Linkuri accesibilitate

30.000 de recruți ucraineni, antrenați în UK de specialiști din 10 țări, printre care și România


Program de instruire a recruților ucraineni în Marea Britanie
Program de instruire a recruților ucraineni în Marea Britanie

România s-a alăturat programului de pregătire a recruților ucraineni, Interflex, a anunțat vineri Ministerul Apărării din Marea Britanie.

Peste 30.000 de ucraineni obișnuiți, bărbați și femei, s-au antrenat pentru a deveni soldați în programul Interflex, cel mai mare proiect de pregătire militară de acest gen pe teritoriul britanic de la cel de-al Doilea Război Mondial, transmite Ministerul Apărării din Marea Britanie.

Numărul soldaților ucraineni, nu doar al recruților, antrenați de Marea Britanie, de când Rusia a invadat Crimeea, în 2014, se ridică astfel la peste 52.000.

Programul de instruire a recruților ucraineni este coordonat, din iunie 2022, de Marea Britanie și are loc pe teritoriul ei.

Ministerul român al Apărării a confirmat vineri că Armata României și-a dat acordul, din septembrie 2023, să contribuie la misiunea de instruire a Forțelor Armate Ucrainene cu un detașament de instructori militari.

Antrenamentul a fost înființat în Marea Britanie atunci când Op Orbital, programul de antrenament pe termen lung al armatei britanice în Ucraina, a fost întrerupt, după ce Rusia a lansat invazia totală, pe 24 februarie 2022.

Operațiunea Interflex a fost declanșată în iunie 2022 și a avut ca țintă pregătirea a 30.000 de militari până la sfârșitul anului 2023.

Desfășurat în locații din Regatul Unit, programul preia recruți voluntari - cu experiență militară anterioară puțină sau deloc - care s-au alăturat Forțelor Armate ale Ucrainei, și îi învață abilitățile necesare pentru a supraviețui și a fi eficienți în lupta din prima linie.

Antrenamentul permite forțelor Ucrainei să-și accelereze desfășurarea, să-și reconstruiască forțele și să-și intensifice rezistența pe măsură ce continuă să apere suveranitatea națiunii lor împotriva invadatorilor ruși, spune guvernul britanic.

După lansarea din vara trecută, o serie de forțe partenere internaționale s-au alăturat programului, cu experiență vitală, antrenament și perspectivă asupra luptei din prima linie, arată sursa citată.

Este vorba de: Canada, Noua Zeelandă, Norvegia, Danemarca, Finlanda, Suedia, Lituania, Țările de Jos și Australia.

De vineri și România, aliat NATO, a confirmat implicarea și a ridicat numărul total al țărilor partenere la zece.

Instructorii din aceste țări îi pregătesc pe recruții ucraineni cel puțin cinci săptămâni și îi învață să manevreze armamentul, să acorde prim-ajutor pe câmpul de luptă și tactici de patrulare. De asemenea, îi instruiește în dreptul conflictelor armate și cum să acționeze în mediul rural.

În ultimele 12 luni, pachetul a evoluat și include îmbunătățirea calificării pentru pușcașii marini ucraineni.

Comandamentele britanice antrenează forțele ucrainene în operațiuni cu ambarcațiuni mici, precum și în operațiuni de deminare, pentru care sunt instruiți de inginerii regali.

Premierul britanic, Rishi Sunak, și președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, au vizitat împreună, în luna februarie, tabăra de antrenament din Marea Britanie. Cei doi au asistat la pregătirea soldaților ucraineni pentru tancurile britanice Challenger 2.

De la invadarea totală a Ucrainei, din februarie 2022, Rusia a pierdut peste 50% din teritoriile capturate inițial.

Pe lângă programul de antrenament, Marea Britanie acordă sprijin masiv Ucrainei în respingerea forțelor rusești. Ca parte a sprijinului militar britanic în valoare de 4,6 miliarde de lire sterline, Marea Britanie a furnizat Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune, tancuri de luptă occidentale și sprijin logistic pentru Forțele Armate ale Ucrainei.

Toate acestea se adaugă celor 60 de miliarde de dolari strânși pentru Ucraina în timpul Conferinței pentru Salvarea Ucrainei, desfășurată la Londra în iunie.

  • 16x9 Image

    Anca Grădinaru

    Anca Grădinaru este senior correspondent la Europa Liberă din februarie 2023.
    Este jurnalist de 25 de ani. Anterior, a lucrat la Ziarul Adevărul, Antena 1, Antena 3, Digi 24 și Radio Europa FM.

    A realizat știri, anchete, reportaje și documentare, radio și de televiziune, în România, Ucraina, Irak, Statele Unite ale Americii, Canada și Australia.
     
    A transmis de la majoritatea summiturilor NATO de după aderarea României la Alianța Nord Atlantică și de la reuniuni ale Uniunii Europene, de la vizitele papilor la București și de la primele două ediții ale Jocurilor Invictus la care a participat România.

    Unele dintre reportajele Ancăi Grădinaru au fost premiate de New Mexico Associated Press și Asociația Profesioniștilor de Televiziune din România.

    La Europa FM, a realizat emisiunea „Interviurile Europa FM” și „Piața Victoriei”. Este absolventă a Universității “Lucian Blaga” din Sibiu și a unei burse de un an la New Mexico State University din Statele Unite ale Americii.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG