Linkuri accesibilitate

Candidații români - marii absenți de la Congresul PPE. Algoritmul după care își împart locurile la europarlamentare PNL și PSD


Congresul Partidului Popular European, din care face parte și PNL, trebuia să fie o rampă de lansare pentru candidații proprii la europarlamentare. Evenimentul a fost însă amânat.
Congresul Partidului Popular European, din care face parte și PNL, trebuia să fie o rampă de lansare pentru candidații proprii la europarlamentare. Evenimentul a fost însă amânat.

PNL - care găzduiește reuniunea conservatorilor europeni la București - a ratat momentul de a-și prezenta proprii candidați la Congresul PPE. De ce? Lista comună cu PSD la europarlamentare a îngreunat negocierea candidaților. Liberalii s-au înțeles cu PSD măcar asupra criteriilor de selecție.

Congresul popularilor europeni din 6 - 7 martie trebuia să fie rampa de lansare a candidaților liberali la alegerile europarlamentare, în condițiile în care PNL face parte din familia Partidului Popular European (PPE).

Vorbim de un eveniment cu peste 2.000 de delegați din peste 40 de ţări, printre care preşedinta Comisiei Europene – Ursula von der Leyen, preşedinta Parlamentului European – Roberta Metsola, şefi de state şi de guverne, preşedinţii de partide din PPE, dar şi comisarii din familia politică a popularilor europeni.

Deși fusese stabilită prezentarea candidaților proprii la alegerile europarlamentare, ea nu a mai avut loc.

Europa Liberă a vorbit cu lideri liberali prezenți la Congresul PPE despre ratarea momentului lansării, despre algoritmul prezenței pe lista comună cu PSD și despre anumite propuneri catalogate de unii ca incomode – precum cea ca Partidul Umanist Social Liberal (PUSL), controlat de omul de afaceri Dan Voiculescu, să își impună oameni pe lista candidaților.

Conform informațiilor prezentate de Hotnews, acesta a revendicat trei locuri eligibile pe lista Coaliției.

Unde au dispărut candidații și cum se împart locurile pe liste

„Inițial, trebuia să stabilim candidații duminică, dar am considerat că, prin lansarea lor odată cu un eveniment de o asemenea anvergură (congresul PPE, n.r.), știrea cu europarlamentarii ar trece în subsidiar, nu ar fi la fel de vizibilă”, a declarat europarlamentarul Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte al PNL, pentru Europa Lberă.

Deși încă mai are câteva necunoscute, ecuația distribuției pe liste pare a fi rezolvată. PNL și PSD și-au propus să obțină cel puțin 17 europarlamentari (jumătate plus unu) și să ajungă, eventual, la redistribuire, chiar și la 20 din cele 33 de locuri destinate României.

Pe aceste cifre a fost făcută și împărțirea.

„Primul loc aparține unui independent, apoi PSD are cinci locuri, iar PNL – patru. Până la punctul 19, PNL mai are patru poziții iar PSD – cinci”, explică Rareș Bogdan matematica electorală europarlamentară.

Rareș Bogdan a explicat pentru Europa Liberă de ce nu a mai avut loc lansarea candidaților proprii pentru europarlamentare la Congresul PPE de la București și cum se împart locurile pe lista comună cu PSD
Rareș Bogdan a explicat pentru Europa Liberă de ce nu a mai avut loc lansarea candidaților proprii pentru europarlamentare la Congresul PPE de la București și cum se împart locurile pe lista comună cu PSD

Rareș Bogdan vrea ca lista să fie adoptată pe parcursul săptămânii viitoare, având în vedere că depunerea candidaturilor se face până pe 11 aprilie.

„Vom face apoi un eveniment în sine. E o chestiune de marketing, dacă vreți, poate mai sunt și negocieri în interiorul celor două partide... Pe lista comună negocierile sunt încheiate pe poziții, rămâne să înlocuim pătrățelele cu fețe umane”, continuă Bogdan.

„Cred că la începutul săptămânii viitoare va fi definitivată lista. Am înțeles că aproape va fi o paritate, dar mai departe nu știu care sunt pozițiile. PSD-ul va avea în plus unu - două locuri eligibile, asta este clar”, a spus și europarlamentarul PNL Vasile Blaga, pentru Europa Liberă.

25-30% dintre locurile eligibile vor fi ocupate de femei, iar prima poziție va fi ocupată de un independent din zona tehnică a Uniunii Europene sau un ministru de marcă.

Rareș Bogdan spune că una dintre persoanele independente vizate a fost Dana Spinanţ, directoarea generală a Direcției Generale pentru Comunicare a Comisiei Europene.

Printre numele vehiculate drept sigure sunt lideri politici importanți în partid, cum ar fi Dan Motreanu, Rareș Bogdan, Mihai Tudose ori Gabriela Firea, în cazul în care aceasta din urmă nu va candida la Primăria Capitalei.

Reacția PNL la propunerile asociate cu Dan Voiculescu

Cât privește o eventuală includere pe liste a unor oameni apropiați lui Dan Voiculescu, liderii liberali nu par deranjați.

„Am stabilit să nu existe posibilitatea de blocare a unui candidat, în caz că nu ne place cineva. Nu știu cum arată negocierea, eu deocamdată știu de un singur nume de care se discută, un fost europarlamentar (Maria Grapini, n.r.), nu am acces la negocieri și nu știu”, mai spune Rareș Bogdan pentru Europa Liberă.

Vasile Blaga susține că nu a participat la astfel de discuții, dar amintește că PSD-ul a acordat întotdeauna locuri grupărilor politice controlate de Dan Voiculescu și amintește că, în urmă cu cinci ani, a oferit trei poziții pentru Maria Grapini, Tudor Ciuhodaru și Cristian Terheș.

„Cu noi, PSD-ul nu are astfel de înțelegere și nici n-o să aibă. Pe locurile PSD-ului nu mă deranjează, facem o campanie comună, dar este treaba PSD-ului dacă acceptă, nu pot să am drept de veto asupra candidaților săi dacă nu au probleme să-i facă incompatibili cu lista. Nici PSD nu poate avea vreo obiecție asupra numelor pe care le propunem noi”, a explicat europarlamentarul Vasile Blaga pentru Europa Liberă.

Tensiunile locale în așteptarea unor limite impuse

Cu săbiile în teacă la europarlamentare, dar cu pumnalele pregătite pentru locale, aceasta este deocamdată strategia aliaților PSD și PNL pentru runda comună de alegeri locale și europarlamentare ce ar urma să aibă loc pe 9 iunie.

„De ce trage PSD în mine? Și face asta de 20 de ani. Răspunsul este unul singur: le pare rău după acest județ, vacă de muls pentru ei și pentru prietenii lor de la București. În timp ce eu sunt la București, la masa negocierilor, ca un lider de bază, PSD îmi bagă mâna în buzunar și bagă mâna în buzunarul partidului. Dacă vă simțiți deranjați că v-am prins la furat, opriți-vă”, a transmis pe 5 martie Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava și prim-vicepreședinte al PNL, ce face parte din echipa de negociere cu PSD.

Gheorghe Flutur a explicat pentru Europe Liberă la Congresul PPE de ce acuză PSD de furt în județul pe care-l conduce în timp ce la București negociază cu social - democrații listele comune pentru alegerile europarlamentare.
Gheorghe Flutur a explicat pentru Europe Liberă la Congresul PPE de ce acuză PSD de furt în județul pe care-l conduce în timp ce la București negociază cu social - democrații listele comune pentru alegerile europarlamentare.

La mai puțin de 24 de ore de la acest mesaj, Europa Liberă a vorbit cu liderul liberal la Congresul PPE despre cum va promova totuși lista pe care vor fi și social-democrați, din moment ce se plânge de aceștia.

„Trec peste toate pentru că eu, ca om politic, trebuie să văd lucrurile mari: stabilitatea României, un punct extrem de sensibil într-o perioadă în care avem de absorbit extrem de mulți bani europeni, mediul de afaceri se uită foarte atent dacă noi avem stabilitate sau nu și atunci celelalte comandamente rămân pe planul doi. Răspundeam unor atacuri care, din păcate, sunt zilnice”, a transmis Flutur.

„În competiția locală ne vom bate cu PSD-ul pentru fiecare localitate, la europarlamentare avem obiective comune. E o diferență enormă între ce se discută la alegeri locale – canalizări, rețele de apă, drumuri și așa mai departe și ce se discută în campania pentru europarlamentare”, a încercat să explice pentru Europa Liberă strategia politică și Theodor Stolojan, fost prim-ministru și europarlamentar liberal.

Teodor Stolojan a explicat pentru Europa Liberă la Congresul PPE de ce pot fi susținuți candidații comuni cu PSD la europarlamentare, dar nu este o problemă în competiția cu social-democrații la alegerile locale.
Teodor Stolojan a explicat pentru Europa Liberă la Congresul PPE de ce pot fi susținuți candidații comuni cu PSD la europarlamentare, dar nu este o problemă în competiția cu social-democrații la alegerile locale.

Flutur consideră că problemele locale pot fi înlăturate, dar pentru aceasta este nevoie de niște reguli care să fie respectate.

„Trebuie să depășim aceste rivalități istorice pentru stabilitate. Nu de drag am făcut această alianță, Europa se uită la noi și trebuie să fim generator de siguranță, să băgăm săbiile în teacă și să facem o campanie inteligentă pentru drumul european ales de români. La locale fiecare merge pe drumul lui, însă trebuie trasate niște linii roșii care nu trebuie depășite”, a concluzionat Flutur.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Cezar Amariei

    A intrat în echipa Europa Liberă în mai 2023. Jurnalist cu peste 20 de ani de experiență, a colaborat cu unele dintre cele mai importante trusturi media naționale (Mediafax, Adevărul, ProTV, Gândul).

    Specializat în materiale de autor, analize, anchete, sinteze, reportaje, interviuri.

XS
SM
MD
LG