Pentru sute de mii de studenți, prima zi a anului universitar a fost prilej de revedere cu colegii și profesorii. Mulți dintre ei și-au făcut și planuri de viitor. Studenții de la facultățile de Georgrafie, Informatică și Litere ale Universității din București spun că prioritatea lor este să învețe bine, pentru că altfel ratează locurile la buget. Reporterii Europa Liberă au stat de vorbă cu câțiva dintre ei.
Alexandru, student anul II la Informatică, spune că deocamdată nu lucrează, mai ales că s-a mutat recent de la Galați.Capitala are mult mai multe oportunități, inclusiv în privința salariilor. „Aș zice că ar fi ok să încep de la un salariu 3.000 de lei și să cresc treptat, treptat într-o firmă până în punctul în care să deschid eu ceva, depinde pe ce domeniu aleg să mă duc în programare”, spune Alexandru.
Colegul lui, Valentin, a fost admis inițial la o facultate din străinătate, dar a rămas până la urmă la București. „În informatică sunt foarte multe oportunități, dar din păcate, în țară nu ne oferă ce ne-am dori noi, așa că foarte mulți tineri aleg să plece”, spune Valentin. Pentru el, un salariu decent de programator ar fi de cîteva mii de euro.
„Ca să trăiești ok îți trebuie undeva la 2.000 de euro, cam ăsta ar fi salariul, pentru că totuși suntem parte din Uniunea Europeană și ar trebui să ne ridicăm și noi pretențiile, făcând parte din sfera asta”, spune Valentin.
Fost olimpic la Informatică, Filip este acum student în anul II și și-a deschis de curând o firmă.
„Piața muncii e foarte interesantă de gestionat pentru un student cel puțin. Pentru că un student trebuie să își managerieze cursurile, să aibă niște note chiar bune, cu toții vrem să rămânem la buget. În primul an de facultate, am lucrat pentru o școală de informatică din SUA care pregătea copiii pentru olimpiadele lor. Lucram de aici de la 2 noaptea de mă întreba lumea ce fac la ora aia”, a spus Filip.
În primul an la Facultatea de Litere, Alina și-a propus să citească foarte mult. E una dintre pasiunile ei, deși profilul liceului terminat - Matematică-Informatică - ar fi dus-o în altă direcție. „Literele te pot ajuta să câștigi un salariu decent, chiar dacă percepția generală nu este asta”, spune ea.
„M-am gândit că, după ce termin, mă pot orienta. Nu știu dacă mă pot orienta deocamdată spre mai multe domenii, mai ales că e nevoie de oameni care să știe să vorbească.”
Pentru Antonia, tot studentă în primul an, a fost de ajutor discuția cu o „veterană” din anul III, care a convins-o că ar putea avea o carieră de succes dacă urmează Literele.
„Ușile se pot deschide în toate direcțiile, chiar și în politică, dacă tragi tare”, spune Antonia.
Cristina, studentă în anul II la Geografie, vrea să lucreze în Turism. Speră la un salariu care să îi permită să plătească chiria și să-i asigure traiul de zi cu zi.
„Vrând să rămân în Bucureșt, salariul ar trebui să fie mai măricel pentru a ne putea descurca, neavând apartament e un pic mai greuț cu un salariu de 2.000-3.000 lei, să sperăm de la 5.000 de lei în sus, ca să ne ajungă”, crede Cristina.