Linkuri accesibilitate

Ruptura dintre tineri și politicieni în viziunea a doi studenți, ambasadori digitali ai Comisiei Europene


Ruptura dintre tineri și politicieni în viziunea a doi studenți, ambasadori digitali ai Comisiei Europene
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:36:10 0:00

Răzvan Petri și Vlad Adamescu spun că politicienii români nu sunt interesați cu adevărat de problemele tinerilor, deși peste 3,5 milioane de români au până în 30 de ani. Cei doi masteranzi la Științe Politice în Marea Britanie le transmit tinerilor că voturile lor pot decide viitorul României.

Cele mai importante declarații

Despre comunicarea slabă a politicienilor români cu electoratul tânăr

Vlad Adamescu:

„Liderii politici sunt, în general, neconectați la nevoile tinerilor, pentru că din păcate tinerii nu prea merg la vot și am avut o prezență de 25%, în 2020, la tineri între 18-24 de ani la alegerile parlamentare.”

Despre ce îi interesează pe tinerii din România

Răzvan Petri:

„Sunt tineri care suferă de pe urma inegalităților economice și sociale, care se gândesc la lucruri materiale, la un salariu decent, la un loc de muncă, la cum o să pună pe masă ceva și cum o să obțină un job. Și sunt tinerii care au o viață bună la orașe, care se gândesc la valori post-materiale, la valori sociale, la schimbările climatice.”

Despre imaginea politicii românești în ochii tinerilor

Răzvan Petri:

„Partidele mari din România, cele vechi, adică PSD, PNL, UDMR, s-au cartilizat, dețin monopolul politic, se bazează pe banii de la stat, de la guvern, pentru a-și menține puterea.(...) Ce ne mai confirmă că avem un cartel? Faptul că avem partide de opoziție antisistem, AUR, USR, Reper, care vin și încearcă să se lupte cu cartelul și au o reacție de multe ori foarte violentă, tocmai pentru că este foarte greu să ajungi la guvernare în România dacă nu faci parte din cele două-trei partide care se învârt pe la guvernare tot timpul.”

Despre popularitatea politicienilor radicali printre tinerii români

Răzvan Petri:

„Am văzut că peste 30% din voturile care s-au dus la AUR la ultimele alegeri, au venit de la tineri. (...) De ce? Tocmai pentru că acest cartel (n.r. format din partidele mari care guvernează România) monopolizează funcțiile în stat, nu-i lasă (n.r. pe tineri) să acceadă în funcții în Guvern, Parlament. De acolo se naște frustrare.”

Despre cum ar putea arăta anul electoral 2024

Vlad Adamescu:

„Mie îmi e frică ca anul viitor să avem o prezență foarte mică la vot și probabil asta se va întâmpla din păcate (...) să avem un partid extremist, antieuropean, eurosceptic, care să iasă foarte aproape de locul doi, la prezidențiale sau la parlamentare. (...) În general, partidele extremiste și populiste nu au un plan, nu știu să facă politici publice, nu au putut să livreze ceea ce promit.”

Despre nevoia de implicare a tinerilor în politică

Vlad Adamescu și Răzvan Petri:

„Trăim într-o democrație și democrația nu funcționează fără participare și fără implicarea tinerilor, a tuturor de fapt. (...) Înscrieți-vă în partide, lucrați cu politicieni, trageți-i de mânecă, vorbiți cu ei când vin să vorbească cu voi!”

XS
SM
MD
LG