Linkuri accesibilitate

Port în Gaza pentru livrarea de ajutoare umanitare. Ce va mai anunța Joe Biden în discursul despre Starea Uniunii


Președintele Joe Biden urmează să rostească discursul său despre Starea Uniunii în fața unei sesiuni comune a Congresului SUA, la Capitoliul din Washington, pe 7 februarie 2023.
Președintele Joe Biden urmează să rostească discursul său despre Starea Uniunii în fața unei sesiuni comune a Congresului SUA, la Capitoliul din Washington, pe 7 februarie 2023.

Joe Biden va anunţa în discursul despre Starea Uniunii că armata americană va construi un port temporar în Gaza pentru a livra ajutor umanitar de pe mare. Președintele SUA își va susține discursul joi seară în Congres (vineri dimineață, ora 4:00 în România).

Preşedintele american Joe Biden urmează să anunțe în discursul său anual despre Starea Uniunii că armata SUA va construi un port temporar în Gaza pentru livrarea unor cantități mai mari de ajutor umanitar în acest teritoriu izolat și afectat de războiul declanșat de Israel pe 7 octombrie, ca răspuns la atacul grupării Hamas, relatează Associated Press.

Preşedintele Biden va anunţa că a ordonat armatei „să întreprindă o misiune de urgenţă pentru a stabili un port în Gaza, lucrând cu ţări cu mentalităţi similare şi cu parteneri umanitari”, a declarat un oficial american sub protecția anonimatului, potrivit BBC și News.ro.

Portul temporar va creşte cantitatea de asistenţă umanitară pentru palestinieni cu „sute de camioane suplimentare” de alimente și medicamente pe zi. Transporturile iniţiale vor sosi prin Cipru, iar securitatea ar urma să fie coordonată cu Israel.

Oficialii, care au vorbit sub protecția anonimatului, au declarat că efortul de construcție va dura câteva săptămâni, fără să precizeze exact cum va fi construit portul temporar.

Militarii americani nu vor păși pe teren, deoarece armata americană „are capacități unice” de a-l construi „doar din largul mării”, precizează aceiași oficiali.

Preşedintele american Joe Biden urmează să facă acest anunţ în timpul discursului său despre Starea Uniunii, care va avea loc joi seara, în Congresul Statelor Unite (vineri dimineață, ora 4:00, ora României).

Ce ar mai putea anunța Joe Biden?

În analiza de dinaintea discursului, Associatedd Press scrie că important nu este doar despre ce va vorbi liderul SUA, ci mai degrabă modul în care va ține discursul.

Joe Biden va folosi discursul despre Starea Uniunii pentru a-și promova viziunea pentru un eventual al doilea mandat în fața unui electorat descurajat, care se întreabă dacă este pregătit pentru această funcție, și pentru a avertiza că Donald Trump, candidatul republican, ar fi o alternativă periculoasă, precizează AP.

Agenția americană de știri mai spune că discursul ar putea să semene ca un interviu la locul de muncă, iar liderul SUA, în vârstă de 81 de ani, să încerce să calmeze îngrijorările alegătorilor cu privire la vârsta sa, accentuând în același timp contrastul cu Donald Trump, în vârstă de 77 de ani, care va fi - cel mai probabil - rivalul său la alegerile prezidențiale din noiembrie.

De asemenea, Joe Biden este așteptat să-și prezinte realizările economice, să ceară reguli mai stricte privind migrația ori scăderea prețurilor la medicamente, dar și să facă presiuni asupra Partidului Republican să adopte cât mai rapid pachetul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, care este amânat de câteva luni.

Ce așteaptă Europa

Publicații americane precum New York Times și Wall Street Journal, sau cele europene - Reuters și Politico.eu - prezintă în linii mari aceleași idei.

Politico explică însă de ce președintele SUA se va concentra mai degrabă pe subiecte precum mersul economiei sau prețul medicamentelor: „politica externă nu câștigă niciodată alegerile”.

„Dar în Europa există un singur cuvânt în mintea oficialilor, diplomaților și politicienilor înainte de discurs: Ucraina.”

„Chiar dacă știm că problema nu este la el”, așa cum s-a exprimat un diplomat, zeci de politicieni europeni i-ar fi transmis liderului SUA să se folosească de discurs pentru a forța acordarea ajutorului de aproape 61 de miliarde de dolari către Ucraina, scrie publicația.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG