Linkuri accesibilitate

MApN: „Resturile de dronă găsite miercuri, din aparate similare celor folosite de armata rusă. Mărim dispozitivele în zonă”


Miercuri, prezența unei a treia drone a fost anunțată la 112 la 25 de kilometri de graniță.
Miercuri, prezența unei a treia drone a fost anunțată la 112 la 25 de kilometri de graniță.

Resturile de la ceea ce pare a fi o dronă folosită de armată rusă în războiul cu Ucraina au fost descoperite miercuri, pe 13 septembrie, în interiorul Deltei, la 25 de km de graniță și numai 15 km de Tulcea. Este a treia dronă ajunsă pe teritoriul românesc în numai o săptămână.

Ministerul Apărării schimbă regulile supravegherii zonei din apropierea graniței cu Ucraina din Delta Dunării, după ce numărul dronelor folosite în conflictul cu Rusia care au ajuns în România se ridică la trei.

Siguranța cetățenilor și preîntâmpinarea oricăror altor probleme sunt motivațiile oficiale ale demersului în care sunt implicați sute de militari.

Încă de la primele ore ale zilei de marți, Ministerul Apărării confirma că a început construirea unor adăposturi antiaeriene în zona de graniță de pe Brațul Chilia, la Plauru. Făcute din prefabricate din beton, au 9,6 m lungime, 2 m lățime (la interior) și 1,5 m înălțime (la interior). La ceea ce se vede cu ochiul liber, se mai adaugă o serie de măsuri mai puțin vizibile, dar necesare.

  • creșterea numărului de militari implicați în misiunile din zona de graniță din Delta Dunării care au rolul de a implementa măsuri suplimentare, inclusiv să formeze subunități de intervenție care să poată acționa în cel mai scurt timp, în funcție de nevoi
  • echipe EOD - Exploside Ordance Disposal - care pot interveni atunci când militarii cercetează la fața locului posibile fragmente de drone
  • instalarea mai multor puncte de observație și senzori tereștri
  • dislocarea mai aproape de această zonă de capacități antiaeriene
  • creșterea patrulării pe Dunăre cu flotila fluvială
  • continuarea cooperării cu IGSU pentru pregătirea populației și luarea măsurilor specifice
  • posibilitatea de a construi alte adăposturi, altele decât cele de la Plauru, în funcție de solicitările comitetelor județene pentru situații de urgență - așa cum a stabilit hotărârea CNSSU de vineri, 8 septembrie 2023

Primele două drone au ajuns pe teritoriul României pe 4 septembrie, la o distanță mică de graniță. Deși inițial Ministerul Apărării a negat incidentul, bazându-se pe informațiile primite de la alte structuri ale statului prezente la fața locului, investigațiile pe teren ulterioare au dus la concluzia contrară.

Ancheta ulterioară a arătat, până la acest moment, că nu există date că primele două drone, ajunse pe teritoriul României săptămâna trecută, au explodat, explică Ministerul Român al Apărării, care a vorbit miercuri despre concluziile preliminare ale cercetărilor privind fragmentele de aparate de zbor găsite în zona satului Plauru, din județul Tulcea.

Pe resturile găsite nu erau explozibil sau - spune MApN - „elemente de natură nucleară, biologică, chimică”. Prin urmare, nu există date care să trimită la ideea că a fost un atac intenționat asupra României.

Atacul rusesc de marți spre miercuri noapte asupra orașului ucrainean Ismail a fost executat cu 29 de drone lansate din Crimeea, conform datelor deținute de oficialii din Armată. 22 dintre ele au fost interceptate de apărarea ucraineană.

Mesajele Ro-Alert, în română și engleză, au sunat pe telefoanele locuitorilor din Deltă - aria, de această dată, însă, a fost alta: foarte aproape de Tulcea, la numai 15 kilometri, și destul de departe de graniță, la 25 de km. Avertizați au fost locuitorii din satele Grindu, Isaccea, Ceatalchioi, Chilia, Somova, Pardina şi Văcăreni. Mesajul a fost trimis și în limba engleză.

Fragmentele descoperite miercuri, la un kilometru și jumătate de satul tulcean Nufăru, sunt, spune Ministerul Apărării, conform rezultatelor preliminare, „dintr-o dronă similară celor folosite de armata rusă. Procesul de expertizare continuă pentru stabilirea circumstanțelor producerii acestui incident”.

Altitudinea mică la care zboră dronele, la momentul atacului, le fac greu detectabile pentru orice radar, oricât de performant ar fi, afirmă oficiali din MApN.

România are peste 100 radare de ultimă generație, care detectează mișcarea la distanțe foarte mari și au performanțe înalte. Până la ora scrierii acestei știri, radarele nu înregistraseră nicio pătrundere a unei drone în spațiul românesc.

Orice decizie se ia după consultarea cu partenerii aliați, „pe care îi informăm despre evoluția situației în timp real”, mai spune MApN.

Schimbarea tacticii din războiul Rusiei împotriva Ucrainei și mutarea punctului de interes în apropierea graniței cu România face extrem de important sprijinul pe care SUA îl va da României.

Secretarul de stat al SUA, Antony J. Blinken, anunța, la trei zile de la descoperirea primei drone, într-o discuție telefonică cu ministrul Luminița Odobescu, că vor fi trimise noi avioane de luptă F-16 pentru a efectua misiuni de poliție aeriană.

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

XS
SM
MD
LG