Linkuri accesibilitate

Avertismentul ex-ministrului Nazare: Dacă datoria crește la 60%, adio pensii și salarii majorate. Încasări mai mici la buget cu 16 miliarde


Fostul ministru al Finanțelor, Alexandru Nazare, avertizează: Recesiunea economică e aproape
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:31:14 0:00

Fostul ministru liberal al Finanțelor, Alexandru Nazare, avertizează că economia României nu mai crește așa de mult cum a sperat Guvernul, iar banii disponibili vor fi mai puțini.

Fostul ministru PNL al Finanțelor, Alexandru Nazare, e sceptic în privința creșterii pensiilor cu 40%. El prevede o scădere la buget de 16 miliarde față de estimări și prezice o recesiune economică. Plus un avertisment - dacă datoria publică va ajunge la 60%, adio creșteri de pensii și salarii.

Membru al Comisiei de Budget Finanțe din Senat și fost ministru PNL al Finanțelor, Alexandru Nazare califică starea financiară a țării drept „extrem de dificilă”. Declarațiile au fost făcute în emisiunea one2one, moderată de Anca Grădinaru.

În lunile noiembrie și decembrie, instituțiile publice ch. În același timp, creșterea economică ar putea fi cu cel puțin 0,8% din produsul intern brut (PIB) mai mică decât a anticipat Guvernul la începutul anului. Înseamnă că în pușculița publică vor intra cu 16 miliarde de lei mai puțin decât s-a așteptat Executivul, atrage atenția Nazare.

În același timp, liderii coaliției de guvernare PSD – PNL au promovat legea de majorare a pensiilor cu 40% în medie, fără să găsească sursa de finanțare.

Cheltuielile cresc, încasările sunt sub așteptări, iar Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP), instituție subordonată Guvernului, a revizuit în scădere estimarea de creştere economică pentru 2023, de la 2,8% la 2% .

În aceste condiții, Alexandru Nazare avertizează că România se îndreaptă către recesiune economică.

Cele mai importante declarații

  • despre promovarea Legii pensiilor publice care prevede o creștere medie de 40%, în 2024, fără indicarea sursei de finanțare

„Membrii coaliției se străduiesc să găsească soluții.N-am văzut public, nu știu o explicație, calcule din care să rezulte aceaste soluții (n.r. pentru găsirea banilor necesari).”

  • despre posibilitatea ca România să intre în recesiune economică

„Asistăm la o încetinire accelerată (n.r. a creșterii economice). Importurile și exporturile au scăzut deja cu șapte și zece la sută, în luna august. Ne îndreptăm încet, încet, spre o zonă de recesiune.”

  • despre creșterea accelerată a datoriei publice

„Dacă trecem de 55% și după aceea de 60% din produsul intern brut (n.r. valoarea datoriei publice), pactul fiscal actual prevede anumite temporizări legate de creșterea salariilor, de creșterea pensiilor și niște obligații legate de returnarea mai rapidă a datoriei publice.”

  • despre intenția PSD de a renunța la cota unică de impozitare, de 16%, în favoarea taxării progresive a veniturilor

„Noi nu dorim creșterea taxelor și în niciun caz noi (n.r. Partidul Național Liberal) nu vrem un impozit progresiv. Există niște linii roșii, suntem apărătorii cotei unice de impozitare.”

Economia României se îndreaptă către recesiune

Fostul ministru al Finanțelor din partea PNL, Alexandru Nazare, a explicat la one2one că economia a regresat deja mult în 2023, iar riscul de recesiune este mare.

„Văzând că două trimestre consecutive asistăm la o decelerare, la o încetinire (n.r. a creșterii economice), ne putem aștepta la acest lucru (n.r. la recesiune economică)”, a explicat senatorul liberal.

Scăderea economică este cauzată printre altele, de diminuarea importurilor și a exporturilor cu șapte, respectiv zece la sută în august anul acesta față de august 2022.

Alexandru Nazare adaugă că, în Uniunea Europeană, multe state au calculat deja că nu vor avea creșteri ale economiilor în 2023.

Luni, Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză a anunțat că, în 2023, România s-ar putea să înregistreze o creștere economică de doar 2% din PIB și nu de aproape 3% așa cum a anticipat anterior. Instituția guvernamentală a revizuit în scădere și creșterea economică pentru 2024, la 3,4% din PIB.

Rezultatele mai slabe din agricultură sunt una dintre cauze.

Alexandru Nazare spune că prognoza Comisiei Naţionale de Strategie i se pare „extrem de îngrijorătoare”.

Nazare avertizează că PNL nu va mai accepta noi majorări de taxe și nici renunțarea la cota unică de impozitare a veniturilor.

Dacă datoria publică mai crește cu încă 6 procente, riscăm înghețarea salariilor și a pensiilor

Fostul ministru liberal al Finanțelor în Guvernul Florin Cîțu, Alexandru Nazare, atrage atenția că starea financiară a țării se înrăutățește și din alte două motive: deficitul bugetar în creștere și datoria publică tot mai mare.

În acest moment, datoria publică este de aproape 49% din PIB, dar statul se împrumută permanent, cu 51 de mii de euro pe minut, după cum a arătat recent Europa Liberă.

Senatorul Alexandru Nazare averizează că, dacă datoria publică va depăși 55% din PIB, atunci se poate ajunge la înghețarea salariilor și a pensiilor:

„Dacă trecem de 55% din PIB și după aceea de 60%, pactul fiscal actual prevede anumite temporizări legate de creștere a salariilor, de creștere a pensiilor și, în speță, niște obligații legate de returnarea mai rapidă a datoriei publice”, subliniază senatorul PNL.

Pactul Fiscal reprezintă suma regulilor Uniunii Europene din Tratatul privind stabilitatea fiscală și bugetară. Pactul a fost asumat și de România, ca stat membru al Uniunii.

Chiar și în aceste condiții, Senatul a votat marți, 14 noiembrie, legea pensiilor publice care prevede o creștere a acestor venituri în 2024, cu 40%, în medie.

Luni, 20 noiembrie, Camera Deputaților va da votul final.

Uniunea Salvați România a reclamat că aleșii puterii au votat legea fără dezbateri publice.

PSD și PNL își asumă majorarea pensiilor în 2024, în medie cu 40%, deși ministrul liberal al Finanțelor a explicat că nu există bani pentru o astfel de creștere.

Marcel Boloș a avizat proiectul de lege, dar a scris cu stiloul sub semnătura sa de pe proiect că acceptă decizia de majorare doar dacă Guvernul va găsi sumele necesare și dacă își asumă creșterea deficitului bugetar pentru următorii ani.

Puteti urmări interviul integral și pe canalul de YouTube Europa Liberă.

  • 16x9 Image

    Anca Grădinaru

    Anca Grădinaru este senior correspondent la Europa Liberă din februarie 2023.
    Este jurnalist de 25 de ani. Anterior, a lucrat la Ziarul Adevărul, Antena 1, Antena 3, Digi 24 și Radio Europa FM.

    A realizat știri, anchete, reportaje și documentare, radio și de televiziune, în România, Ucraina, Irak, Statele Unite ale Americii, Canada și Australia.
     
    A transmis de la majoritatea summiturilor NATO de după aderarea României la Alianța Nord Atlantică și de la reuniuni ale Uniunii Europene, de la vizitele papilor la București și de la primele două ediții ale Jocurilor Invictus la care a participat România.

    Unele dintre reportajele Ancăi Grădinaru au fost premiate de New Mexico Associated Press și Asociația Profesioniștilor de Televiziune din România.

    La Europa FM, a realizat emisiunea „Interviurile Europa FM” și „Piața Victoriei”. Este absolventă a Universității “Lucian Blaga” din Sibiu și a unei burse de un an la New Mexico State University din Statele Unite ale Americii.

XS
SM
MD
LG