Linkuri accesibilitate

Două curse pe zi & program de 12 ore. În cât timp recuperează statul 140 de milioane de euro, investiția în Aeroportul Brașov


Lucrările la Aeroportul Internațional Brașov au început în 2012 și a fost inaugurat complet abia în iunie 2023.
Lucrările la Aeroportul Internațional Brașov au început în 2012 și a fost inaugurat complet abia în iunie 2023.

Proaspăt inauguratul Aeroport Internațional Brașov se confruntă cu noi probleme. A rămas cu doar două curse zilnice, de câteva ori pe săptămână. În aceste condiții, amortizarea investiției totale de 140 de milioane de euro se va face peste zeci de ani.

Doar la Londra și Dortmund mai pot ajunge, începând de luni, cei care vor să zboare direct de la Brașov, de pe Aeroportul Internațional inaugurat cu mare fast în luna iunie 2023.

Numai compania low cost Wizz Air mai decolează sau aterizează pe Brașov-Ghimbav, după ce Dan Air, celălalt operator care era interesat de orașul din Transilvania, a anunțat că, din 13 noiembrie, își mută zborurile la Bacău.

Orarul de funcționare de doar 12 ore al aeroportului, între 7:00 și 19:00, și „lipsa dotărilor corespunzătoare” privind întreținerea aeronavelor - inclusiv a turnului de control, pentru că este folosit un turn virtual, de la Arad - au fost principalele motive invocate de compania aeriană care a părăsit Brașovul.

Consiliul Județean Brașov, care are în subordine aeroportul, se așteaptă acum la pierderi. Amortizarea cheltuielilor de aproximativ 120 de milioane de euro din bugetul local, plus 20 de milioane de euro din bugetul național, este așteptată peste zeci de ani.

„În aproximativ 25 de ani”, estimează directorul general al aeroportului, Alexandru Anghel, pentru Europa Liberă.

El menționează însă că o condiție ar fi creșterea semnificativă a numărului de mișcări zilnice, adică aterizările și decolările. Conform planului de afaceri, perioada de amortizare a investiției a fost stabilită la 35 ani.

Directorul general al companiei Dan Air - care a renunțat să deservească Brașovul - este însă mult mai pesimist. „Investiția nu e recuperabilă în felul acesta”, spune Matt Ian David.

„Dacă stau să se bazeze pe două zboruri pe zi, în cazul ăsta o investiție de 120 de milioane de euro din bani locali cred că se recuperează în 50 de ani”, completează CEO-ul companiei aeriene. Aeroportul brașovean, spune el, ar avea nevoie de circa 12 zboruri pe zi doar pe pentru a fi pe zero.

El mai menționează că, la Brașov, ar fi nevoie de un plan de afaceri care să se bazeze nu numai pe mișcări de aeronave, ci și pe activitatea comercială din interiorul aeroportului sau pe spații pentru hangare.

„Așa se poate recupera investiția mult mai ușor.”

De altfel, mutarea zborurilor companiei la Bacău e justificată și prin existența în acest oraș a Aerostar. „Întreținerea de bază într-un aerport este foarte avantajoasă pentru un operator aerian”, spune David.

Contactat de Europa Liberă, Adrian Veștea, fostul președinte al Consiliului Județean Brașov până în momentul inagurării și actual ministru al Dezvoltării, a pasat responsabilitatea către managementul actual.

„Astăzi sunt ministrul Dezvoltării, am plecat în momentul în care am finalizat acest obiectiv, acest obiectiv are un cu totul alt management. Rugămintea mea este să vă adresați factorilor responsabili pentru a vă da toate lămuririle necesare astfel încât să fiți statisfăcut”, spune Adrian Veștea.

Actualul președinte al CJ Brașov, Șerban Todorică-Constantin, ne-a cerut o solicitare scrisă prin cabinetul său, neavând încredere că vorbește cu presa la telefon. Așteptăm răspunsul Consiliului Județean.

Zece zboruri pe săptămână. Care sunt veniturile?

Aeroportul brașovean are programate în această săptămână (13-19 noiembrie 2023) zece zboruri de pasageri (cinci decolări, cinci aterizări), conform programului afișat pe site.

Publicația BoardingPass, specializată în aviația locală și globală, a făcut o estimare pentru Europa Liberă în baza tarifelor publice pe care companiile aeriene le plătesc aeroportului pentru cele două zboruri.

Cele mai mari taxe sunt cele de aterizare (3,2 euro/pe tonă) și pe fiecare pasager îmbarcat (3,5 euro), dar mai sunt și taxe mai mici, precum cele de iluminare, de staționare sau tariful de securitate.

De exemplu, cele trei aterizări de la Londra din această săptămână ar genera un venit estimat de 3.000-4.000 de euro, dacă este luat în calcul un număr mediu de 210 pasageri pe zbor.

„Capacitatea acestui tip de avion - Airbus A321neo operat de WizzAir - este de 239 de locuri, dar cu siguranță nu fiecare zbor este plin”, spune Gabriel Bobon, fondatorul BoardingPass.

Cele două zboruri de la Dortmund ar genera venituri de aproape 1.640 de euro la un număr mediu de 170 de pasageri pe zbor. WizzAir operează pe această rută o aeronavă Airbus A320 cu o capacitate de 180 de locuri.

Taxele plătite aeroportului de către operatori

  • aterizare: 3,20 euro/tonă
  • iluminare: 1,80 euro/tonă
  • staționare: 0,10 euro/tonă/oră
  • per pasager: 3,50 euro
  • tariful de securitate: 0,55 euro/pasager

Exemplu de calcul. Zbor dus-întors cu Airbus A321neo (ruta de Londra) - 93,5 tone/ 210 pasageri:

  • aterizare - 3,20 x 93,5 tone = 299,2 euro
  • iluminare - 1,80 x 93,5 tone =168, 3 euro
  • staționare - 0,10 x 93,5 = 9,35 euro
  • pasageri - 3,50 x 210 = 735 euro
  • securitate - 0,55 x 210 = 115, 5 euro

total / zbor = 1.327,35 euro

sursa: boardingpass.ro

„Veniturile actuale cu siguranță nu acoperă acele costuri de operare”, spune Gabriel Bobon, redactorul șef al publicației de specialitate.

Dan Air: ROMATSA ne-a mințit

„Ne-au mințit în momentul în care, pe 17 octombrie, ne-au trimis o scrisoare în care confirmau că pot să extindă programul de iarnă așa cum l-am cerut noi, 16 ore pe zi, ca, pe 31 octombrie, să spună că nu pot să extindă acest program și să inventeze tot felul de scuze”, mai spune Matt Ian David, directorul general al companiei Dan Air, pentru Europa Liberă.

Acuzațiile sunt la adresa companiei naționale ROMATSA (Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian), care organizează traficul aerian. Directorul general Adrian Cojoc a răspuns acestor acuzații într-un interviu acordat zilele trecute agenției naționale de presă, Agerpres.

El neagă că programul de 12 ore ar fi o consecință a lipsei controlorilor de trafic aerian care să poată asigura funcţionarea continuă a aeroportului.

În plus, directorul general ROMATSA spune că programul de 24 de ore a fost prevăzut abia din al treilea an de funcționare al Aeroportului Brașov - 2025.

„Din 2018, în urma solicitării de la Braşov şi conform studiului realizat de Eurocontrol şi de consultantul contractat de Braşov, acesta a fost programul solicitat şi propus”, afirmă Adrian Cojoc.

Președintele Consiliului Județean Brașov în iulie 2018 era actualul ministru al Dezvoltării, care nu dorește să comenteze situația de acum cinci ani.

Compania Dan Air

Compania românească Dan Air a început să efectueze zboruri regulate de pasageri în iunie 2023, după ce anterior a operat zboruri charter și a închiriat aeronavele și personalul altor companii aeriene.

A fost înființată în anul 2017 de către pilotul Sorin-Dan Iuhas sub numele de „Just Us Air”, iar denumirea actuală a fost decisă în 2021.

Sorin-Dan Iuhas, născut în 1963, este în prezent singurul acționar. El a fost pilot al unor companii precum China Southern Airlines, Singapore Airlines și Carpatair.

Flota companiei era formată în primăvara acestui an din patru aeronave Airbus.

Demiterea directorului de la aeroport

Pe de altă parte, reprezentantul companiei Dan Air spune că Aeroportul Brașov a ajuns în această situație inclusiv din cauza demiterii directorului general, Alexandru Anghel, care a fost găsit „țap ispășitor”. Consiliul de Administrație al AIGB (Aeroportul Internațional Brașov Ghimbav) a luat decizia schimbării din funcție a managerului la începutul lui noiembrie.

„Îl demiți pe omul care a ajutat la deschiderea aeroportului și aduci pe altul care habar nu are de unde să înceapă. Când va exista respect față de această industrie la Brașov ne vom întoarce și noi”, a subliniat Matt Ian David.

În răspunsul pentru Europa Liberă, directorul general al aeroportului spune că își păstrează, totuși, funcția, deoarece hotărârea Consiliului de Administrație „a fost luată cu depășirea atribuțiilor”.

„Nu a existat acest subiect pe ordinea de zi, nu putea fi aprobat, mai mult, domnul Micu Ștefan Daniel, președintele CA, angajat al ROMATSA, este în stare de incompatibilitate, și a semnat hotărârea”, spune Alexandru Anghel.

Săptămâna trecută, președintele Consiliului Județean Brașov a confirmat că Anghel va rămâne în funcție.

„Faptul că (Micu Ștefan Daniel, n.red.) este angajat al ROMATSA nu înseamnă că reprezintă această instituţie în Consiliul de Administraţie”, a spus Șerban Todorică-Constantin, președinte CJ Brașov, într-o conferință de presă.

Primul aeroport construit în România în cinci decenii

Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav este la 12 kilometri de orașul Brașov și, potrivit descrierii de pe propriul site, este primul aeroport construit de la zero în România în ultimii 50 de ani.

Investiția totală este de aproximativ 140 de milioane de euro, dintre care 120 au venit de la Consiliul Județean Brașov din fonduri proprii și din împrumuturi, iar restul de la bugetul național. Aeroportul este controlat de CJ Brașov, printr-o regie autonomă.

Peste 48.000 de pasageri au zburat pe acest aeroport de la inaugurarea lui, pe 15 iunie 2023, și până la finalul lunii septembrie, potrivit datelor furnizate de Asociația Aeroporturilor din România.

Planul de afaceri prevedea cel puțin 283.000 de pasageri pentru tot anul 2023.

Pentru comparație, numărul celor care au folosit aeroportul din Bacău, unde s-a mutat compania Dan Air, a avut 182.000 de pasageri anul acesta.

Traficul pe cel mai mare aeroport din România, Otopeni, a fost de peste 11 milioane de pasageri în primele nouă luni ale anului.

Construcția aeroportului brașovean a început în urmă cu un deceniu și este primul cu un turn virtual de control al zborurilor din România.

Controlul traficului aerian este asigurat de un turn operat de pe Aeroportul Internațional Arad, aflat la 400 de kilomeri distanță. Din punct de vedere al eficienţei costurilor, este cea mai ieftină și rapidă soluţie, spune ROMATSA.

În prezent, pe aeroport mai zboară doar compania Wizz Air, care operează două zboruri (dus-întors) pe zi, către Londra și Dortmund, timp de cinci zile pe săptămână.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG