În ședința din 8 februarie, CEC a invalidat peste 9.0000 de semnături alegătorilor în susținerea candidaturii lui Nadejdin, scrie Serviciul Rus al RFE/RL. 95.587 de semnături au fost recunoscute ca autentice. Potrivit legii electorale din Rusia, pentru înregistrarea candidaturii sunt necesare 100.000 de semnături.
Potrivit CEC, lista de semnături de susținere pentru Boris Nadejdin conținea semnături ale unor persoane decedate, erori în datele personale, semnături neconforme sau semnături adunate ilegal de membri ai comisiilor electorale.
„Nu sunt de acord cu decizia Comisiei Electorale Centrale. Am strâns peste 200.000 de semnături în toată Rusia. Am efectuat colectarea deschis și onest - întreaga lume a urmărit cozile la sediul nostru și la punctele de colectare”, declarat Boris Nadejdin, menționând că va ataca în justiție decizia autorității electorale
CEC a refuzat, de asemenea, să înregistreze candidatul „comuniștilor din Rusia”, Siarhei Malinkovici.
Astfel, CEC a înregistrat doar patru candidați din cei cincisprezece care și-au anunțat inițial intenția de a candida, inclusiv actualul președinte al Rusiei, Vladimir Putin.
Acesta concurează pentru al cincilea mandat, ca independent. O decizie finală cu privire la cine poate participa la alegeri va veni sâmbătă, 10 februarie.
Alegerile prezidențiale din Rusia vor avea loc în perioada 15-17 martie 2024.
Observatorii independenți și experți internațional consideră că alegerile din Rusia nu respectă principiile democratice. Ei spun că autoritățile intervin în procesul electoral, creează avantaje pentru candidații pro-guvernamentali și vorbesc chiar despre falsificări.
Boris Nadejdin este una dintre puținele voci critice față de războiul declanșat de Rusia în Ucraina, în condițiile în care puține voci disidente sunt tolerate în Rusia.
Deși candidatura sa la președinție a fost privită cu suspiciune de unii politicieni din opoziție, principalul oponent al lui Putin, Alexei Navalnîi, și-a anunțat din închisoare sprijinul pentru campania lui Nadejdin.
Boris Nadejdin nu este primul candidat anti-război căruia i se interzice sa intre în cursa prezidențială. În decembrie, fostei jurnaliste TV și politician independent Ekaterina Dunțova i s-a interzis să candideze, deoarece comisia electorală a susținut că formularul ei de candidatură a fost întocmit cu greșeli.