Linkuri accesibilitate

Oamenii de afaceri îi răspund premierului: Măsuri arbitrare, decise din scurt, printre cauzele crizei actuale a economiei românești


Guvernul Ciolacu ar urma să-și asume răspunderea, săptămâna viitoare în Parlament, pe pachetul legislativ care ar trebui să acopere gaura bugetară și să țină deficitul statului sub control.
Guvernul Ciolacu ar urma să-și asume răspunderea, săptămâna viitoare în Parlament, pe pachetul legislativ care ar trebui să acopere gaura bugetară și să țină deficitul statului sub control.

Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR) atrage atenţia din nou asupra necesităţii unui climat economic şi fiscal predictibil în România. Anterior, premierul Marcel Ciolacu a declarat că „nu putem lăsa o ţară să se ducă în prăpastie, pentru că trebuie să fim predictibili”.

„În ciuda semnalelor de alarmă transmise de mediul de afaceri în ultimii ani, ne aflăm în prezent într-o situaţie precară, cu un deficit excesiv, fiind pe punctul de a pierde sume importante din fondurile europene în lipsa unor măsuri sustenabile”, spune Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR) într-un comunicat.

„Măsuri arbitrare, decise din scurt, sunt între cauzele crizei actuale. Aşa cum indică şi analize recente, în cei şapte ani şi jumătate de când noul Cod Fiscal a fost adoptat, au fost făcute peste 550 de modificări, mai puţin de jumătate din alineatele iniţiale rămânând neschimbate, afectând negativ încasările bugetare”, mai spune CDR.

„O astfel de abordare este, în mod evident, opusul predictibilităţii şi eficienţei”, completează organizația.

Coaliţia pentru Dezvoltarea României mai spune că este „nevoie de predictibilitate şi de eficientizare a aparatului public” și solicită „un angajament serios şi de durată al tuturor partidelor, începând cu cele aflate la guvernare, în vederea redresării României”.

„Solicităm renunţarea la practica modificărilor fiscale periodice, arbitrare, luate pe ultima sută de metri şi fără studii de impact, dar care afectează imediat şi de cele mai multe ori negativ activitatea companiilor, colectarea de taxe şi veniturile bugetare”, menționează CDR, conform News.ro.

Cele trei puncte cheie asupra cărora consideră că se impune consensul politic sunt:

  • eficientizarea cheltuielilor publice pe termen mediu şi lung;
  • urmărirea îndeaproape a direcţiilor asumate de România prin PNRR şi implementarea tuturor reformelor aferente;
  • revenirea la un sistem fiscal simplificat şi predictibil, care şi-a dovedit meritele, bazat pe o cotă unică de impozitare, aplicată atât persoanelor fizice cât şi persoanelor juridice, eliminarea tuturor scutirilor care şubrezesc în prezent baza de impunere, şi plafonarea contribuţiilor sociale.

CDR este o alianţă de organizaţii ai căror membri contribuie cu peste 50% la PIB-ul României. Ea reuneşte reprezentanţi ai investitorilor români şi străini în România, precum Asociația Oamenilor de Afaceri din România sau camerele de comerț americane și britanice din România.

Ciolacu își apără măsurile fiscale și atacă predictibilitatea

Miercuri, premierul Marcel Ciolacu a avut discuţii consultative cu reprezentanţi ai mai multor organizaţii nonguvernamentale, după ce Ministerul Finanțelor a prezentat noul pachet de măsuri fiscale pus în dezbatere publică după luni de discuții și neînțelegeri în coaliție.

„Dacă avem recomandări de la fondurile internaţionale fiscale, putem lua anumite măsuri, nu putem lăsa o ţară să se ducă în prăpastie, pentru că trebuie să fim predictibili. De aceea am încercat prin aceste dialoguri, cu toată lumea, să vedem care intră în aplicare din octombrie, care din ianuarie”, a declarat Marcel Ciolacu.

Prim-ministrul a ținut să sublinieze că pachetul legislativ pentru care își va asuma răspunderea în Parlament include „nişte măsuri fiscale” și „nu o reformă fiscală”.

„Noi avem o situaţie excepţională şi trebuia să luăm nişte măsuri excepţionale”, a spus el.

Asumarea răspunderii ar urma să aibă loc în Parlament săptămâna viitoare, marți sau miercuri, potrivit calculelor coaliţiei PSD-PNL.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG