Linkuri accesibilitate

Alegeri în Spania | Partidele de dreapta nu reușesc să câștige majoritatea. Premierul Sánchez mai are o șansă să rămână la putere


Premierul socialist Pedro Sánchez păstrează şansa de a rămâne la putere în urma alegerilor de duminică.

Spania se confruntă cu un blocaj politic în urma alegerilor parlamentare de duminică, după ce partidele de dreapta nu au reușit să obțină o victorie decisivă prezisă de sondajele de opinie. Practic, nu există niciun câștigător clar în alegerile generale de duminică, scrie Reuters.

Rezultatele votului de duminică arată că nici blocul de stânga, nici cel de dreapta nu pot forma un guvern.

Premierul socialist spaniol, Pedro Sánchez, păstrează şansa de a rămâne la putere după ce a limitat câştigul opoziţiei de dreapta. El a afirmat duminică seară că dreapta şi extrema dreaptă au fost „înfrânte” la alegerile legislative.

„Blocul retrograd al Partidului Popular (dreapta) şi Vox (extremă dreapta) a fost înfrânt”, a declarat Sánchez la Madrid.

Reuters scrie că socialiștii au mai multe opțiuni, dar se confruntă cu cereri potențial neplacute din partea partidelor separatiste catalane. Acestea ar putea include insistența asupra unui referendum pentru independență, declanșând astfel haosul politic la fel ca în 2017, când Catalonia a încercat ultima dată să se rupă de Spania.

Sanchez ar putea câștiga în fața partidului separatist de stânga Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), așa cum a făcut pentru a forma un guvern minoritar în 2019. Dar probabil că va avea nevoie și de sprijinul Junts, mai dur, care nu l-a susținut pe Sanchez în ultimii patru ani.

Potrivit rezultatelor aproape definitive, Partidul Popular (PP) al lui Alberto Nunez Feijoo totalizează 136 de locuri dintr-un total de 350 ale Congresului Deputaţilor, iar partidul de extremă dreapta Vox, singurul său aliat potenţial, 33 de locuri (-19).

PP şi Vox ar totaliza astfel doar 169 de locuri, departe de majoritatea absolută necesară guvernării, care este de 176.

 • 16x9 Image

  Andreea Ofițeru

  Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

  A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

  A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est. 

  OfiteruA@rferl.org 

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

200 de răniți într-o explozie puternică în regiunea Nagorno Karabah
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:33 0:00
XS
SM
MD
LG