Linkuri accesibilitate

Un nou grup de români părăsește Fâșia Gaza


Cei 41 de cetăţeni români şi membri de familie evacuaţi recent din Fâşia Gaza au sosit duminică dimineaţă în România.
Cei 41 de cetăţeni români şi membri de familie evacuaţi recent din Fâşia Gaza au sosit duminică dimineaţă în România.

Primii cetățeni români din cei peste o sută care așteaptă de vineri să fie evacuați au părăsit Gaza prin punctul de frontieră Rafah. 41 de cetăţeni români şi familiile lor au sosit duminică dimineaţă în România. Ei au fost aduși cu un avion militar românesc care i-a preluat de la Cairo.

Actualizare ora 13.20

Primii cetățeni români din cei peste o sută care așteaptă de vineri să fie evacuați au părăsit Gaza prin punctul de frontieră Rafah.

În total, este vorba despre de 107 cetățeni români care vor părăsi zona de conflict și vor fi duși la un hotel din Egipt, iar apoi vor merge la aeroportul din Cairo.

După mai multe proceduri de securitate, ei se vor îmbarca îmbarca într-o aeronavă care îi va aduce în România.

Ieșirea unui nou grup de cetățeni români din Gaza se face după redeschiderea tranzitului prin punctul de frontieră Rafah, transmite Ministerul Afacerilor Externe.

Actualizare 12 noiembrie - ora 10.10

Zborul a fost realizat cu sprijinul Ministerului Apărării Naţionale, cu un avion C-130 Hercules aparţinând Forţelor Aeriene Române, transmite News.ro.

Cetăţenii români şi membrii de familie au ajuns pe teritoriul Egiptului prin punctul de frontieră Rafah, în cursul zilei de 9 noiembrie, fiind preluaţi ulterior de către reprezentanţii Ambasadei României de la Cairo.

Venirea cetățenilor români la București a fost întârziată de defectarea aeronavei militare. A fost necesară trimiterea unei alte aeronave care să ducă o piesă de care era nevoie pentru remedierea defecțiunii.

Alți 107 români se află, în continuare la punctul de frontieră Rafah și așteaptă ca Egiptul să deschidă din nou punctul de trecere.

Ministerul Afacerilor Externe transmite că se află în contact direct cu autoritățile israeliene şi egiptene pentru a-i evacua și pe ceilalți cetăţeni români şi membri de familie aflaţi în Fâşia Gaza.

Cetățenii români scoși din Gaza au fost aduși în România cu o aeronavă militară românească.
Cetățenii români scoși din Gaza au fost aduși în România cu o aeronavă militară românească.

Știrea inițială

O aeronavă militară românească a ajuns la Cairo de unde va prelua 41 de români scoși din Fâșia Gaza. Ei au trecut joi punctul de frontieră Rafah și așteaptă de atunci să fie aduși în țară.

„Cei 41 de cetăţeni români şi membri de familie evacuaţi recent din Fâşia Gaza vor porni spre România, prin intermediul unui zbor realizat cu sprijinul Ministerului Apărării Naţionale'', precizează Ministerul Afacerilor Externe (MAE), într-un comunicat.

Cetăţenii români şi membrii de familie au ajuns în Egipt prin punctul de frontieră Rafah pe 9 noiembrie, și au fost preluaţi ulterior de către reprezentanţii Ambasadei României în Egipt, transmite MAE. O echipă mobilă a Celulei de Criză a MAE i-a însoţit apoi pe cetățenii români până la Cairo.

Aproape 150 de români au ieșit din Fâșia Gaza. 93 au ajuns deja acasă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:24 0:00


„MAE continuă dialogul cu autorităţile israeliene şi egiptene în vederea facilitării evacuării şi a celorlalţi cetăţeni români şi membri de familie aflaţi în Fâşia Gaza, în funcţie de evoluţiile din teren şi de acordul părţilor implicate. În prezent, trei echipe consulare mobile din cadrul Unităţii de Reacţie Rapidă a Celulei de Criză MAE se află în R.A. Egipt, în vederea sprijinirii demersurilor specifice în teren”, adaugă MAE.

Grupul de 41 de cetățeni români este al doilea care ajunge în România, după cel de 93 de cetățeni care a ajuns în țară pe 7 noiembrie.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG