Linkuri accesibilitate

Ambasadorul rus, convocat la MAE. România a informat Aliații despre resturile de dronă găsite în Tulcea. Dosar penal la Parchetul Militar


O echipa mixtă de cercetare și verificare deplasată în raionul aflat la aproximativ 1.5 km Est de localitatea Nufăru, județul Tulcea, a ridicat probe de la fața locului, în vederea analizării și expertizării tehnice.

MAE protestează din nou împotriva violării spațiului aerian al României și l-a convocat la minister pe ambasadorul rus. De asemenea, ambasadorul român la NATO a informat Aliații că fragmente de drone similare cu cele folosite de Rusia au fost identificate pentru a treia oară pe teritoriul României.

Autoritățile române au declanșat o anchetă legată de bucățile de dronă care au căzut în ultimele zile pe teritoriul României, după ce procurorii militari s-au sesizat din oficiu, transmit Digi 24 și Antena 3.

„Pe fondul identificării în cursul zilei de 13 septembrie 2023 de noi fragmente de dronă similară cu cele folosite de armata rusă, dispersate pe o suprafață de câteva zeci de metri, în județul Tulcea, Ministerul Afacerilor Externe reiterează protestul ferm față de violarea, din nou, a spațiului aerian al României”, transmite MAE român, preluat de Digi 24.

Pe de altă parte, ambasadorul României la NATO a informat Aliații despre „atacurile continue ale Rusiei asupra infrastructurii portuare ucrainene din apropierea României” în cadrul unei reuniuni regulate a Consiliului Atlanticului de Nord de miercuri, transmite purtătorul de cuvânt al NATO, Dylan White într-un comunicat remis presei miercuri.

El a informat Aliații că fragmente de drone similare cu cele folosite de Rusia au fost identificate pentru a treia oară pe teritoriul României.

Autoritățile române rămân în alertă și efectuează o anchetă completă. NATO nu deține informații care să indice vreun atac intenționat al Rusiei împotriva teritoriului aliat, arată sursa citată.

„NATO este solidară cu Aliatul nostru România”, se mai spune în comunicat.

Secretarul general a vorbit în weekend cu președintele Iohannis și continuăm să monitorizăm situația în strâns contact cu autoritățile române.

MAE a cerut miercuri Rusiei încetarea atacurilor repetate împotriva populației și a infrastructurii civile ucrainene și a „escaladării iresponsabile de către Federația Rusă a situației de securitate inclusiv la frontiera dintre România și Ucraina” și respectarea normelor de drept internațional și a inviolabilității spațiului aerian al României.

De asemenea, MAE condamnă „ferm” aceste „atacuri ilegale, care încalcă normele de drept internațional și sunt considerate crime de război” și a anunțat că se consultă în permanență cu aliații NATO asupra evoluțiilor de la frontiera dintre România și Ucraina, inclusiv asupra incidentului de miercuri.

În consecință, Ministerul Afacerilor Externe îl va convoca de urgență pe ambasadorul Federației Ruse în România pentru explicații.

MApN a transmis miercuri că echipa mixtă de cercetare și verificare deplasată în raionul aflat la aproximativ 1.5 km Est de localitatea Nufăru, județul Tulcea, a ridicat probe de la fața locului, în vederea analizării și expertizării tehnice.

Din primele date transmise, a rezultat că fragmentele în cauză sunt dintr-o dronă similară celor folosite de armata rusă. Procesul de expertizare continuă pentru stabilirea circumstanțelor producerii acestui incident, transmite MApN.

„Ministerul Apărării Naționale reiterează faptul că atacurile Federației Ruse asupra infrastructurii portuare a Ucrainei de la Dunăre, executate în proximitatea graniței cu România, sunt nejustificate și în gravă contradicție cu regulile dreptului internațional”, arată sursa citată.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG