Linkuri accesibilitate

Politicieni și clerici implicați în fraudarea donațiilor și banilor publici - Investigație Recorder


Arhiepiscopul Teodosie este unul dintre personajele centrale ale investigației Recorder.
Arhiepiscopul Teodosie este unul dintre personajele centrale ale investigației Recorder.

Recorder a publicat o investigație în care prezintă în flagrant clerici și politicieni acceptând aranjamente care presupun trafic de influență și mită. Mecanismele de corupție, susțin jurnaliștii Recorder, afectează esențial alocarea banilor publici pentru construirea și repararea bisericilor.

Cu ajutorul unui preot care a acceptat să înregistreze cu camera ascunsă, investigația Recorder prezintă dovezi și situații legate de corupție în care actori sunt lideri politici și înalți ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române.

Investigația descrie mecanismul prin care bani publici și din donații sunt deturnați spre politicieni și clerici corupți. Astfel, se pare că banii din donații pentru o lucrare majoră la o biserică devin șpagă pentru un politician capabil să facă trafic de influență pentru o sumă mult mai mare primită de la Secretariatul de Stat pentru Culte.

Potrivit legii, șeful acestei instituții este singurul care decide dacă o cerere de finanțare este aprobată sau nu. Corelat cu faptul că bisericile recunoscute de statul român nu sunt obligate, precum instituțiile și companiile, să organizeze licitații, investigația relevă un arbitrar generalizat în alocarea banilor pentru proiectele.

Un exemplu dat de jurnaliștii Recorder cel al unei parohii care vrea să refacă șarpanta bisericii, a cărei reabilitare costă 200.000 de lei. Preotul nu reușește să adune de la enoriași decât 40.000 de lei din suma necesară. Cu acești bani merge la un lider politic județean, care intervine la Secretariatul de Stat pentru Culte. În urma acestui trafic de influență se alocă 200.000 de lei de la buget pentru șarpanta bisericii. Cei 40.000 de lei adunați de la enoriași rămân la liderul politic.

În vara lui 2020, după o condamnare cu suspendare de doi ani de închisoare pentru înșelăciune, preotul ortodox Petrică Leașcu, dintr-o comună din județul Bacău intră în greva foamei. Scopul protestului era de a atrage atenția asupra sistemului corupt din rândul clericilor și politicienilor, sistem căruia îi căzuse victimă.

Când nici Guvernul, nici Secretariatul de Stat pentru Culte, nici Patriarhia Română nu au luat în seamă faptele grave pe care clericul le semnala, preotul a apelat la presă.

Astfel, preotul din Oituz s-a prezentat cu camera ascunsă, în calitate de om de afaceri, pe rând la șeful Consiliului Județean Neamț de la PSD, Daniel Harpa, la șeful Consiliului Județean Vrancea de la PNL, Cătălin Toma la episcopul Visarion al Tulcei, Visarion, și la episcopul Constanței, Teodosie.

Fiecăruia i-a propus aranjamente ilegale de finanțare care implicau mai mult sau mai puțin Secretariatul de Stat pentru Culte, condus acum de Ciprian Olinici, fostul șef al TV Trinitas și consilier al Patriarhului Daniel.

În înregistrările făcute de preotul Leacșu și publicate de Recorder, președintele PSD Neamț și președintele PNL Vrancea confirmă că pot interveni la Secretariatul de Stat pentru Culte pentru a influența alocarea banilor către anumite parohii.

În înregistrările cu camera ascunsă apare și Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, care acceptă propunerea de a primi o finanțare de la buget pe bază de trafic de influență în schimbul unei mite de 20% din suma primită oferită celui care va asigura obținerea banilor prin influență politică.

Potrivit Recorder, preotul Petrică Leașcu a încercat să-i prezinte toate aceste dovezi Patriarhului Daniel, cu scopul de a-i semnala neregulile din interiorul Bisericii. Ar fi fost dat afară din sediul Patriarhiei și amenințat cu jandarmii.




  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG