În discursul anual privind starea Uniunii, urmărit de zeci de milioane de americani, temele de politică externă ale SUA au ocupat mai mult loc decât de obicei, spun observatorii. În mod tradițional, discursul se concentrează pe teme de politică internă fiind adresat unui public interesat în primul rând de chestiuni interne: economie, sănătate sau educație.
Joe Biden a pledat pentru continuarea rolului de lider al SUA la nivel global, pentru susținerea Ucrainei și pentru creșterea ajutorului umanitar din Gaza
Joe Biden a trecut la critici la adresa lui Donald Trump și a lui Vladimir Putin foarte repede în discurs.
Președintele SUA l-a criticat pe Donald Trump pentru remarcile recente despre NATO.
La un miting de campanie de luna trecută, Donald Trump a declarat că, în timp ce era în funcție, a avertizat un aliat NATO că „va încuraja” Rusia „să facă ce naiba vrea” membrilor alianței care sunt „delincvenți” în îndeplinirea obiectivelor de cheltuieli pentru apărare. Remarca a stârnit temeri că Trump ar putea încerca să scoată Statele Unite din NATO dacă va câștiga alegerile din noiembrie.
„Să te pleci în fața unui lider rus este scandalos, periculos și inacceptabil”, a spus Joe Biden, și l-a comparat pe Donald Trump cu fostul președinte american republican Ronald Reagan, care s-a opus Kremlinului în timpul Războiului Rece.
Președintele SUA a declarat că NATO e „mai puternică ca niciodată” și l-a salutat pe premierul suedez Ulf Kristersson, prezent în Congres. Suedia a devenit pe 7 martie, oficial, cel de-al 32-lea membru al NATO.
Președintele Joe Biden a cerut Congresului să adopte proiectul de lege care prevede un ajutor consistent pentru Ucraina și a avertizat că, dacă nu i se opune rezistență, Putin nu se va opri la granița cu Ucraina.
Un grup de republicani de dreapta din Camera Reprezentanților blochează de luni de zile un proiect de lege care ar aloca aproximativ 60 de miliarde de dolari în ajutor militar, economic și umanitar critic Ucrainei.
Blocajul de la Washington a privat forțele ucrainene de muniție și arme americane. În lipsa de muniții, Ucraina a pierdut inițiativa pe front. Mai mult, Rusia a capturat luna trecută orașul estic Avdiivka, prima victorie militară a Moscovei în Ucraina în mai mult de un an.
„Ucraina îl poate opri pe Putin dacă suntem alături de Ucraina și îi furnizăm armele de care are nevoie pentru a se apăra”, a spus Joe Biden.
„Mesajul meu către președintele Putin... este simplu. Nu vom pleca. Nu ne vom pleca. Nu mă voi înclina”, a spus Biden.
În discursul său, Joe Biden a spus că e nevoie de mai mult ajutor umanitar care să intre în Fâșia Gaza și a anunțat că armata americană construiește un port temporar în Gaza, care va permite mai multor alimente, apă și medicamente să intre în enclavă.
De asemenea, președintele SUA a cerut Israelului să permită creșterea asistenței umanitare în Gaza și să accepte soluția celor două state odată ce războiul se va încheia.
Președintele Biden l-a criticat, de asemenea, pe Donald Trump pentru presupusa încercare a fostului președinte de a răsturna rezultatele alegerilor din 2020, despre care a spus că e o amenințare gravă la adresa democrației.
„Nu-ți poți iubi țara doar atunci când câștigi”, a spus Joe Biden.
Discursul lui Joe Biden despre starea Uniunii are în acest an o semnificație mai mare decât în alți ani, în condițiile în care în noiembrie urmează alegeri prezidențiale, în care, cel mai probabil, contracandidatul va fi Donald Trump.
Donald Trump a câștigat 14 din cele 15 alegeri primare pe 5 martie, încheind nominalizarea republicană la președinție. Joe Biden l-a învins pe Donald Trump în 2020 dar câștigarea unui nou mandat va fi dificilă, spun mulți observatori, într-un moment în care Joe Biden are cote scăzute de încredere în sondajele din SUA.
Un sondaj Pew Research publicat în ianuarie a arătat că doar 33% dintre americani apreciază performanța lui Biden în funcția de președinte, în timp ce 65% nu apreciază. Rata de aprobare a activității lui Joe Biden a rămas sub 40% în ultimii doi ani.
Joe Biden, în vârstă de 81 de ani e cel mai în vârstă președinte american din istorie. Vârsta lui este un posibil dezavantaj în campania electorală. Două treimi dintre alegători spun că este prea bătrân pentru a servi efectiv un alt mandat, potrivit unui sondaj recent Quinnipiac.
Luna trecută, un raport al procurorului special a ridicat întrebări cu privire la memoria sa, intensificând îngrijorările cu privire la capacitatea sa mentală de a conduce țara pentru mai mulți ani.