Linkuri accesibilitate

RAAPPS reacționează la scandalul „Palatului Împăratului”: Nu există cerere de închiriere, iar investiția de până acum e mică


Clădirea de pe Bulevardul Aviatorilor nr. 86 este în plin proces de consolidare și reamenajare. Investiția e făcută cu bani din fondurile proprii ale Regiei Autonome Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat.
Clădirea de pe Bulevardul Aviatorilor nr. 86 este în plin proces de consolidare și reamenajare. Investiția e făcută cu bani din fondurile proprii ale Regiei Autonome Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat.

Regia Autonomă Administrația Patrimoniului de Stat a reacționat după reportajul „Palatul Împăratului” difuzat de Recorder. Instituția spune că planurile și simulările prezentate ar fi speculații, investiția făcută până acum - mult mai mică și că nu există nicio solicitare pentru respectivul imobil.

„Planurile, simulările şi imaginile interioare vehiculate în spaţiul public nu corespund documentaţiei avizate, fiind rezultatul unor simple speculaţii”, transmite RAAPPS într-un comunicat oficial, cu privire la „lucrările de reabilitare, modernizare şi refuncţionalizare imobil”.

Instituția a oferit acest răspuns după ce publicația Recorder a difuzat recent un reportaj cu privire la o vilă din administrarea RAAPPS de pe Bulevardul Aviatorilor numărul 86.

„Sumele plătite pentru lucrările executate, până la data prezentei, sunt în cuantum de 2.100.000 lei”, se mai menționează în comunicat.

Regia explică că suma inclusă în contractul de execuţie lucrări reprezintă valoarea maximală a lucrărilor. Plăţile aferente, precizează instituția, vor fi făcute pentru lucrările real executate.

RAAPPS mai spune că estimarea lucrărilor, înainte de semnarea contractului, ar fi fost făcută după trecerea în revistă a degradărilor vizibile şi în baza costurilor lucrărilor de consolidare şi amenajări la construcţii de acelaşi tip şi realizate în aceeaşi perioadă.

Toată finanțarea proiectului se va face din fondurile proprii ale regiei, se mai menționează în comunicat.

Imobilul din Aviatorilor 86 a fost construit în perioada 1960-1965, înainte de existenţa unor norme generale de proiectare antiseismică, „prezintă degradări majore şi sunt necesare lucrări ample de consolidare, prin introducerea de elemente structurale care dublează/întăresc structura existentă”, explică RAAPS.

Regia neagă și că vila ar urma să ajungă la Klaus Iohannis.

„Pentru imobilul situat în B-dul Aviatorilor nr. 86 nu a fost înregistrată nicio solicitare privind atribuirea/închirierea acestuia, stabilirea destinaţiei acestui imobil nefiind în competenţa R.A-A.P.P.S”, spune instituția.

„Palatul Împăratului”

Jurnaliștii Recorder au publicat pe 26 februarie o investigație în care susțineau că RAAPPS cheltuiește 7 milioane de euro pentru a renova o vilă care ar urma să ajungă la un înalt demnitar de stat, ca locuință de protocol. Indiciile din reportaj sugerează că ar fi fost vorba despre președintele Klaus Iohannis.

„Vila de 1.200 mp, cu subsol, parter și etaj, garaj și cabină de pază la poartă e a statului și a fost, până nu de mult, sediu de partid. De câteva luni, e transformată, în cel mai mare secret, în reședință pentru o singură familie, după cum scrie în autorizația de construire obținută de Recorder”, arată investigația.

După renovare, vila descrisă cu dotări de lux ar urma să aibă un etaj de 320 mp cu două dormitoare, două băi, două sere, două săli de sport și un dressing de aproape 67 de mp. La parter vor fi un cabinet pentru protocol, o bibliotecă, living al familiei, living pentru oaspeți, bucătărie și alte spații administrative.

„La finalul mandatului, președintele Iohannis este obligat să plece din Vila Lac III, în care stă din 2015. Va putea alege atunci dintre casele pe care i le poate pune la dispoziție RAAPPS, una în care să stea pentru tot restul vieții”, spune Anca Simina, jurnalistă Recorder.

Reacții după publicarea investigației Recorder

Administraţia Prezidenţială a transmis, marţi, la o zi după ce investigația Recorder a devenit publică, că nu există nicio solicitare din partea şefului statului sau a Administraţiei Prezidenţiale pentru atribuirea unei locuinţe de protocol şi a unui spaţiu pentru cabinet de lucru, ambele cu destinaţia de reşedinţă, după încetarea mandatului preşedintelui.

Premierul Marcel Ciolacu a comentat miercuri seară pe marginea reportajului. El a subliniat că lucrările nu se fac din bani publici, ci din fonduri proprii, și că actualul președinte nu a solicit o locuință de protocol.

„Nu există nicio solicitare de la președintele României pentru această vilă. Clădirea e monument istoric gradul I. Guvernul nu a alocat niciun ban pentru această vilă, se fac lucrări de consolidare din banii proprii ai RAAPPS și nu e singura în acest stadiu”, a susținut Marcel Ciolacu.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Simona Cârlugea

    A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

    A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

XS
SM
MD
LG