Linkuri accesibilitate

Ucraina și Marea Britanie au semnat un acord de parteneriat pe 100 de ani. Posibil nou ajutor britanic de 40 de milioane de lire sterline


Premierul Marii Britanii Keir Starmer și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, după ceremonia de semnare a acordului de parteneriat pe 100 de ani între cele două țări - Kiev, 16 ianuarie 2025.
Premierul Marii Britanii Keir Starmer și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, după ceremonia de semnare a acordului de parteneriat pe 100 de ani între cele două țări - Kiev, 16 ianuarie 2025.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și premierul britanic Keir Starmer au semnat joi, 16 ianuarie, un acord de parteneriat pe 100 de ani în timpul vizitei făcute la Kiev de șeful guvernului britanic.

Acordul stabilește cum vor coopera cele două țări în domeniile: militar, energetic, științific, cultural, economic, dar și în alte sectoare, și se bazează pe acordul comercial și de parteneriat semnat de cele două țări în 2020 și pe acordul bilateral de securitate încheiat în ianuarie 2024.

Documentul prevede consolidarea cooperării militare pentru a spori securitatea în Marea Baltică, Neagră și Azov și pentru a descuraja agresiunea Rusiei și este semnat cu puțin timp înainte de învestirea președintelui ales al SUA, Donald Trump, la Casa Albă.

„Împreună am semnat un acord de referință, primul de acest fel, un nou parteneriat între Marea Britanie și Ucraina care reflectă afecțiunea uriașă care există între cele două națiuni”, le-a spus Starmer reporterilor.

Sirene de alertă aeriană şi mai multe explozii au răsunat în acest timp la Kiev, iar o dronă rusească a survolat centrul capitalei ucrainene cât a durat vizita premierului britabnic Keir Starmer.

Starmer: Ambiția lui Putin de a smulge Ucraina de lângă cei mai apropiați parteneri ai săi a fost un eșec strategic monumental

Într-o conferință de presă comună, Starmer a mai spus că Regatul Unit își va juca pe deplin rolul în asigurarea securității Ucrainei și că discuțiile pe această temă vor continua luni de zile.

Guvernul britanic va furniza Ucrainei un nou sistem mobil de apărare aeriană care ar fi „dezvoltat pentru a satisface nevoile Ucrainei”, a mai spus Starmer.

„Ambiția [președintelui rus Vladimir] Putin de a smulge Ucraina de lângă cei mai apropiați parteneri ai săi a fost un eșec strategic monumental. În schimb, suntem mai aproape ca niciodată, iar acest parteneriat va duce acea prietenie la următorul nivel”, a spus Starmer înaintea vizitei.

„Astăzi este o zi cu adevărat istorică, relația noastră este mai strânsă ca niciodată”, a declarat Zelenski după semnarea documentului.

Documentul, publicat de Biroul prezidențial al Ucrainei, prevede 10 piloni principali:

  • Consolidarea capacităţilor de apărare;
  • Sprijinirea aspirațiilor NATO ale Ucrainei;
  • Parteneriat de securitate maritimă;
  • Cooperare comercială;
  • Cooperare energetică;
  • Cooperare în justiție și responsabilitate;
  • Contracararea în comun a manipulării și interferențelor informații străine;
  • Cooperare științifică și tehnologie;
  • Valorificarea legăturilor socio-culturale;
  • Cooperare în domeniul migrației.

Starmer se află pentru a doua oară în capitala Ucrainei de când țara a fost invadată de Rusia și prima oară de când a fost ales prim-ministru, în iulie 2024. El a vizitat Ucraina și ca lider al opozițiie, în 2023, când a discutat cu Zelenski.

Vizita neanunțată este cea mai recentă demonstrație de sprijin pentru Ucraina din partea liderilor europeni înainte de revenirea președintelui ales al SUA, Donald Trump, la Casa Albă.

Starmer ar urma să discute cu Zelenski și despre potențiala desfășurare de forțe de pace în timpul vizitei sale, a scris Bloomberg pe 10 ianuarie.

De altfel, Zelenski le-a declarat reporterilor înainte de întâlnire că va discuta cu Starmer despre posibilitatea ca trupele occidentale să fie staționate în Ucraina pentru a monitoriza un acord de încetare a focului, o propunere înaintată inițial de președintele francez Emmanuel Macron.

Marea Britanie și Franța au propus desfășurarea unei forțe internaționale de menținere a păcii în Ucraina după încetarea focului.

Și miniștrii italian și german ai Apărării, Guido Crosetto și Boris Pistorius, vizitează Kievul în această săptămână.

Revenirea lui Trump la Casa Albă a stârnit îngrijorarea că Ucraina ar putea fi de acord cu un armistițiu care să o determine să cedeze mari părți din țară Rusiei.

Trump a promis în campania electorală că va pune capăt războiului din Ucraina în 24 de ore, pentru ca recent să revină și să spună că o va face în șase luni, fără a spune nici de această dată cum și dacă asta ar presupune cedarea de teritorii Rusiei invadatoare.

În timpul vizitei, Starmer ar putea să anunțe un nou sprijin pentru Ucraina de încă 40 de milioane de lire sterline (47,5 milioane de euro sau 49 de milioane de dolari) pentru redresarea economică postbelică a țării invadate total de Rusia pe 24 februarie 2022.

Marea Britanie este unul dintre cei mai mari susținători militari ai Ucrainei. A promis 12,8 miliarde de lire sterline în ajutor militar și civil de la invazia rusească.

De asemenea, a antrenat peste 50.000 de militari ucraineni pe pământ britanic.

(AP, AFP, dpa, Reuters, Deutsche Welle, Kiev Idependent)

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG