Aproximativ 800 de români au fost evacuați din Israel până luni, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, la Digi24.
„Situația este fluidă, estimăm că în jur de încă 800 de cetățeni români se mai află în Israel”, a spus ministrul român.
Odobescu a adăgat că alți aproximativ 800 de cetățeni români se mai află în Israel, iar circa 350 în Fâșia Gaza, dintre aceștia 100 au solicitat evacuarea.
Ministrul a precizat că repatrierile au fost făcute prin intermediul a nouă curse aeriene operate de TAROM și de companii private.
Anterior, Ministerul Afacerilor Externe a menționat că va continua demersurile pentru „identificarea şi a altor posibilităţi de repatriere a cetăţenilor români şi a grupurilor de pelerinilor români din zonă”.
De asemenea, MAE a mai transmis că românii care intenţionează să călătorească în Israel să îşi reprogrameze călătoria şi să urmărească rubrica Alerte de călătorie.
Ministerul mai spune că pe Aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv se află o echipă consulară mobilă a Ambasadei României şi a Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah cu scopul de a acorda asistenţă consulară cetăţenilor români aflaţi pe aeroport.
Un bărbat cu dublă cetățenie a fost ucis
Un român care avea şi cetăţenia israeliană a murit în urma atacurilor din Israel, au anunțat luni oficialii Ministerului Afacerilor Externe, conform News.ro.
„Profund întristaţi de pierderea unui cetăţean cu dublă cetăţenie, română şi israeliană, care a servit în Forţele de Apărare ale Israelului”, a anunțat MAE.
Oficialii instituţiei au transmis condoleanţe familiei şi au reiterat sprijinul pentru Israel.
„Sincere condoleanţe familiei victimei. Suntem solidari cu Israelul în aceste momente dificile. România condamnă cu fermitate atacurile continue asupra populaţiei din Israel”, a mai transmis MAE, într-un tweet.
Peste 700 de israelieni au murit şi peste 2.300 au fost răniți în atacurile Hamas din Israel, bilanţul fiind în continuă creştere.
Apel către medicii români
Ministerul Sănătăţii de la București a lansat un apel către personalul medical să se încrie pentru voluntariat în Israel, scrie News.ro.
„Ajută Israelul! Fii VOLUNTAR în echipele de asistenţă medicală! Urmare a atacurilor teroriste din Israel soldate cu numeroase victime, Ministerul Sănătăţii a lansat un apel către personalul medical care doreşte sa se înscrie ca voluntar pentru tratarea răniţilor şi completarea echipelor medicale, în funcţie de eventuale solicitări ale părţii israeliene”, este anunţul de luni al Ministerului Sănătăţii.
Cei care sunt dispuşi să participe la salvarea vieţilor în urma atacului Hamas din Israel trebuie să completeze un formular.
De asemenea, Ministerul Sănătăţii face apel la donarea de sânge și publică lista centrelor de transfuzie.
Zeci de români au plecat în Iordania
Războiul din Israel i-a prins pe sute de români în vacanță în locurile de pelerinaj din Țara Sfântă. Premierul Marcel Ciolacu spunea sâmbătă că sunt peste 800 de români în Israel, dar că ei nu se află în zonele de conflict.
Ministerul de Externe susține că a trimis echipă consulară mobilă din cadrul Centralei MAE la Tel Aviv pentru a sprijini activitatea Ambasadei României la Tel Aviv şi a Oficiului de reprezentare al României la Ramallah.
De asemenea, MAE susține că îi va ajuta pe românii care au ajuns în Iordania să se întoarcă în România.
„În contextul escaladării situaţiei de securitate din Israel şi Fâşia Gaza, (se) gestionează situaţia unui grup de 92 de cetăţeni români ajunşi pe teritoriul Iordaniei din Israel, care au solicitat sprijin pentru repatriere în contextul deteriorării situaţiei de securitate din statul Israel şi Fâşia Gaza”, a transmis, duminică, MAE.
„Celula de Criză MAE, împreună cu Ambasada României la Amman, face demersuri pentru identificarea unor posibilităţi optime de repatriere pentru aceştia prin curse operate de diferite companii aeriene care operează zboruri către România”, arată MAE.
Cetăţenii români se pot adresa Ambasadei României la Amman şi îşi pot anunţa prezenţa în regiune, comunicând astfel datele de identificare şi propriile coordonate la adresa de e-mail amman@mae.ro şi la numărul de telefon de permanenţă al Ambasadei României la Amman: +962 796 017 203.
Sâmbătă, ministerul român de Externe a ridicat nivelul de alertă pentru Israel, în urma declanşării stării de război în zonă.
România cere cetăţenilor săi să urmeze instrucţiunile autorităţilor locale, să se adăpostească în clădiri şi, când situaţia va permite, să părăsească ţara.
MAE informează că cetăţenii români care se află pe teritoriul acestui stat se pot adresa Ambasadei României la Tel Aviv şi îşi pot anunţa prezenţa în regiune, comunicând astfel datele de identificare şi propriile coordonate la adresa de e-mail telaviv@mae.ro şi la numărul de telefon de permanenţă al Ambasadei României la Tel Aviv: +972 54 5643279, precum şi cel al Consulatului General de la Haifa: +972 543 998 038, pentru a putea fi contactaţi.