Parlamentarii din Camera Deputaților ar fi trebuit să dezbată luni un proiect de lege menit să sancționeze intervențiile deepfake nemarcate.
Deepfake presupune trucarea, de regulă cu ajutorul inteligenței artificiale, a unei imagini, videoclip sau înregistrări audio, în așa fel încât să creeze aparența că o persoană a spus sau a făcut lucruri pe care, în realitate, nu le-a spus sau făcut.
Inițiativa aparține deputatului Eugen Bejinariu și senatorului Robert Cazanciuc, ambii social-democrați, și a fost înregistrată pe 5 aprilie 2023.
Pe 26 iunie a fost adoptată de Senat și a fost transmisă apoi către Camera Deputaților, for decizional.
Pe scurtul traseu dintre cele două instituții legislative s-a produs modificarea ce a inflamat spiritele: forma adoptată de Senat avea doar sancțiuni financiare, cea propusă de Camera Deputaților vine cu sancțiuni cu închisoarea de la șase luni la doi ani pentru „crearea/realizarea conţinutului de tip deepfake”.
În plus, distribuirea de conţinut deepfake ar putea fi sancţionată cu 60-180 de zile amendă.
Reacții la modificarea sancțiunilor
În acest context, Asociația Active Watch și alți nouă semnatari, printre care se numără și APADOR – CH, Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind și Centrul pentru Jurnalism Independent, au lansat luni o scrisoare deschisă care critică puternic modificările aduse.
În opinia semnatarilor, textul legislativ conține o serie de neclarități și termeni sau exprimări care arată o înțelegere superficială a fenomenului ce se dorește a fi reglementat, punct de vedere susținut și de pozițiile exprimate pe subiect de Consiliul Legislativ şi Consiliul Naţional al Audiovizualului.
Contactat de Europa Liberă, deputatul Eugen Bejinariu, inițiator al proiectului de lege, ne-a declarat că acesta nu va mai fi supus votului în ședința de marți, cum era programat, fiind retrimis la Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă și la Comisia pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor.
Întrebat de ce a fost necesară retrimiterea, din moment ce avea avize pozitive, nu ne-a oferit un răspuns.
Chestionat de Europa Liberă de ce s-a introdus pedeapsa cu închisoarea în propunerea legislativă de la Camera Deputaților, Bejinariu a transmis că „proiectul depus inițial la Senat prevedea și sancțiuni cu închisoarea”.
Întrebat de ce s-a reintrodus, din moment ce forma adoptată de Senat nu-l mai prevede, Bejinariu nu a oferit un răspuns.
Soarta legii deepfake
„Inițiativa a fost reîntoarsă pentru dezbateri. Le-am spus că nu e bună, creează un sistem de pedepse aberant”, a transmis pentru Europa Liberă Iulian Bulai (USR), președintele Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă.
Principala problemă era legată de faptul că sub incidența penală puteau să cadă și realizatori de filme, reclame comerciale sau conținut satiric, dat fiind că nu era specificată clar o diferențiere în funcție de impactul materialului modificat.
„Avem nevoie de o lege cu sancțiuni clare și drastice, de un cordon sanitar, dar rămâne de discutat dacă se impune și o latură penală sau nu”, a mai spus Bulai.
Acesta a mai declarat pentru Europa Liberă că sunt puține șanse să repună în viitorul apropiat, ca președinte al comisiei, proiectul de lege în dezbatere, atât timp cât nu va suferi modificări substanțiale și nu va lămuri aspectele reclamate în spațiul public.