Linkuri accesibilitate

Explozii la Kiev și alarme antiaeriene în mai multe regiuni ale Ucrainei. Drone deasupra Moscovei


Adăpost antiaerian în Kiev.
Adăpost antiaerian în Kiev.

Două explozii puternice au fost auzite în centrul Kievului sâmbătă dimineaţă, cu puţin timp înainte ca sirenele de raid aerian să sune în capitala ucraineană, relatează AFP şi Reuters. Este primul atac asupra capitalei Ucrainei după o perioadă de relativă acalmie.

„Potrivit informațiilor preliminare, apărarea aeriană a funcționat împotriva armelor balistice”, a scris primarul Kievului, Vitali Kliciko, pe Telegram, care a adăugat că nu există deocamdată informații despre persoane rănite. El a cerut civililor din capitală să se adăpostească.

Atacul are loc după o lungă perioadă de acalmie în Kiev și vine după ce forțele aeriene ucrainene au emis peste noapte un avertisment cu privire la atacurile cu drone. Armata ucraineană a anunțat că a distrus cinci drone deasupra regiunilor Dnipropetrovsk, Harkov, Nikolaev, Poltava și Kiev.

Alarmele și atacurile vin într-un moment în care Ucraina marchează prima aniversare a eliberării orașului Herson, capturat inițial de forțele ruse după invazia din februarie 2022. La sfârșitul toamnei anului 2022, armata ucraineană a eliberat orașul.

Sâmbătă, 11 noiembrie, Statul Major General ucrainean a anunțat că între forțele ruse și ucrainene au avut loc aproape 90 de ciocniri în 24 de ore. Oficialii militari spun că Rusia ar fi lansat numeroase lovituri cu rachete, salve de artilerie și lovituri aeriene care vizează pozițiile trupelor noastre și zonele populate.

Atacurile de sâmbătă au loc la o zi după ce Kremlinul a anunțat că președintele Vladimir Putin a vizitat pe 10 noiembrie cartierul general militar rus din orașul Rostov-pe-Don din sudul Rusiei. Este pentru a cincea oară când președintele Vladimir Putin vizitează districtul militar sudic în cele 20 de luni de când Moscova și-a invadat vecinul, scrie Serviciul Ucrainean RFE/RL.

Ultimul atac aerian rusesc asupra Kievului a avut loc pe 21 septembrie. Sistemele antiaeriene au distrus proiectilele rusești dar resturile căzute au rănit șapte persoane, inclusiv un copil.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat marți că Ucraina a desfășurat mai multe sisteme occidentale de apărare aeriană, în timp ce se pregătește pentru o a doua iarnă cu de atacuri rusești asupra infrastructurii energetice.

Loviturile sistematice ale forțelor Moscovei de anul trecut au vizat rețeaua energetică a Ucrainei, lăsând mii de oameni fără încălzire sau electricitate în condiții de iarnă și temperaturi sub 0 grade Celsius.

La rândul său, ministerul rus al Apărării a declarat la sfârșitul zilei de 10 noiembrie că forțele de apărare aeriană au interceptat două drone ucrainene deasupra teritoriile regiunilor Moscova și Smolensk chiar înainte de miezul nopții, transmite RFE/RL. Oficialii ruși nu au oferit detalii iar RFE/RL nu a confirmat declarația. În general, Ucraina nu comentează atacurilor raportate în interiorul Rusiei.

De asemenea, transmite AP, trenurile care transportau mărfuri în regiunea Riazan din Rusia au deraiat sâmbătă dimineață din cauza „interferențelor neautorizate”, potrivit operatorului feroviar MZHD din Moscova.

Mai multe instituții media rusești au raportat, de asemenea, că o explozie a fost auzită în apropiere sâmbătă dimineață, transmite The Associated Press, care precizează că nu a putut verifica independent informațiile.

Oficialii ruși au acuzat anterior sabotori pro-ucraineni pentru mai multe atacuri asupra sistemului feroviar al țării de când Moscova a invadat țara în februarie 2022, deși niciun grup nu a revendicat responsabilitatea pentru pagube.

Autoritățile de la Kiev nu au comentat atacurile de sâmbătă.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG