Linkuri accesibilitate

Proteste masive în Spania împotriva premierului Sanchez care ar face concesii separatiștilor pentru sprijinul lor politic în Parlament


Manifestanți din Spania arată pancarte „(prim-ministrul Pedro Sanchez) trădător și mincinos” în timpul unui protest convocat de opoziția de dreapta.
Manifestanți din Spania arată pancarte „(prim-ministrul Pedro Sanchez) trădător și mincinos” în timpul unui protest convocat de opoziția de dreapta.

Sute de mii de persoane au protestat duminică în Spania împotriva premierului interimar Pedro Sanchez care ar intenționa să amnistieze separatişti catalani în schimbul sprijinului politic pentru un nou mandat, transmit Reuters şi AFP. Manifestațiile au fost organizate de opoziția de dreapta.

Protestele vin după ce Guvernul de la Madrid a încheiat joi un acord cu partidul separatist catalan Junts per Catalunya (Împreună pentru Catalonia), ce include amnistierea celor condamnaţi pentru tentativa Cataloniei de a se separa de Spania în 2017, una dintre cele mai grave crize politice din Spania contemporană.

Acordul a provocat o undă de şoc în întreaga ţară. Adversarii conservatori ai lui Sanchez îl acuză că pune în pericol statul de drept pentru propriile interese politice.

„Nu vom tăcea până când nu vor avea loc noi alegeri”, a declarat liderul Partidului Popular (PP, principala formaţiune de opoziţie, de dreapta), Alberto Nunez Feijoo, în faţa unei mulţimi adunate la Madrid.

Autorităţile au declarat că 80.000 de persoane au ieşit la protest în capitala Spaniei. Partidul Popular a estimat numărul protestatarilor din întreaga Spanie la aproape un milion.

La Barcelona, au manifestat 6.000 de persoane, potrivit poliţiei locale, în timp ce numărul manifestanţilor a ajuns la 30.000 în Granada şi la 50.000 în Sevilia, potrivit autorităţilor. Proteste importante împotriva premierului Pedro Sanchez au avut loc şi în Malaga, Palma şi Valencia.

Premierul interimar, socialistul Pedro Sanchez, are nevoie de sprijinul separatiștilor pentru a putea forma guvernul.
Premierul interimar, socialistul Pedro Sanchez, are nevoie de sprijinul separatiștilor pentru a putea forma guvernul.

Alegerile parlamentare din 23 iulie au dus la un rezultat neconcludent. Dreapta politică nu a câștigat majoritatea. Socialiștii lui Pedro Sanchez au primit posibilitatea de a forma guvernul dacă vor putea forma o coaliție de guvernare.

Scrutinul din iulie a fost urmat de negocieri cu partidele mai mici, inclusiv cu platforma de extremă stângă Sumar şi cu partidele naţionaliste catalan, galician şi basc.

Sprijinul confirmat de Junts, precum şi de Partidul Naţionalist Basc i-ar oferi socialistului Pedro Sanchez o majoritate absolută în camera inferioară.

Sprijinului deputaţilor din partidul separatistului catalan Carles Puigdemont este esențial Sancez să poată forma guvernul.

În schimb, partidul lui Puigdemont a un acord politic de amnistie pentru activiştii pro-independenţă urmăriți penal după evenimentele din 2017, precum şi deschiderea de negocieri pentru „recunoașterea Cataloniei ca naţiune”.

Dreapta spaniolă, o parte a sistemului judiciar, dar şi unii lideri moderaţi ai Partidului Socialist al lui Sanchez, consideră că această măsură de amnistie contravine principiilor egalităţii şi unităţii teritoriale şi separării puterilor.

Partidul de extremă dreapta Vox s-a alăturat duminică mitingurilor PP. La Madrid, şeful Vox, Santiago Abascal, a făcut apel la o mobilizare „permanentă” pentru a împiedica ceea ce el a numit „lovitura de stat” reprezentată de acordul dintre socialişti şi separatiștii catalani.



  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG