Linkuri accesibilitate

Lavrov, furibund față de Occident, la New York. Propunerea de reluare a acordului cerealelor, „nerealistă”


Ministrul rus de externe Serghei Lavrov, la conferința de presă de după discursul din plenul Adunării Generale a ONU de la New York, de sâmbătă.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov, la conferința de presă de după discursul din plenul Adunării Generale a ONU de la New York, de sâmbătă.

Ministrul de Externe rus Serghei Lavrov a criticat țările occidentale, cu ocazia Adunării Generale ONU de la New York și a spus că SUA „luptă direct” cu Rusia în Ucraina. Lavrov a mai spus, în contextul reuniunii ONU, că reluarea acordului cerealelor și planul de pace al Kievului sunt nerealizabile.

Declarațiile au fost făcute într-o conferință de presă organizată sâmbătă, după discursul său din plenul Adunării Generale a ONU de la New York.

În discursul din fața Adunării Generale a criticat de asemenea SUA și țările vestice, dar a evitat să vorbească despre războiul declanșat de Rusia în Ucraina.

„SUA și blocul său occidental subordonat continuă să alimenteze conflicte care împart umanitatea în mod artificial în blocuri ostile și împiedică atingerea obiectivelor generale. Fac tot ce le stă în putință pentru a preveni formarea unei veritabile ordini mondiale multipolare”, a spus Serghei Lavrov în discursul din plenul Adunării Generale ONU.

Discursul lui Lavrov a venit la câteva zile după discursul din plenul Aundării Generale ONU al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care a denunțat „agresiunea criminală” a Rusiei în Ucraina și a spus că Kremlinul va fi înfrânt în războiul pe care l-a declanșat.

Atât Volodimir Zelenski cât și Serghei Lavrov au fost în premieră in persona la o reuniune ONU, după declanșarea războiului Rusiei în Ucraina, în februarie 2022.

Labrov: Reluarea acordului cerealelor și planul de pace al Kievului, nerealiste

În declarațiile de presă care au urmat discursului de sâmbătă al lui Lavrov din plenul ONU, el a afirmat că S.U.A. „este angajată efectiv în ostilități cu noi” , folosindu-i de ucraineni drept „carne de tun.”

„Puteți numi asta cum doriți să numiți asta, dar ei sunt direct în război cu noi", a spus el, potrivit Associated Press.

„Numim asta un război hibrid. Dar asta nu schimbă realitatea."

În aceeași rundă de declarații, sintetizate de Reuters, Lavrov a afirmat că propunerea ONU de reluare a acordului de transport al cerealelor ucrainene prin Marea Neagră este nerealistă, întrucât nu ar putea fi pusă în aplicare.

Asta după ce secretarul general al ONU, Antonio Guterres îi trimisese lui Serghei Lavrov o scrisoare în care a menționat patru măsuri pe care organizația internațională e prehătită să le ia dacă Rusia se arată disponibilă să reintre în acord.

„I-am explicat Secretarului General de ce propunerile sale nu vor funcționa. Nu le respingem. Pur și simplu nu sunt realiste. Nu pot fi puse în aplicare", a spus Lavrov la o conferință de presă la Organizația Națiunilor Unite după discursul său la Adunarea Generală. .

Rusia și Ucraina sunt mari exportatori de cereale la nivel mondial, iar Moscova este și unul din principalii exportatori de îngrășăminte, amintește Reuters.

ONU a transmis că reluarea acordului - pe care l-a intermediat alături de Turcia - depinde și de deschiderea Occidentului de a oferi unele înlesniri Moscovei, în special reconectarea Băncii Agricole rusești la sistemul bancar SWIFT.

Pe de altă parte, după ce s-a retras din acord, Rusia a lansat mai multe bombardamente asupra porturilor ucrainene, atât Odesa, de la Marea Neagră, cât și cele dunărene, de la Reni sau Ismail.

În acest context, acordul rămâne în impas.

Pe de altă parte, Reuters notează că Serghei Lavrov a spus că planul de pace în 10 puncte propus de Ucraina este „complet nefezabil” și că conflictul va fi tranșat pe câmpul de luptă dacă Ucraina și partenerii săi îl

Propunerea ucraineană prevede retragerea completă a trupelor rusești de pe teritoriul Ucrainei, recunoașterea suveranității acesteia, pedepsirea responsabililor ruși de atrocitățile din război și un mecanisms de compensare a pagubelor.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG