„Dragi moldoveni, felicitări! Decizia de azi de a deschide negocierile pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană este victoria noastră a tuturor. Uniunii Europene a zis „da” pentru țara noastră, a zis „da” pentru viitorul nostru european. Este o pagină nouă în istoria noastră”, a spus Maia Sandu, președinta Republicii Moldova joi seară.
„Acum doi ani, nimeni nu-și imagina că în 2023 Comisia Europeană va propune deschiderea negocierilor de aderare cu Republica Moldova”, a completat ea.
Maia Sandu a adăugat că „succesul de azi este meritul întregii societăți - al tuturor celor care aleg democrația și prosperitatea, care muncesc cu perseverență și răbdare, care au ieșit la vot, au protestat pentru libertate și nu au încetat niciodată să creadă că Moldova merită mai mult”.
„Suntem europeni și acest lucru este recunoscut de întreaga UE”, a subliniat Maia Sandu.
La scurt timp a reacționat și președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
„Decizia de a deschide negocierile de aderare la UE cu Ucraina și Moldova a fost adoptată. Le mulțumesc tuturor celor care au lucrat pentru ca acest lucru să se întâmple și tuturor celor care au ajutat. Îi felicit pe toți ucrainenii în această zi”, a scris președintele Ucrainei pe Twitter.
El a ținut să o felicite și pe președinta Moldovei, Maia Sandu. „Istoria este făcută de cei care nu obosesc să lupte pentru libertate”, a menționat Zelenski.
Orban a ieșit din cameră în timpul votului
Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a mai declarat joi seara că deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova înseamnă că Ungaria a renunţat la dreptul său de veto.
„Un semnal clar de speranţă pentru popoarele lor şi pentru continentul nostru”, a spus Charles Michel.
Inclusiv joi dimineață, premierul maghiar Viktor Orban amenința că se va opune acordului, însă și-a dat în cele din urmă acordul.
O sursă diplomatică a declarat pentru AFP că Orban a fost de acord să nu se afle în sală atunci când ceilalți 26 de lideri au adoptat propriu-zis decizia.
Prim-ministrul Ungariei a declarat ulterior că s-a abținut de la vot. Într-un videoclip postat pe pagina sa de Facebook, Orban a invocat o „decizia proastă” Consiliului European.
„26 de state membre au fost categorice că această decizie trebuie luată, așa că Ungaria a decis că, dacă 26 decid astfel, ar trebui să meargă pe drumul lor. Ungaria nu dorește să participe la această decizie proastă și, prin urmare, a rămas departe de decizia de astăzi”, a declarat Orban, potrivit Reuters.
De asemenea, liderii UE au decis ca Georgia să primească statutul de țară candidată la aderare iar blocul comunitar va deschide negocierile și cu Bosnia & Herţegovina, după ce țara va atinge gradul necesar de conformitate cu criteriile de aderare. Comisia Europeană este aștepată să prezinte un raport până în luna martie.
Cum au reacționat liderii politici de la București
Preşedintele român Klaus Iohannis a declarat că decizia Consiliului European de a deschide negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană a Ucrainei şi Republicii Moldova este „un rezultat istoric”.
De asemenea, el le-a transmis cetăţenilor din R. Moldova că România le acordă „absolut tot sprijinul”: „Fiţi curajoşi, faceţi reformele şi împreună mergem mai departe”.
„În continuare e clar că trebuie mers, poate cu viteză mai mare, ca aceste negocieri să pornească bine şi să ducă la un rezultat care înseamnă, până la urmă, integrarea în Uniunea Europeană”, a mai spus Iohannis, întrebat joi la Bruxelles ce mesaj are să transmită la Chişinău, potrivit news.ro.
Întrebat întrebat dacă 2030 este un termen posibil pentru aderarea Republicii Moldova la UE, președintele român a spus că nu vrea să speculeze și a amintit parcursul lung al aderării României.
Preşedintele consideră însă că România va continua să joace un rol important în aderarea Moldovei la UE.
„Eu cred că vom juca în continuare un rol important, fiindcă avem pe de o parte ambiţia ca Moldova să reuşească, pe de altă departe suntem deja de mulţi ani implicaţi în ajutorul instituţional, în consiliere şi în abordarea reformelor. Vom continua fără doar şi poate. Pe de altă parte vom continua să arătăm aici la Bruxelles ce bine performează Republica Moldova”, a mai spus preşedintele Iohannis.
Premierul Marcel Ciolacu a transmis felicitări autorităţilor din Republica Moldova şi Ucraina, după decizia Consiliului European, şi a reiterat susţinerea fermă din partea României.
„Felicit Republica Moldova şi Ucraina pentru începerea negocierilor de aderare la UE. România este şi va continua să fie un susţinător ferm pe tot parcursul procesului de negociere”, a scris Marcel Ciolacu pe X, platforma cunoscută anterior sub numele de Twitter.