Linkuri accesibilitate

Rusia susţine că a distrus 36 de drone ucrainene deasupra Mării Negre şi în Crimeea


Imagine cu portul din Feodosia, de pe coasta Crimeei, unde Rusia a relocat o parte a flotei sale din Marea Neagră.
Imagine cu portul din Feodosia, de pe coasta Crimeei, unde Rusia a relocat o parte a flotei sale din Marea Neagră.

Ministerul Apărării din Rusia susţine că forţele sale armate au doborât în noaptea de sâmbătă spre duminică 36 de drone care ar fi fost lansate de Ucraina deasupra Mării Negre şi în nord-vestul Crimeei.

„Sistemele de apărare antiaeriană existente au distrus 36 de vehicule aeriene fără pilot ucrainene peste Marea Neagră și partea de nord-vest a peninsulei Crimeea”, a transmis Ministerul Apărării din Rusia pe Telegram, conform Agenţiei France Presse (AFP).

Autoritățile ucrainene nu au oferit niciun comentariu pe acest subiect.

Asalturile ucrainene asupra teritoriului rus s-au multiplicat de când Kievul și-a lansat contraofensiva în iunie, mai notează agenţia.

Peninsula Crimeei, pe care Rusia a anexat-o în 2014, demers considerat ilegal de mare parte a comunităţii internaţionale, este una din ţintele preponderente.

Aceasta găzduieşte rezervele de flotă ale Rusiei la Marea Neagră şi reprezintă o rută de aprovizionare pentru trupele care ocupă sudul şi estul Ucrainei, mai scrie AFP.

Sâmbătă, Rusia acuzase Ucraina că a avariat un depozit de reziduuri nucleare într-un atac cu dronă asupra centralei nucleare de la Kursk, scrie Associated Press (AP).

Incidentul fusese confirmat vineri de oficiali ai centralei, fără a fi raportate avarii semnificative sau victime, iar operaţiunile continuau normal.

Tot sâmbătă, Rusia anunţase că a doborât şase drone ucrainene în regunea vestică Oriol şi alte două în regiunea Tula, la sud de Moscova.

La rândul său, Ucraina a transmis că Rusia a lansat patru drone Iskander în regiunea ucraineană Dnipropetrovsk, din care trei au fost doborâte.

Atacurile cu drone vin pe fondul luptelor surde din ultimele săptămâni din preajma oraşului Avdiivka, considerată drept o poziţie strategică din regiunea Donţeţk.

Ministrul ucrainean al Apărăii, Rustern Umerov i-a transmis omologului său american Lloyd Austin că Rusia ar fi pierdut aproximativ 4.000 de soldaţi în încercarea de a captura oraşul.

Asta după ce preşedintele Volodimir Zelenski a spus la rându-i, vineri, că Rusia a pierdut cel puţin o brigadă în această încercare, notează AP.

În raportul său zilnic cu privire la războiul Rusiei în Ucraina, Ministerul britanic al Apărării a transmis că în Avdiivka Rusia a mobilizat aproximativ 8 brigăzi de militari, acestea suferind unele din cele mai importante pierderi înregistrate de trupele Moscovei în 2023.

Ministerul britanic notează că bloggerii militari naţionalişti ruşi continuă să critice abordarea militară cu privire la operaţiunile din zonă.

Lideri politici doresc extinderea suprafeţei ocupate acolo, dar forţele militare nu reuşesc să pună în practică acest lucru, subliniază Ministerul.

La rândul său, poziţia oraşului Avdiivka faţă oferă avantaje trupelor de artilerie ucrainene în privinţa oraşului Doneţk şi speră să poată folosi ca un punct de lansare pentru eliberarea regiunii.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG