Linkuri accesibilitate

La doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina, Kievul și Occidentul promit să rezistente împreună în fața agresiunii ruse


Prim-ministrul canadian Justin Trudeau, premierul italian Giorgia Meloni, președintele ucrainean Volodimir Zelenski, președintele Comisiei UE Ursula von der Leyen și prim-ministrul belgian Alexander De Croo participă la ceremonia de la Zidul Comemorarii din Kiev, 24 februarie.
Prim-ministrul canadian Justin Trudeau, premierul italian Giorgia Meloni, președintele ucrainean Volodimir Zelenski, președintele Comisiei UE Ursula von der Leyen și prim-ministrul belgian Alexander De Croo participă la ceremonia de la Zidul Comemorarii din Kiev, 24 februarie.

Lideri din Uniunea Europeană și din alte state au sosit la Kiev, dis-de-dimineață, pe 24 februarie, ca să transmită un mesaj de solidaritate cu Ucraina, la doi ani de la invazia Rusiei.

În același timp, Moscova a căutat să valorifice câștigurile recente anunțând o vizită a ministrului rus al Apărării în teritoriile ocupate din Ucraina.

Între timp, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, le-a spus compatrioților săi, într-un mesaj video înregistrat într-o zonă de lângă un aeroport din zona Kievului, care a fost scena unor lupte intense la începutul invaziei, că doi ani de lupte acerbe înseamnă că „suntem cu 730 de zile mai aproape de victorie”.

„Acum doi ani, am întâlnit o forță inamică care a debarcat aici cu foc”, a spus Zelenski, înainte de a face referire la multitudinea de lideri străini care au venit în Ucraina și pe aeroportul Hostomel pentru a marca doi ani de la invazie.

„Doi ani mai târziu, ne întâlnim aici cu prietenii, partenerii noștri.” El a adăugat că este important ca războiul să se termine „în condițiile noastre”.

Președintele Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, ar fi călătorit în capitala Ucrainei din Polonia cu trenul împreună cu premierul italian Giorgia Meloni, premierul canadian Justin Trudeau și prim-ministrul belgian Alexander De Croo, a cărui țară deține în prezent președinția rotativă a UE.

Meloni va găzdui o videoconferință la care participă liderii din Grupul celor șapte (G7), în timpul căreia Zelenski este de așteptat să ceară sprijin continuu pentru a învinge prima invazie militară la scară largă a Europei după al Doilea Război Mondial.

La sosirea ei, Ursula von der Leyen a spus, arătând o fotografie cu ea pe un peron de tren din Kiev, că a fost acolo pentru a marca „aniversarea sumbră și rezistența extraordinară a poporului ucrainean”.

„Mai mult ca niciodată, suntem ferm alături de Ucraina”, a spus ea. „Financiar, economic, militar, moral...până când țara va fi în sfârșit liberă.”

Înainte de a ajunge în Ucraina, Justin Trudeau a distribuit mesajul ministrului său de Externe, Melanie Joly, pe X, fostul Twitter, potrivit căruia Canada și aliații săi „trimit un mesaj clar Rusiei: Ucraina nu va ceda în fața războiului ilegal al lui Putin”.

Cuvinte de sprijin au venit și din partea altor lideri occidentali. Președintele american Joe Biden a lăudat determinarea ucrainenilor și a declarat că „alianța globală fără precedent de 50 de națiuni în sprijinul Ucrainei, condusă de Statele Unite, rămâne angajată să ofere asistență critică Ucrainei și să tragă Rusia la răspundere pentru agresiunea sa”.

„Poporul american și oamenii din întreaga lume înțeleg că miza acestei lupte se extinde cu mult dincolo de Ucraina”, a spus el. Cancelarul german Olaf Scholz i-a îndemnat pe germani și pe toți europenii să „facă și mai mult – astfel încât să ne putem apăra eficient”.

Scholz a spus că Germania și-a îndeplinit complet obiectivul NATO de investiții de 2% din producția economică totală în armata sa, pentru prima dată în decenii.

Recent instalat, premierul polonez Donald Tusk a spus „Doi ani de eroism ucrainean. Doi ani de barbarie rusă. Doi ani de rușine a celor care rămân indiferenți”.

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, unde îngrijorările sunt mari și un contingent de trupe rusești refuză de mult să plece, a mulțumit „ucrainenilor pentru lupta neobosită pentru libertate și pentru protejarea păcii și în Moldova”.

„În acești doi ani, lumea liberă a arătat o solidaritate fără precedent, totuși războiul persistă; sprijinul nostru trebuie să dureze cu înverșunare”, a scris ea pe X.

Prim-ministrul britanic Rishi Sunak a spus: „Trebuie să ne reînnoim hotărârea la această aniversare sumbră. Acesta este momentul să arătăm că tirania nu va triumfa niciodată și să spunem încă o dată că vom fi alături de Ucraina astăzi și mâine”.

24 februarie 2024, ziua în care se fac doi ani de la invazia Rusiei, cade la o zi după ce Statele Unite și Uniunea Europeană au anunțat noi runde de sute de sancțiuni care vizează Rusia și pe oficialii responsabili de război. În același timp, Ucraina imploră cu disperare comunitatea internațională să evite întreruperea sprijinului sau o „epuizare a empatiei”.

Ucrainenii s-au luptat cu înverșunare de când a început invazia rusă, pe 24 februarie 2022, după ce președintele rus Vladimir Putin a încercat să pună la îndoială națiunea ucraineană și a spus că obiectivul Moscovei este „denazificarea” și demilitarizarea guvernului Ucrainei.

A fost o nouă fază într-o acaparare de pământ care a început cu opt ani mai devreme în 2014, când Rusia a invadat pe ascuns, apoi a anexat Crimeea și a început sprijinirea intensivă a separatiștilor ucraineni înarmați din estul Ucrainei.

Organizația Națiunilor Unite a votat cu o majoritate covârșitoare pentru a susține integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei.

Dar un pachet masiv de asistență propus de administrația președintelui american Joe Biden a fost blocat de republicanii din Congres.

Uniunea Europeană a reușit să adopte propriul pachet de ajutoare de 54 de miliarde de dolari pentru Ucraina la începutul acestei luni, în ciuda reticenței din partea Ungariei și a discuțiilor despre oboseala Occidentului în fața războiului Rusiei în Ucraina.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus într-o declarație înregistrată pentru marcarea a doi ani de război că „situația de pe câmpul de luptă rămâne extrem de gravă” și „obiectivul președintelui Putin de a domina Ucraina nu s-a schimbat și nu există indicii că se pregătește pentru pace”.

La începutul acestei săptămâni, Stoltenberg a declarat Serviciului Ucrainean al RFE/RL că alianța este un avantaj pe care nici Rusia, nici China nu l-au putut egala. La Adunarea Generală a ONU din 23 februarie, ministrul de Externe ucrainean, Dmîtro Kuleba, a declarat:

„Scopul Rusiei este să distrugă Ucraina și sunt destul de sinceri în privința asta”, adăugând că „singurul motiv pentru acest război a fost și rămâne negarea de către Rusia a dreptului Ucrainei de a exista”.

Forțele ruse au capturat săptămâna trecută orașul Avdiivka din est, în cea mai mare parte distrus, în timp ce trupele ucrainene rămase s-au retras pe fondul deficitului de muniție. A fost primul câștig semnificativ de teritoriu în aproape un an pentru Moscova.

Armata rusă a declarat, pe 24 februarie, că ministrul Apărării Serghei Şoigu a vizitat trupele din Ucraina ocupată, într-un efort clar de a trimite un mesaj Ucrainei şi apărătorilor acesteia, precum şi unui public rus supus unei cenzuri severe şi unui regim de pedepse pentru dizidenţii anti-război.

„Astăzi, în ceea ce privește raportul de forțe, avantajul este de partea noastră”, ar fi transmis Șoigu soldaților de la un centru de comandă rus.

Zelenski a dat un interviu pentru canalul conservator Fox News săptămâna aceasta pentru a îndemna Congresul SUA să adopte un pachet de ajutor de 60 de miliarde de dolari pentru a-și ajuta țara să se apere, spunând că este mai ieftin decât consecințele unei victorii ruse.

Zelenski a reluat avertismentele celorlalți vecini ai Rusiei că Putin va înainta mai mult în Europa de Est, dacă va cuceri Ucraina.

„Va supraviețui Ucraina fără sprijinul Congresului? Desigur. Dar nu noi toți", a spus Zelenski.

Pe 24 februarie, consilierul principal al lui Zelenski, Mihail Podoliak, a declarat că Ucraina își verifică „resursele disponibile” și este imposibil de prezis când s-ar putea termina războiul fără o perspectivă clară despre cantitatea de arme și muniție pe care o va avea Kievul la dispoziție.

El a mai sugerat că biroul președintelui ucrainean nu este în prezent în favoarea discuțiilor de pace cu Rusia, deoarece ar însemna „moartea treptată a Ucrainei”.

Separat, președintele elvețian Viola Amherd a declarat pentru ziarul Neue Zuercher Zeitung că este puțin probabil ca Rusia să participe la o conferință de pace la nivel înalt pe care Elveția neutră speră să o găzduiască în următoarele câteva luni.

Declarațiile au urmat după ce ministrul de Externe elvețian, Ignazio Cassis, a spus Națiunilor Unite că ideea a căpătat contur în ianuarie, iar Berna speră ca o astfel de conferință să aibă loc „până în această vară”.

În prezent, se crede că Rusia controlează aproximativ o cincime din teritoriul Ucrainei.

Armata ucraineană a declarat că a distrus un avion de supraveghere rusesc A-50, după o nouă rundă de lovituri cu drone și rachete rusești asupra mai multor regiuni ucrainene, pe 23 februarie, care, dacă va fi confirmată, ar marca pierderea celui de-al doilea A-50 în puțin peste o lună.

Generalul numit recent de Zelenski comandant șef al forțelor armate ale Ucrainei, Oleksandr Sîrski, a declarat, pe 24 februarie, că este „convins că unitatea este victoria noastră”.

„Și cu siguranță se va întâmpla”, a spus el, „pentru că lumina învinge întotdeauna întunericul”.

Statul Major al Ucrainei a afirmat că Rusia ar fi suferit pierderi de aproximativ 409.000 de trupe, din 24 februarie 2022. Cifra victimelor făcute de războiul Rusiei, de ambele părți, nu poate verificată în mod independent.

Articol scris pe baza relatărilor dpa, AFP și Reuters.
XS
SM
MD
LG