Linkuri accesibilitate

2023, an negru pentru jurnaliști. Cel puțin 45 de reporteri au fost uciși la muncă


Colegii jurnalistului Mohammed Soboh, ucis în Gaza, pe 10 octombrie, îi cară vesta pătată de sânge.
Colegii jurnalistului Mohammed Soboh, ucis în Gaza, pe 10 octombrie, îi cară vesta pătată de sânge.

Anul 2023 a fost foarte periculos pentru jurnaliști. 45 de reporteri și angajați media au fost uciși, potrivit organizației Reporteri Fără Frontiere.

Raportul arată că 23 dintre jurnaliștii uciși în 2023 relatau din zone de război. 17 dintre ei, despre războiul dintre Israel și Hamas. 13 erau în Fâșia Gaza.

În total, de-a lungul timpului, 56 de jurnaliști au fost uciși în Gaza. Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor are o listă completă.

„Între civilii din Gaza, jurnaliștii plătesc scump. Remarcăm că numărul jurnaliștilor uciși în conexiune cu munca lor este foarte ridicat: cel puțin 13, într-un teritoriu atât de mic”, a declarat Christophe Deloire, secretar general al Reporteri Fără Frontiere.

Organizația a cerut Israelului și Egiptului să permită intrarea jurnaliștilor blocați în Fâșia Gaza de pe 7 octombrie. Cei rămași în Gaza sunt supuși arestului, hărțuirii, cenzurii și atacurilor cibernetice.

Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ) trage semnalul de alarmă și pentru reporterii din Liban. Într-un atac israelian asupra Libanului, pe 13 octombrie, a fost ucis jurnalistul Issam Abdallah. CPJ susține că atacul ar fi fost intenționat.

În ultimii 22 de ani, armata israeliană ar fi atacat intenționat reporteri, dintre care majoritatea purtau vesta și însemnele presei sau se aflau în vehicule marcate clar ca aparținând presei, susține Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor. Cel mai cunoscut caz este al lui Shireen Abu Akleh, reportera Al Jaeera ucisă pe 22 mai 2022 în tabăra de refugiați din Jenin, în Cisiordania.

La nivel mondial, 521 de jurnaliști se află în închisoare, dintre care aproape un sfert în China. În Belarus se află încă în detenție 39 de jurnaliști și angajați media.

Alți 54 sunt ținuți ostatici (majoritatea în Siria) și 84 sunt dispăruți (o treime dintre ei, în Mexic).

Numărul jurnaliștilor uciși și reținuți a scăzut față de 2022, în parte mulțumită măsurilor mai bune de securitate și în parte pentru că s-au domolit conflictele active din Siria și Irak.

XS
SM
MD
LG