Linkuri accesibilitate

Cyprus Confidential - investigație internațională. Insula din Mediterana, ascunzătoarea financiară a oligarhilor ruși


Investigația Cyprus Confidențial îl leagă pe Roman Abramovici de o afacere secretă în valoare de 40 de milioane de dolari din 2010, al cărui beneficiar final ar fi Vladimir Putin.
Investigația Cyprus Confidențial îl leagă pe Roman Abramovici de o afacere secretă în valoare de 40 de milioane de dolari din 2010, al cărui beneficiar final ar fi Vladimir Putin.

O investigație a unui consorțiu de jurnaliști din mai multe țări arată felul în care zeci de oligarhi ruși și-au ascuns averile în Cipru și au ocolit sancțiunile internaționale. În anchetă se văd și legăturile dintre miliardarul Roman Abramovici și două persoane poreclite „portofelele lui Putin”.

67 de miliardari ruși au folosit firme financiare cipriote pentru a-și ascunde averea, arată ancheta jurnalistică făcută de Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (ICIJ), din care fac parte zeci de ziariști independenți din mai multe de pe toate continentele, și Paper Trail Media care este un grup de jurnaliști de investigație cu sediul în Germania. Ambele grupuri au lucrat la dezvăluirile despre cum și unde își ascund bogații lumii averile - dezvlăuiri publicate sub nume precum „Panama Papers”, „Pandora Papers”.

„Cyprus Confidential” se cheamă cea mai recentă anchetă - publicată pe 14 noiembrie pe zeci de canale media din toată lumea, printre care BBC, Der Spiegel sau Le Monde - care arată că sume enorme de bani rusești au inundat sistemul financiar cipriot și influențează politica țării insulare.

E vorba despre un „tsunami de peste 200 de miliarde de dolari în investiții rusești” care au permis oligarhilor să capete o influență formidabilă asupra sistemului politic și economic al Ciprului.

Ancheta jurnalistică vorbește și despre cum nu a reușit Uniunea Europeană să controleze sistemul financiar cipriot, unul dintre cele mai netransparente din Europa, instrumentul perfect - spun jurnaliștii - pentru tranzacții financiare ilegale.

Ancheta se bazează pe milioane de documente scurse de la șase firme din Cipru, datând în mare parte de la mijlocul anilor 1990 până în aprilie 2022, două luni după invazia rusă a Ucrainei.

Una dintre cele mai mari dezvăluiri ale investigației e legată de Alexei Mordașov, un magnat al oțelului și unul dintre cei mai bogați oameni din Rusia .

Firma lui Mordașov a fost de acord, arată investigația, să plătească aproximativ 700.000 de dolari pe o perioadă de cinci ani unui influent jurnalist german, Hubert Seipel, pentru a scrie o carte despre mediul politic din Federația Rusă. În 2021, Siepel a publicat o carte intitulată „Puterea lui Putin”, în care s-a descris ca „singurul jurnalist occidental care are acces direct, personal” la Putin.

Alexei Mordașov ar fi plătit aproximativ 700.000 de dolari jurnalistului german Hubert Seipel pentru a scrie o carte despre mediul politic din Federația Rusă.
Alexei Mordașov ar fi plătit aproximativ 700.000 de dolari jurnalistului german Hubert Seipel pentru a scrie o carte despre mediul politic din Federația Rusă.

Un alt set de documente scurse a dezvăluit noi informații despre modul în care firmele cipriote au fost profund implicate într-un transfer masiv de active în numele lui Mordașov. La 1 martie 2022, a doua zi după ce Mordașov a fost sancționat de UE, acțiunile în valoare de de 1,4 miliarde de dolari pe care le deținea la firma germană de turism TUI Group au fost transferate soției sale. Transferul a fost ulterior blocat provizoriu de autoritățile germane.


Un alt miliardar rus care apare în investigație este Roman Abramovici. Documentele scurse din Cipru dezvăluie noi dovezi care îl leagă de o afacere secretă, din 2010, în valoare de 40 de milioane de dolari.

„Cyprus Confidential” arată că o entitate controlată de Abramovici a vândut acțiuni extrem de profitabile într-o companie de publicitate, Video International, unei firme controlate de Sergei Roldughin.

Cyprus Confidential arată că o entitate controlată de Abramovici a vândut o acțiuni extrem de profitabile într-o companie de publicitate unei firme controlate de Sergei Roldugin.
Cyprus Confidential arată că o entitate controlată de Abramovici a vândut o acțiuni extrem de profitabile într-o companie de publicitate unei firme controlate de Sergei Roldugin.

Roldughin - violoncelist, vechi prieten al lui Vladimir Putin și naș al fiicei acestuia - a fost expus în Panama Papers ca o figură majoră într-o rețea controlată de interpuși ai președintelui rus. Prin rețea, Roldughin ar fi transferat peste 2 miliarde de dolari prin bănci și companii fantomă.

Al doilea om asociat apropiat al președintelui Putin, potrivit investigației, este Alexander Plehov, un biochimist devenit om de afaceri.

Roldughin și Plehov au fost porecliți „portofele" pentru președintele Putin, pentru că ar deține în secret bani și proprietăți în numele său.

La începutul acestui an, procurorii elvețieni au susținut că aceștia nu sunt adevărații proprietari ai activelor din conturile bancare înființate în legătură cu afacerea Video International. Instanța nu a identificat pe nimeni ca fiind adevăratul beneficiar efectiv final al conturilor.

Plehov a fost sancționat de guvernul britanic, iar Roldughin a fost, de asemenea, sancționat de Marea Britanie, UE și SUA, care l-au descris drept un „custode al averii offshore a președintelui Putin”.

Guvernul cipriot a răspuns anchetei promițând o abordare de „toleranță zero” față de evitarea sancțiunilor. Țara a revocat deja cetățeniile a peste 200 de persoane din 2020, când și-a închis programul de „pașaport de aur”.

Cu toate acestea, ancheta arată că insula rămâne o legătură cheie pentru oligarhii bogați care doresc să-și mute activele în străinătate.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG