiul după care este guvernat fotbalul în România, și anume neamestecul politicului în actul sportiv.

Revizionismul nu este acceptat în fotbal, iar FRF condamnă cu fermitate mesajele provocatoare de natură politică, ideologică, religioasă sau insultătoare, acestea fiind categoric interzise pe stadioane

Toate acestea s-au înregistrat în tribunele Arenei Naționale de un grup restrâns de așa-ziși suporteri, afectând desfășurarea normală a meciului și, implicit, starea de spirit a tricolorilor”, a transmis FRF.

Gazeta Sporturilor anunță că UEFA a decis, deja, să deschidă o anchetă pentru discriminare și rasism, după ce jucătorii kosovari au părăsit terenul și meciul de marți seară a fost întrerupt.

Jurnaliștii de la GSP susțin că Federația Română riscă minimum o partidă cu tribunele parțial închise, dar poate fi și mai rău.

  • 16x9 Image

    Simona Cârlugea

    A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

    A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

XS
SM
MD
LG