Linkuri accesibilitate

Violoncelistul lui Putin a transferat zeci de milioane de euro în conturi elvețiene. Bancherii, anchetați


Violoncelistul nu este doar nu apropiat al lui Putin, ci are legătură cu un grup de companii care controlează un imperiu secret de afaceri, arată documentele Panama Papers. 
Violoncelistul nu este doar nu apropiat al lui Putin, ci are legătură cu un grup de companii care controlează un imperiu secret de afaceri, arată documentele Panama Papers. 

Patru foști bancheri ai unei filiale elvețiene, acum închisă, a unei mari bănci rusești sunt judecați pentru că nu au verificat conturile deschise pe numele unui violoncelist rus care are legături cu președintele rus Vladimir Putin.

Procesul de la tribunalul districtual din Zurich a început miercuri în baza informațiilor furnizate de dezvăluirile Panama Papers din 2016, care-l privesc pe muzicianul și prietenul din copilărie al lui Putin, Serghei Roldughin.

Violoncelistul nu este doar nu apropiat al lui Putin, ci are legătură cu un grup de companii care controlează un imperiu secret de afaceri, arată documentele Panama Papers.

A fost nevoie de ani pentru ca procurorii să deslușească rețeaua de bani și să aducă cazul în instanță, relatează Associated Press.

Cei patru bancheri sunt acuzaţi că nu s-au asigurat că muzicianul rus este proprietarul de drept al sumelor încredinţate băncii între 2014 şi 2016, în pofida „îndoielilor obiective" pe care ar fi trebuit să le ridice milioanele de franci elveţieni care au trecut prin contul său, scrie Reuters.

Atât înainte, cât și după invazia lui Putin în Ucraina, națiunile occidentale au impus sancțiuni împotriva oligarhilor și altor apropiați ai puterii de la Kremlin, inclusiv împotriva lui Roldughin.

Trezoreria SUA îl descrie pe Roldughin ca „parte a unui sistem care gestionează averea offshore a președintelui Putin”.

Foștii angajați ai filialei elvețiene a Gazprombank – trei născuți în Rusia și unul elvețian, care nu pot fi numiți conform legislației elvețiene – sunt acuzați că nu au verificat în mod adecvat dacă Roldugin, care a fost client al băncii din 2014 până în 2016, a deținut efectiv activele din conturi.

Documentele depuse la deschiderea conturilor enumerau tranzacții estimate de 11,5 milioane de franci elvețieni (12,2 milioane USD). Rechizitoriul nu indică cât ar fi ajuns la bancă.

Este „cunoscut public că președintele rus Putin are în mod oficial un venit de puțin peste 100.000 de franci elvețieni și nu este bogat, dar de fapt are active enorme administrate de oameni apropiați”, potrivit rechizitoriului, citat de The Guardian.

Documentul spune că Gazprombank a menținut conturile în ciuda informațiilor „abundente” din presă despre relația lui Roldughin cu Putin, inclusiv că acesta este nașul uneia dintre fiicele lui Putin.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG