Linkuri accesibilitate

Căminul-Spital Plătărești. Foștii angajați vorbesc despre condițiile de trai ale copiilor (2)


Căminul-Spital Plătărești. Foștii angajați vorbesc despre condițiile de trai ale copiilor (2)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:07 0:00

Spitalul pentru adulți s-a ridicat, în anii '60, în clădirile care aparținuseră unei mănăstiri și în care funcționase o închisoare politică pentru femei, la începutul comunismului. În 1978, la Plătărești a fost deschisă și o secție pentru copii. Ajungeau aici în special cei din București.

Copii înghesuiți unul peste altul, într-un colț de încăpere, cu mâinile și picioarele degerate, acoperiți cu cearșafuri și pături ude, imposibil de uscat. Se încălzesc suflând unul spre celălalt - este imaginea copiilor cu deficiențe psihice sau fizice, ajunși în căminele spital din România anilor 80. Scena este descrisă de Fănica Ivanov, fostă infirmeră-șefă în secția de minori a spitalului- cămin din Plătărești, de la doar 20 de kilometri de București.

Una dintre cele mai grave probleme legate de viaţa în Căminul spital nr. 4 Plătărești era frigul. Atunci când în întreaga Românie caloriferele erau reci, iar românii inventau tot felul de metode de a se încălzi, în spitalele-cămin nimeni nu se chinuia să inoveze ceva pentru copiii nimănui.

În căminul de la Plătărești, în iernile grele din anii '80, erau 7-8 grade în calorifere.

XS
SM
MD
LG