Linkuri accesibilitate

Un tribunal rus prelungește detenția jurnalistului RFE/RL Alsu Kurmasheva până pe 5 februarie


Jurnalistul RFE/RL Alsu Kurmasheva participă la o ședință de judecată la Kazan pe 1 decembrie.
Jurnalistul RFE/RL Alsu Kurmasheva participă la o ședință de judecată la Kazan pe 1 decembrie.

Un tribunal din orașul rus Kazan a prelungit cu două luni, până pe 5 februarie, detenția jurnalistei Alsu Kurmasheva, de la Serviciul Tătar-Bașkir al RFE/RL. Kurmasheva se află în arestul autorităților din Rusia de pe 18 octombrie.

Kurmasheva, rezident în Praga, care are dublă cetățenie, americană și rusă, a călătorit în Rusia pentru o urgență familială, în luna mai.

Ea a fost reținută temporar, pe aeroportul din Kazan, capitala Republicii Tatarstan, în timp ce își aștepta zborul de întoarcere pe 2 iunie. Atunci i-au fost confiscate ambele pașapoarte.

Jurnalista nu a putut să părăsească Rusia deoarece aștepta returnarea documentelor de călătorie.

Pe 11 octombrie, autoritățile au amendat-o pe Kurmasheva cu 10.000 de ruble (103 dolari) pentru că nu și-a înregistrat pașaportul american la autoritățile ruse, potrivit rapoartelor presei locale, care au citat documente judecătorești.

Kurmasheva a fost reținută din nou pe 18 octombrie și, de această dată, acuzată că nu s-a înregistrat ca „agent străin”, acuzație care în Rusia este sancționată cu o pedeapsă maximă de cinci ani de închisoare.

Comisia de anchetă a declarat că Alsu Kurmasheva a fost acuzată în temeiul unei secțiuni a Codului penal care se referă la înregistrarea „agenților străini” care efectuează „colectarea intenționată de informații în domeniul activităților militare, militaro-tehnice ale Rusiei”, care, dacă sunt primite de surse străine, „poate fi folosite împotriva securității țării”. Nu a oferit alte detalii.

„Alsu a petrecut 45 de zile după gratii în Rusia și, astăzi, detenția ei nedreaptă, motivată politic, a fost prelungită”, a declarat președintele interimar al RFE/RL, Jeffrey Gedmin.

„Solicităm autorităților ruse să-i acorde imediat lui Alsu acces consular, care este dreptul ei ca cetățean american. Alsu trebuie eliberată pentru a se întoarce la familia ei”.

Comitetul de Investigații a declarat că ancheta sa a constatat că, deși Ministerul de Justiție al Rusiei nu a adăugat-o pe lista „agenților străini”, ea nu a furnizat documente care ar fi trebuit incluse în registru.

Kurmasheva și RFE/RL au respins acuzația. Reținerea de către Rusia a Kurmashevei, al doilea membru al presei americane reținut de Moscova în acest an, a declanșat un val de critici din partea organizațiilor pentru drepturile omului și presei și a politicienilor, care au spus că mișcarea semnalează un nou nivel de cenzură în timpul războiului.

Decizia instanței de a prelungi detenția lui Kurmasheva vine la o zi după ce liderul organizației ruse pentru drepturile omului Memorial a recunoscut-o pe Kurmasheva drept prizonier politic.

Moscova a fost acuzată că i-a reținut pe americani pentru a-i folosi drept monede de schimb pentru rușii aflați în închisoare în Statele Unite.

Reporterul Wall Street Journal Evan Gershkovich a fost arestat pentru că ar fi spionat – o acuzație pe care el și ziarul o neagă vehement – în martie.

Jurnaliştii închişi ai RFE/RL (de la stânga la dreapta): Alsu Kurmasheva, Ihar Losik, Andrey Kuznechyk și Vladyslav Yesypenko.
Jurnaliştii închişi ai RFE/RL (de la stânga la dreapta): Alsu Kurmasheva, Ihar Losik, Andrey Kuznechyk și Vladyslav Yesypenko.

Kurmasheva este unul dintre cei patru jurnaliști RFE/RL – Andrey Kuznechyk, Ihar Losik și Vladyslav Yesypenko sunt ceilalți trei – care sunt în prezent încarcerați pentru acuzații legate de munca lor.

Organizațiile civice și RFE/RL au cerut în mod repetat eliberarea tuturor celor patru, spunând că au fost reținuți pe nedrept.

Losik este blogger și colaborator pentru Serviciul Belarus al RFE/RL și a fost condamnat în decembrie 2021 la 15 ani de închisoare pentru mai multe acuzații, inclusiv „organizarea și pregătirea acțiunilor care încalcă grav ordinea publică”.

Kuznechyk, editor web pentru Serviciul Belarus al RFE/RL, a fost condamnat în iunie 2022 la șase ani de închisoare în urma unui proces care nu a durat mai mult de câteva ore. El a fost condamnat pentru „crearea sau participarea la o organizație extremistă”.

Yesypenko, un cetăţean ucrainean-rus care a lucrat pentrua Crimeea.Realities, o agenție regională de ştiri a Serviciului Ucrainean al RFE/RL, a fost condamnat în februarie 2022 la şase ani de închisoare de un judecător rus din Crimeea ocupată, după un proces cu uşile închise.

El a fost condamnat pentru „deținerea și transportul de explozibili”, acuzație pe care o neagă cu fermitate.

XS
SM
MD
LG