Linkuri accesibilitate

Hunter Biden, fiul președintelui american, pus sub acuzare pentru fraudă fiscală. Are și un proces privind regimul armelor


Hunter Biden, fiul președintelui SUA, a fost pus sub acuzare joi pentru nouă acuzații fiscale în California.
Hunter Biden, fiul președintelui SUA, a fost pus sub acuzare joi pentru nouă acuzații fiscale în California.

Hunter Biden, fiul președintelui SUA, a fost pus sub acuzare joi, 7 decembrie, pentru nouă acuzații fiscale, în California. Procurorii spun că H. Biden nu a plătit impozite de 1,4 mil. dolari în timp ce cheltuia milioane ducând un stil de viață luxos. Riscă până la 17 ani de închisoare.

„Inculpatul s-a angajat într-o schemă de patru ani pentru a nu plăti cel puțin 1,4 milioane de dolari în impozite federale autoevaluate pe care le datora pentru anii fiscali 2016-2019", se arată în rechizitoriul procurorilor.

Documentul adăugă că, în schimb, Hunter Biden a cheltuit sume uriașe „pe droguri, escorte și prietene, hoteluri de lux și proprietăți de închiriat, mașini exotice, îmbrăcăminte și alte articole de natură personală”, transmite Reuters.

Rechizitoriul mai spune că Hunter Biden „a câștigat frumos” în timp ce făcea parte din consiliile de administrație ale Burisma, un conglomerat industrial ucrainean, și alei unui fond chinez de capital privat.

Procurorii afirmă că, între 2016 și octombrie 2020, el a primit peste 7 milioane de dolari în venituri brute totale. Dintre acestea, aproape 2,3 milioane de dolari ar fi fost obținuți din poziția sa în consiliul de administrație al Burisma - între 2016 și 2019.

Afilierea lui Hunter Biden cu Burisma a fost folosită de parlamentarii republicani pentru a-l acuza că și-a folosit numele de familie pentru a face bani în străinătate.

„Inculpatul avea obligația legală de a plăti impozite pe toate veniturile sale, inclusiv veniturile obținute în Ucraina din serviciul său în consiliul de administrație al Burisma, onorariile generate de încheierea de tranzacții cu fondul chinez de capital privat, precum și veniturile obținute din activitatea sa de avocat și din alte surse”, se arată în rechizitoriul procurorilor.

BBC scrie inclusiv despre menționarea în rechizitoriul procurorilor a unui om de afaceri român, cu care Hunter Biden ar avut relații profitabile.

Numai în 2018, spun procurorii, Hunter Biden a cheltuit peste 1,8 milioane de dolari, inclusiv aproximativ 772.000 de dolari în retrageri de numerar, aproximativ 383.000 de dolari în plăți către femei, aproximativ 151.000 de dolari în îmbrăcăminte și accesorii.

Procurorii îl acuză astfel pe Hunter Biden că nu a folosit niciunul dintre aceste fonduri pentru a-și plăti impozitele datorate în 2018.

Dosarul de evaziune fiscală vine după ce, în octombrie, Hunter Biden a pledat nevinovat într-un proces din Delaware, în care e acuzat că a mințit cu privire la consumul de droguri în timp ce cumpăra un pistol pe care l-a deținut 11 zile în 2018, în condițiile în care legea federală interzice deținerea de arme de către consumatorii de droguri.

Procurorul special american David Weiss, care conduce ancheta asupra lui Hunter Biden, a fost numit procuror al statului Delaware de fostul președinte Donald Trump.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG