Linkuri accesibilitate

UE deblochează fonduri pentru Ungaria și caută sprijin pentru Ucraina


Deblocarea fondurilor UE destinate Ungariei ar fi o victorie pentru Viktor Orban.
Deblocarea fondurilor UE destinate Ungariei ar fi o victorie pentru Viktor Orban.

Comisia Europeană ar putea debloca o finanțare de 13 miliarde de euro pentru Budapesta, până la finalul lui noiembrie, în schimbul acordului Ungariei pentru creșterea bugetului UE și sprijinirea Ucrainei, scrie Financial Times.

În decembrie anul trecut, UE a înghețat 22 de miliarde de euro din fondurile de coeziune alocate Ungariei, după ce a hotărât că țara nu respectă normele privind drepturile omului și statul de drept.

Deblocarea fondurilor ar marca o victorie a premierului Viktor Orban, scrie Financial Times. Liderul maghiar a promis că nu va aproba nicio creștere a bugetului UE până când Ungaria nu va avea acces la banii europeni.

La solicitarea Bruxellesului, Ungaria a adoptat reforme judiciare în luna mai, iar acestea ar permite Comisiei să deblocheze 13 miliarde de euro, au declarat oficialii citați de FT.

Progresele privind restabilirea accesului Ungariei la fonduri vin în contextul în care autoritățile UE încearcă să obțină, înainte de sfârșitul anului, sprijin pentru bugetul său majorat, în special pentru a oferi în continuare ajutor Kievului.

Comisia Europeană a propus o majorare cu 66 de miliarde de euro a bugetului comun al UE pentru a acoperi costurile crescute. O parte a majorării ar contribui la programul de sprijin financiar de 50 de miliarde de euro pentru Kiev pentru următorii patru ani. Statele membre s-au pus de acord în privința ajutorului financiar pentru Ucraina, cu excepţia Ungariei.

Suplimentarea bugetului are nevoie de sprijin din partea tuturor celor 27 de state membre, care vor trebui să aducă contribuții suplimentare din bugetele lor naționale.

Intențiile UE de a întări sprijinul acordat Ucrainei vin după ce, săptămâna trecută, Congresului SUA a renunțat la ajutorul în valoare de 6 miliarde de dolari pentru Ucraina, pentru a ajunge la un acord politic asupra bugetului federal.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG