Linkuri accesibilitate

Ce este și ce vrea Hezbollah, grupul desemnat de SUA și UE drept organizație teroristă


Hezbollah - grup militant din Liban declarat de SUA și UE drept organizație teroristă
Hezbollah - grup militant din Liban declarat de SUA și UE drept organizație teroristă

Hezbollah, în arabă Ḥizb Allāh, „Partidul lui Dumnezeu”, menționat și ca Hezbullah sau Hizbullah, este un partid politic și grup militant care a apărut pentru prima dată ca miliție, în timpul războiului civil din Liban, izbucnit după invazia israeliană din 1982.

  • Hezbollah, creat ca organizație paramilitară, deține acum o putere semnificativă în Liban, unde funcționează atât ca partid politic șiit, cât și ca grup militant.
  • Se opune Israelului și puterilor occidentale care operează în Orientul Mijlociu și funcționează ca un mandatar al Iranului, cel mai mare binefăcător al său.
  • Grupul are o susținere fără precedent în Liban pe fondul crizei politice și economice a țării.
  • Organizația e considerată ca o mișcare de rezistență legitimă de o parte a lumii arabe și musulmane
  • Mai multe țări o considerată organizație teroristă.
VIDEO Timeline Hezbollah
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:00:53 0:00

1982 - Israelul invadează Libanul cu scopul declarat de a distruge Organizația pentru Eliberarea Palestinei (OEP). Armata israeliană și milițiile creștine libaneze au ocupat o mare parte din Liban, inclusiv capitala Beirut. Israelul s-a retras ulterior din conflict, dar și-a păstrat controlul asupra zonei de sud a Libanului, la granița cu Israelul, în așa-numita „Zonă de securitate”, menținută până după al doilea război dintre Israel și Liban, din 2006.

Istoric, războiul izbucnit în1982 este considerat momentul nașterii organizației Hezbollah. Înființată ca organizație paramilitară, sprijinită și anternată de garzi din Iran, Hezbollah a reunit luptătorii shiiți din sudul Libanului.

1983 - În aprilie, ambasada SUA din Beirut este bombardată, 63 de persoane își pierd viața. În octombrie, atacurile sinucigașe asupra barăcilor care găzduiau trupe americane și franceze au ucis alte 305 persoane. Un tribunal american a decis că Hezbollah este în spatele atacurilor.

1984 - Un atentat cu mașină-bombă atribuit lui Hezbollah a ucis zeci de oameni în anexa ambasadei SUA din Beirut.

1985 - Hezbollah își declară public existența printr-un manifest. Documentul purta numele de „Programul Hezbollah, o scrisoare deschisă către toți oprimații din Liban și din lume”. Ideologia Hezbollah din documentul programatic a fost rezumată drept radicalism șiit. Iar scopurile declarate erau de:

  • Expulzare definitivă a americanilor, francezilor și aliaților lor din Liban
  • Să-i aducă pe toți Falangiștii în fața justiției pentru crimele pe care le-au comis împotriva musulmanilor și creștinilor
  • Opțiunea guvernării islamice este singura capabilă să garanteze dreptatea și libertatea tuturor. Numai un regim islamic poate opri orice tentativă viitoare de infiltrare imperialistă.

1989 - Ia sfârșit războiul civil din Liban. Parlamentul ordonă tuturor combatanților să depună armele, mai puțin Hezbollahului.

1994 - Atentatele cu mașini-bombă la ambasada Israelului din Londra și la un centru comunitar evreiesc din Buenos Aires sunt atribuite lui Hezbollah.

1997 - Statele Unite ale Americii desemnează Hezbollah drept organizație teroristă

2005 - Prim-ministrul libanez, Rafiq Hariri, este asasinat. Moartea sa a fost inițial atribuită Siriei. Ulterior, un tribunal al ONU implică Hezbollah în moartea lui Hariri.

2006 - Hezbollah răpește doi soldați israelieni, declanșând un război de o lună cu Israelul, în urma căruia mor o mie de libanezi și cincizeci de israelieni.

2008 - Unul dintre liderii fondatori ai Hezbollah, Imad Mughniyeh, este ucis de o mașină capcană în Damasc. Operațiunea a fost atribuită CIA în colaboare cu Mossad.

2009 - Hezbollah a lansat un manifest actualizat în care exprimă mai multă deschidere față de procesul democratic.

2011 - Siria intră în război civil. Hezbollah trimite în cele din urmă mii de luptători pentru a sprijini regimul lui Bashar al-Assad.

2012 - Un atentat sinucigaș cu bombă care vizează un autobuz care transporta turiști israelieni în Bulgaria a ucis șase persoane. Uniunea Europeană dă vina pe Hezbollah.

2013 - UE desemnează aripa armată a lui Hezbollah ca organizație teroristă după dezbateri considerabile între membrii blocului.

2018 - Israelul descoperă mii de tuneluri în Israel care vin din sudul Libanului și despre care spune că aparțin grupării Hezbollah.

2019 - Problemele economice declanșează proteste în masă care cer elitei politice, inclusiv Hezbollah, să renunțe la putere. Premierul Saad Hariri își dă demisia.

2020 - Hezbollah promite răzbunare după ce o lovitură cu dronă americană ucide un comandant militar iranian, Qasem Solemaini.

2021 - În 2021, liderul Hezbollah declară că gruparea are 100.000 de luptători.

Cine conduce Hezbollah?

Din 1992, Hezbollah e condus de Hassan Nasrallah, care a preluat funcția de secretar general în 1992, după ce Israelul l-a asasinat pe cofondatorul și fostul lider al grupului, Abbas Al-Musawi. Nasrallah supraveghează Consiliul Shura, format din șapte membri și cele cinci subconsilii ale sale: adunarea politică, adunarea jihadului, adunarea parlamentară, adunarea executivă și adunarea judiciară.

Hezbollah este o parte integrantă a guvernului libanez din 1992, când opt dintre membrii săi au fost aleși în Parlament, iar partidul a ocupat funcții în cabinet din 2005. La ultimele alegeri, din 2022, Hezbollah a câștigat 13 locuri în Parlamentul libanez cu 128 de membri, deși partidul și aliații săi și-au pierdut majoritatea.

Hezbollah gestionează o vastă rețea de servicii sociale, unități medicale, școli și programe pentru tineret, un post TV și unul de radio.

Cine finanțează Hezbollah?

Departamentul de Stat American aprecia, într-un raport din 2020, că Iranul a finanțat Hezbollah cu aproximativ 800 de milioane de dolari, în bani și armament.

Hezbollah primește, de asemenea, sute de milioane de dolari de la întreprinderi legale, întreprinderi criminale internaționale și diaspora libaneză, se mai arată în același raport.

Forța armată

Conform Acordului de la Taif din 1989, care a pus capăt războiului civil din Liban, Hezbollah a fost singura miliție căreia i s-a permis să-și păstreze armele.

Institutul Internațional pentru Studii Strategice a estimat, în 2020, că miliția avea până la douăzeci de mii de luptători activi și aproximativ douăzeci de mii de rezerve, cu un arsenal de arme de calibru mic, tancuri, drone și diverse rachete cu rază lungă de acțiune.

Un raport din 2018 al Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale l-a numit „cel cel mai puternic înarmat actor non-statal din lume.”

Articol realizat pe baza informațiilor : www.cfr.org, www.britannica.com, hezbollah.org
  • 16x9 Image

    Simona Cârlugea

    A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

    A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

XS
SM
MD
LG