Linkuri accesibilitate

Atentat la Bruxelles. Suspectul a murit după ce a fost împușcat de poliție


Criminaliștii belgieni caută probe la locul atentatului de la Bruxelles de luni seară, 16 octombrie 2023.
Criminaliștii belgieni caută probe la locul atentatului de la Bruxelles de luni seară, 16 octombrie 2023.

Un suspect în atentatul de la Bruxelles a fost împușcat mortal de polițiști, transmite BBC. Doi cetățeni suedezi au fost uciși, iar o a treia persoană a fost rănită într-un atac armat comis luni seară la Bruxelles. Meciul de fotbal Belgia-Suedia a fost suspendat.

Bărbatul suspectat pentru atac a fost împușcat într-o cafenea din cartierul Schaerbeek, informează presa locală, potrivit BBC. Procurorii belgieni au anunțat incidentul, dar au declarat că nu pot confirma încă dacă bărbatul a fost autorul atentatului.

În schimb, ministrul belgian de Interne, Annelies Verlinden, a declarat că persoana împușcată este probabil suspectul și este posibil să fi murit în drum spre spital.

Annelies Verlinden a declarat pentru postul public flamand de televiziune că arma automată găsită asupra sa este aceeași cu cea folosită în atacul de luni.

Autoritățile belgiene l-au identificat pe suspect. Ar fi vorba despre Abdeselam L, în vârstă de 45 de ani, din cartierul Schaerbeek, de origine tunisiană.

Într-o conferință de presă susținută marți dimineață, premierul a confirmat că acesta se afla ilegal în Belgia. El era cunoscut de poliție pentru trafic de persoane, ședere ilegală și subminarea securității statului.

Capitala Belgiei se află sub cea mai înaltă alertă teroristă

Un bărbat a deschis focul la Bruxelles asupra unor suporteri suedezi care coborau dintr-un taxi, luni, la ora locală 19:00 (20:00, ora României), în timp ce Belgia juca un meci de fotbal împotriva Suediei.

Două persoane au fost ucise. O a treia a fost rănită şi se afla în „stare gravă”. Suspectul a fugit de la locul faptei, dar a fost împușcat mortal într-o cafenea din apropiere.

Atacatorul, în vârstă de 45 de ani, s-a identificat ca fiind membru al Statului Islamic și a revendicat responsabilitatea într-o înregistrare postată online. El este suspectat că a rănit un alt cetățean suedez în centrul Bruxellesului, luni seară.

Parchetul federal, însărcinat cu dosare de terorism, a preluat ancheta.

Suporterii suedezi reacționează la vestea atacului de la Burxelles care a dus la întreruperea meciului Belgia - Suedia.
Suporterii suedezi reacționează la vestea atacului de la Burxelles care a dus la întreruperea meciului Belgia - Suedia.

Cei 35.000 de spectatori care asistau la meciul de fotbal Belgia-Suedia, întrerupt după atac, au părăsit stadionul luni seara, după ce au fost blocaţi pe stadion.

După securizarea zonei, suporterii suedezi au fost conduşi la aeroport sub escorta poliţiei.

Prim-ministrul belgian Alexander de Croo a transmis pe rețelele de socializare „sincere condoleanțe premierului suedez în urma atacului îngrozitor din această seară asupra cetățenilor suedezi de la Bruxelles”.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat pe rețelele de socializare că gândurile sale sunt „alături de familiile celor două victime ale atacului josnic de la Bruxelles”.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG